Kredi Kartı ile Yapılan Satışların İnternet Ortamında Sorgulanması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan prestij31
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bilindiği üzere, bankalar ve kredi kartı okuma makinesi (Pos makinesi ve imprinter cıhazı) veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında verdikleri cihazların üye işyerlerini ve bu işyerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları (sanal pos, kredi kartı, banka kartı-debit ve imprinter cihazı ile yapılan) günlük satış tutarları bazında aylık dönemler halinde ilgili dönemi takip eden ayın en geç üçüncü iş günü saat 24:00?e kadar başkanlığımıza göndermektedirler. Tüm bankalardan alınan bu bilgiler iki gün içerisinde Başkanlığımız sistemine yüklenmektedir.
Bankalardan alınan bu bilgilere göre, bankaların kredi kartı ile satış cihazı verdiği üye işyerlerinin, bu cihazları kullanarak yaptıkları satış tutarları ile mükelleflerin beyanları karşılaştırılarak bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilen mükellefler hakkında denetimler yapılmaktadır. Başkanlığımızca, söz konusu denetimlerin bundan böyle aylık dönemler halinde daha sık yapılması planlanmaktadır.
Mükelleflerin, kredi kartı ile yaptıkları satışlar ile bunlara ilişkin olarak düzenledikleri satış belgeleri arasında dönem kaymaları ve tutar uyumsuzluklarının oluşmasını engellemek ve oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmek amacıyla, Ağustos 2008 döneminden başlamak üzere; KDV beyannamelerini doldururken kredi kartı satış (POS) cihazları ile gerçekleştirdikleri ilgili döneme ait gün sonu işlemleri yapılmış satışlarını, aylık olarak banka ve üye işyeri bazında www.gelirler.gov.tr sitemizdeki İnternet Vergi Dairesindeki Pos Bilgileri menüsünden sorgulamalarına imkan sağlanmıştır.

yeni uygulamaya bakın

kdv beyannamesinin 45 nolu satırına yazdıklarımız ile bankalar otomatik karşılaştırılacak!
.......

Ynt: yeni uygulamaya bakın

bununla ilgili olarak Gelirler idaresi internet sitesi inter uygulamaları ekranında pos.sorgulama ikonu açılacak ve buradan kontrol imkanı sağlanacaktır.

Ynt: yeni uygulamaya bakın

O bölüm açıldı ancak şifre alınması gerekmekte.

Ynt: Kredi Kartı ile Yapılan Satışların İnternet Ortamında Sorgulanması

Şu işi böyle yokuşa süreceklerine bakanlık biz SM/SMMM'lere bir güzellik yapsa imza atacağız diye verdiğimiz mükelleflerimiz için int.vergi dairesine de giriş yapabilsek ne iyi olurdu. Sadece bu pos olayıda değil, arada ödenen vergi hesaba geçmiş mi, ne kadar borç gözüküyor sorgularını da yapardık. (Hemen önümüze vergi mahremiyeti savunmasını yapacaklardır ama zaten biz mükellefimizin mahremiyet bilgilerine sahip ve saklamak durumunda değilmiyiz.)

evet dün itibariyle yoktu bugün açılmış,yerinde bir uygulama...

Uygulama bizler açısından güzel. Ancak maliye açısından ne alaka diyesim geliyor. Rakamı oradan al (gib.gov.tr'den) buraya yaz (kdv bey.). Oldu olacak kaldırın gitsin kardeşim. Hayret bişii.

Evt.Ben bu işin mantığını anlayamadım.

Hem bu rakamlar birbirini tutacak, yoksa YAKARIM diyorsun.
Hemde kopya veriyorsun.Buradan bakda yaz işte.

Bütünlemeden adını soyadanı yazan öğrenciyi geçiren öğretmen gibi. :P ??? :-\

Maliye SM/SMMM'lere diyor ki; beni zahmete sokmayın oradaki rakamın altında satış varsa mükellefinize tamamlatıverin. ;D

Ben bu pos incelemesine 3 defa girdim...öncelikle şunu söylemeliyimki Aylık kredi kartı satış rakamları ile , KDV matrahınızın tutmayacağı %90 dır, Gerçekten tutması gerekiyorsa tutturun ama,Sakın afaki tutturmayada çalışmayın...Çünki tutmama nedenleri çok farklı ve olasıdır, gerekçelerini izah ederek de inceleme aşılabilir.

benim Yaşanmış örneklerim;
toptan satışlarda
-25 ocakta 10.000.- ytl pos çektim, faturasını 4 şubatta kestim.
-30 haziranda Faturasını kestim, 1 hafta vadeli 6 temmuzda postan tahsilatını yaptım...
-10 şubatta 10.000.-ytl fatura kestim,5000 ytl 10 mart'da 5000 ytl 10 nisanda pos çektim.
-fatura tahsilat veznesine ait posları bile sormuşlardı(iski,turkcell,gibi)biliyorsunuz tahsilat vezneleri bunlara sadece tahsilat yapar ama faturasını kesemez.
-Eğer sadece perakende yapıyorsanız bile bu sizin vadeli çalışmayacaksınız anlamı çıkarmaz.
-şirket nakit ihtiyacını kendi pos cihazlarını kullanarak,karşılamış olabilir..
-Başka firmanın satışlarını kendi pos cihazlarınızdan tahsilat yapmış olabilir.(aynı adreste iki firma veya komşunun ricası)

sonuç olarak bir döneme ait pos gelirinin faturası 2 ay önden kesmiş olabileceğiniz gibi, faturasını kesmiş olduğunuz malın veya hizmetin tahsilatını halen yapmamışda olabilirsiniz.Pos tahsilatı olduğu gibi satış işlemi gerçekten olmayada bilir.

Gelir İdaresi yeni bir tebliğ ile elektronik beyannamede mali müşavirleri müteselsil sorumlu tutacağını deklare etti. Yapılan yeni düzenlemeye göre mali müşavirler, mükelleflerin beyannamelerinde yer alan bilgilerin, defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından dolayı ortaya çıkacak vergi zıyaı ve buna bağlı olarak salınacak vergi, kesilecek ceza ve hesaplanacak faizlerin ödenmesinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacak. Aracılık hizmeti alan mükellefler de, beyannameye yansıması gereken her türlü bilgiyi aracılık hizmeti veren mali müşavirlere, tam ve doğru olarak sunmak zorunda.

Ahmet Yavuz
Zaman / 08.09.2008

prestij31 ' Alıntı:
Gelir İdaresi yeni bir tebliğ ile elektronik beyannamede mali müşavirleri müteselsil sorumlu tutacağını deklare etti. Yapılan yeni düzenlemeye göre mali müşavirler, mükelleflerin beyannamelerinde yer alan bilgilerin, defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından dolayı ortaya çıkacak vergi zıyaı ve buna bağlı olarak salınacak vergi, kesilecek ceza ve hesaplanacak faizlerin ödenmesinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacak. Aracılık hizmeti alan mükellefler de, beyannameye yansıması gereken her türlü bilgiyi aracılık hizmeti veren mali müşavirlere, tam ve doğru olarak sunmak zorunda.

Ahmet Yavuz
Zaman / 08.09.2008

Zaten öyle değilmiydi? ???

Arkadaşlar ben maliyenin yaptığı bu uygulamanın yerinde olduğunu düşünüyorum. Benim büromda mükellef bana evraklarını getirmiş kdv beyannamesini hazırlayacağım ama bankalardan gönderilen pos ekstreleri ya henüz gelmemiş ya da mükellef kaybetmiş vs. Slip/gün sonu raporlarını istiyorum. (Düzenli bir muhasebe sistemi olan mükellefler de sorun yok) ama daha okuma yazması olmayan, bu işi önemsemeyen, düzensiz mükellefler de ise sorunlar yaşanmakta. Şimdi ben giriyorum pos sorgulamasına ve bana gelen (esktre/slip/gün sonu) raporlar ile karşılaştırıyorum ve fark varsa düzelttiriyorum. Bu sayede de maliye daha fazla hasılat=daha fazla vergi alıyor.

Sayın prestij31, size aynen katılıyorum. mükellef gerçekten hala 45.satırın bilincinde değil. postan çektiklerine anında belgede düzenlemiyor. dolayısıyla kdv beyanname dönemi geldiğinde sıkıntıyı biz çekiyoruz. ekstere iste gelmez günsonu iste düzenli değil. Anlayacağınız gelir idaresinin uygulaması bizim için çok iyi oldu. ben duyduğumda çok sevinmiştim.

kolay gelsin..

Birde İŞ BANKASI verilerini doğru yüklerse tamam olacak dikkat edin arkadaşlar iş bankası eksik yükleme yapmış ! Ben dün aradım düzeltme yapacağız dediler

ne kadar titiz çalışırsanız çalışın basar03 isimli arkadaşımızın açıkladığı nedenlerden dolayı kredili satışlarınız asla vergi dairesindeki ile tutmayacaktır....

arkadaşlar pos makinası olmayan müşterimde bile pos kayıtlarınız tutmuyor diye mesaj veriyor. bu sorgulama işine güvenilmez.

nizo ' Alıntı:
arkadaşlar pos makinası olmayan müşterimde bile pos kayıtlarınız tutmuyor diye mesaj veriyor. bu sorgulama işine güvenilmez.

Buda iyiymişş.. ??? :P

"İki arada bi derede kaldım " dedikleri bu olsa gerek.

KDV beyannamelerimizi POS lar tutmuyor diye giremiyorum yahu iyimi.