fonradar

Kredili satış analizi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Finanstr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Benim çok genel bir sorum olacak. Sorum reel sektörde faaliyet gösteren ve müşterilerine kredili satış yapan firmaların, kendilerine gelen kredili satış taleplerini değelendirmesi ile ilgili, bir nevi kredi analizi. Kusura bakmayın yurtdışında finans öğrenimi görüyorum ve Türkçe finans/muhasebe literatürüne çok hakim değilim, yanlış terminoloji kullanıyorsam lütfen düzeltin.

Örneğin bir benzin istasyonu olabilir, genelde peşin çalışmıyorlar bildiğim kadarıyla, kredili/vadeli olarak benzin/mazot alımı yapmak istediklerinde petrol dağıtımcıları bilançolarında, nakit akım tablolarında en çok neyin üstünde durmaktadırlar? Kredi analizi konusunda pek çok bilgi mevcut fakat ben reel sektörde bu tarz analize dönük pratik bilgiler içeren Türkçe bir kaynağa ulaşamadım. Üstatlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

Ynt: Kredili satış analizi

Tersine akaryakıt sektörü peşin çalışır. (30 Gün),
Vadeli çalışan örneğin tekstildir. (90-120 gün)
Ancak sorunuz anlamsız geldi bana. O kadar çok türkçe kaynak var ki. . Azıcık araştırma yeter. :)

Seninde bildiğin gibi

Kredili çalışan firmalar için en önemli husus nakit devir hızı, yani uzun vadede ödeyip kısa vadede tahsil etmek

yada alacaklarını bankaya satıp nakit dönüşlerini hızlandırmak

Ccc=Dıo+dso-dpo ( bu formülü biliyorsundur )

bunuda bilançodan statik bir tablo olduğu için anlayamazsın, endirekt metod diye bir metod var ona göre nakit akım tablosu düzenlemek gerekli.

Bankalar buna göre ürünleri var mesela citibank community finance diye bir ürün sunuyor bunu yaparkende firmanın nakit devir hızını ölçüyor öncellikle

nakit devir hızımı yoksa cari oran mı daha önemlidir? kredili çalışan firmalar açısından

cari oran o anı verir, nakit devir hızı ise : firmayı insan gibi düşünürsek insanın damarlarında akan kanın akış hızını verir. Mutlaka cari oranda fikir verir ama nakit devir hızı kadar değil

Mesela 120 si çok yüksek firmanın ama tahsilat yok cari oran 2 nin çok üzerinde ama nakit para yok

nakit devir hızına bakıyorsunuz , stok devir hızı+ satış tahsilat hızı - borç ödeme hızı= firmanın kaç gün paraya ihtiyacı olduğunu buluyor bu günüde mesela bankadan kredi kullanıyor destek alıyor gibi

ama genelde hani bankalar, kredi verirken işin nakit kısmına değilde, hani cari orana daha çok bakıyorlar.. 120 deki hesapların çok olması belki şirket için tahsilat problemini beraberinde getirebilir, fakat kredi analizinde şirketin alacaklı olması kredi verenler açısından da bir güvence unsuruda doğurabiliyor.

İrem Hanım, Haklısınız ona da bakılır ama bankalarda spread diye bir sistem var firmanın 2 yada 3 senelik bilançosunu sisteme giriyorsun sistemde sana otomatik olarak mali oranlarını hesaplıyor bunlar arasında bir taneside dediğin gibi cari oran

120 hesabın detayınıda genelde ticari veya parekende şubeler istiyor kurumsal global firmalardan 120 nin detayını istemiyor gerek duymuyor.

Firmanın alacaklı olması kredibilitesi açısından ne noktaya kadar olumludur ? ne noktadan sonra ( tahsilat yoksa ) kredi veren için olumludur ? o alacaklar 128 midir değil midir yoksa vade çok mu uzundur ? bunu şube bankacısı çok anlayamaz. O yüzden genel müdürlüğe onay için göndermeden önce altına ne kadarkredi çıkması için destekleyici döküman koyarsam o kadar iyidir mantığında.

Öncelikle ilgilenen herkese teşekkür ediyorum, sanırım konuyu biraz açmam gerekli.

nguroy ' Alıntı:
Ancak sorunuz anlamsız geldi bana. O kadar çok türkçe kaynak var ki. . Azıcık araştırma yeter. :)

Teorik ve genel olarak konuyu ele alan eserler var, Sayın Öztin Akgüç'ün Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesi adlı kitabını okuyabildim Türkçe olarak.

Fakat benim merak ettiğim Türkiye de sektörün mutfağındaki insanların konu ile ilgili kısa ve öz ne diyebilecekleri. Ben olaya reel sektörde alacaklı taraftan bakıyorum(İngilizce Trade Credit Analysis diye adlandırılıyor genelde). Mesela çok büyük bir hammadde tedarikçisisiniz, yerel dağıtıcılar size geliyor mal alacaklar, onlara kredili verilecek malın miktarını ve vade süresini neye göre tayin edersiniz? Sanırım Türkiye de piyasanın mentalitesi de biraz farklı ama yine bilgisi olup da paylaşmak isteyenler varsa buyursun.

Bu arada katılıyorum, sektöre de bağlı olmakla birlikte, bankalar ve vadeli satış yapan firmalar kredi verdiklerinde Sayın Ant Z' nin de belirttiği gibi klasik statik bilanço rasyolarından çok, kredinin dönüşü açısından nakit çevrim hızına bakacaklardır, bazı firmaların şişkin bilançoları olsa da, firmanın hantal ve nakit yaratma sıkıntısı çeken bir firma olmadığını garanti etmez.

Sayın Finanstr

Sizin söylediğiniz işlemi burda bankalarda nakit yönetim departmanları yapıyor,

Mesela Koç ( Distributor ) bütün bayi ağı ile olan para alışverişini banka üzerinden yapıyor. Bankada bütün bayileri aldığı teminata göre kredilendiriyor, ( bilanço analizi, oran analizi v.b.)

Her bayi aynı zamanda kredili müşteri olduğu için ana firma parasını zamanında bankadan tahsil ediyor, bayi ise dağıtıcıya değil bankaya borçlu oluyor, bu sayede bu para ilişkisinin içinde dağıtıcı para tahsilatını yapamama sıkıntısı içinde kalmıyor. Bayi ile banka karşı karşıya kalıyor.

Benim bildiğim kadarı ile genelde bütün büyük firmalar alacaklarını bankaya satıp devir hızlarını garanti altına almaya başladılar

Ama bunlar sizin bayi ağınız değil ise herhangi bir müşteri ise Tr de üstadlar daha iyi bilir ama güven faktörü çok önemli oluyor, çok uzun süredir çalıştığınız ve düzenli ödeyen bir firma ise kredibilitesi daha yüksek, ama sizden ilk defa mal alacak ise peşin yada daha yüksek fiyat çek isteniyor. Bankalarda nasıl kredi paketi çıkarken riskleri sistemden kontrol ediliyor, istihbarat sevisi diğer bankalardan sorduruyor. burda da firma sahibi müşterinin reputasyonunu piyasaya sorarak bile öğrenmeye çalışıyor.

Kolay Gelsin

Finanstr ' Alıntı:
Öncelikle ilgilenen herkese teşekkür ediyorum, sanırım konuyu biraz açmam gerekli.

nguroy ' Alıntı:

Teorik ve genel olarak konuyu ele alan eserler var, Sayın Öztin Akgüç'ün Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesi adlı kitabını okuyabildim Türkçe olarak.

Fakat benim merak ettiğim Türkiye de sektörün mutfağındaki insanların konu ile ilgili kısa ve öz ne diyebilecekleri. Ben olaya reel sektörde alacaklı taraftan bakıyorum(İngilizce Trade Credit Analysis diye adlandırılıyor genelde). Mesela çok büyük bir hammadde tedarikçisisiniz, yerel dağıtıcılar size geliyor mal alacaklar, onlara kredili verilecek malın miktarını ve vade süresini neye göre tayin edersiniz? Sanırım Türkiye de piyasanın mentalitesi de biraz farklı ama yine bilgisi olup da paylaşmak isteyenler varsa buyursun.

Bu arada katılıyorum, sektöre de bağlı olmakla birlikte, bankalar ve vadeli satış yapan firmalar kredi verdiklerinde Sayın Ant Z' nin de belirttiği gibi klasik statik bilanço rasyolarından çok, kredinin dönüşü açısından nakit çevrim hızına bakacaklardır, bazı firmaların şişkin bilançoları olsa da, firmanın hantal ve nakit yaratma sıkıntısı çeken bir firma olmadığını garanti etmez.
Benzer konuda tezimde öztin hocanın kitabı temel taştı. 2000 nin başlarında bu konuda pek kaynak yoktu, bankaların kendi iç hizmetlerinde kullandıkları eğitim kitapçıklarından yararlanabilirsiniz. Bir de işbank yayınlarından çıkan bir kaç ufak kitapçık olacaktı. Ancak şunu söyleyebiliriz her oran her sektörde her dönem kullanılmaz, yanıltıcı sonuçlar verir. Hangi oranın kullanılacağı kararı için veya hangi oranın önem arz ettiği sorusu cevabı için sektör bazlı çalışmak gerekir. Yani tepeden bir bakış ile çimento satıcısı ile perekande satış mağazasının cari oranını kıyaslamak, Beşiktaş ile fenerbahçeyi kıyaslamak gibi bir şey.

Finanstr ' Alıntı:
......Mesela çok büyük bir hammadde tedarikçisisiniz, yerel dağıtıcılar size geliyor mal alacaklar, onlara kredili verilecek malın miktarını ve vade süresini neye göre tayin edersiniz?.....
Tedarikçinin hammadeye uluşımında problem var mı, arz ne derece? Alınan malın stoklara alınış maliyeti miktar bazlı ne derece değişken, dağıtıcıların belirli dönem olası hammadde çekimleri ile sizin tedarik süreniz arasında nasıl bir orantı var, eğer sizin mal çekim süreniz daha yüksek ise stoklu çalışmak zorundasınız ki bu stok bulundurma maliyetini bir şekilde yansıtmanız gerekir ki eğer yüklü miktarda mal çekimi sizin mal çekim maliyetinizi düşüyorsa bu sefer depolama giderleriniz yükselir, dağıtıcılara belirli bir risk tanımlamanız gerekir, hammadde ödeme planınız peşin ise farklı vadeli ise farklı uygulama içine girersiniz, peşin ise stok bulundurma maliyetini de arttırdığınızda olası vadeli satış durumunda üstüne ekleyeceğiniz bulundurma giderleri piyasada sizin maliyetinizi arttırabilir, belki şöyle bir yöntem seçilebilir, çekilen stok tutarını euro ya endeklediğinizde o stokları sattığınızda kar bazında euro dan az getiriyorsa çok mantıklı bir iş olarak bakılmayabilir, esas olan stok değil satın alım gücü olan likittir. eğer likit değeriniz mal da ise yapılan iş daha karlıdır yok eğer euro, altın, borsa ise o iş karlıdır sizin ticaretten kaynaklı reel iş karı düşüktür.

Sonuç olarak aziz dostum, burada kaba taslak yazılan bir kaç madde önem arz etmez, sektörü, ödeme planlarını, stokların devir hızını , tedarik sürelerinin, bölge, ülke, dünya ekonomisinin o an için bilinmesi yararlıdır. (Temel analiz)

Üstadın da söylediği gibi Öz olarak

Ürünün Arz -Talep elastikiyeti vadesinden fiyatına kadar herşeyini belirler.

emansur ' Alıntı:
kanunkaide ' Alıntı:
Beşiktaş ile fenerbahçeyi kıyaslamak gibi bir şey.

:) irem hanım duymasın..
Duysun, ondan mı çekinecem. Bürosunun yerini bilsem tam yola bakan camının önündeki taşlara yazarım. Yazdıktan sonra eğer bir kaç gün siteye giremezsem bilin ki kamu malına zarardan içerideyim.

Bak şimdi , biri yazar üzerime kalır. En iyisi yazmamak. Yazdıklarımı geri alıyorum.

kanunkaide ' Alıntı:
emansur ' Alıntı:
kanunkaide ' Alıntı:
Beşiktaş ile fenerbahçeyi kıyaslamak gibi bir şey.
:) irem hanım duymasın..
Duysun, ondan mı çekinecem. Bürosunun yerini bilsem tam yola bakan camının önündeki taşlara yazarım. Yazdıktan sonra eğer bir kaç gün siteye giremezsem bilin ki kamu malına zarardan içerideyim.

Bak şimdi , biri yazar üzerime kalır. En iyisi yazmamak. Yazdıklarımı geri alıyorum.

:D :D amma korkutmuşum senide yaa.. bak nasıl efendi efendi gizliden gizliye, çaktırmadan yazdıklarını geri alıyor..
ee fenerin gücünü oda biliyor.. biliyorum kabul etmek zor ama gerçek bu..

yalnız bu bölümde Fenerbahçeyi övmeyeyim, çünkü bölüm müsait değil... diyeceğimi dedim ben diğer bölümde :D

Sende mi korkacam diye yazmıştım zaten, korktuğum konu anlaşılmadı sanırım, şimdi birisi kalkar karşı duvarına beşiktaş ile ilgili yazı yazar , sonra bu kanunkaide yazacam edecem demişti aha da kesin bu yazmıştır diye kamu malına zarardan benim ip im verilir gelirler bürodan alırlar beni daha muhtasar kdv iade dosyası geçici vb.... yapacaz. İçerden online olunmuyordur sanırım.

Bu arada ne çabuk haberin oldu ya hu, daha yeni yazdık mesajı. Kuşlar mı söyledi?

kanunkaide ' Alıntı:
Sende mi korkacam diye yazmıştım zaten, korktuğum konu anlaşılmadı sanırım, şimdi birisi kalkar karşı duvarına beşiktaş ile ilgili yazı yazar , sonra bu kanunkaide yazacam edecem demişti aha da kesin bu yazmıştır diye kamu malına zarardan benim ip im verilir gelirler bürodan alırlar beni daha muhtasar kdv iade dosyası geçici vb.... yapacaz. İçerden online olunmuyordur sanırım.

bak eğer fenerbahçe benim canım, en büyük fenerbahçe diye söyle... :D kdv, geçici vergilerin aksamadan ben gelir bürona hepsini yaparım.. üzülme sen :D :D hepsi ben yetiştiririm :D

o ilk kurduğum cümleyi kuracağıma izmirdeki tüm beyanları yapmaya razıyım, ama sen aynını bjk için demesen de ben yardım isteyene yardım ederim karşılık beklemeden, insanlık ölmedi, sadece sürünüyor.