Kredili Satışlar

Üyelik
24 Kas 2006
Mesajlar
10
Merhaba arkadaşlar

Benim bir sorum olacak

Bir işletme 10.ayda veresiye satış yapıyor. Belgesini düzenliyor ve 120 nolu hesaba işliyor. Ancak borçlu kişi 11.ayda gelip borcunu kredi kartı ile ödüyor. Bu durumda beyannamedeki kredili satış tutarı ile beyan edilen matrah kısmında fark doğuyor. Çünki yapılan satış 10. ay beyannamesinde beyan edilmiştir. Bu durumda 11.ay kdv beyannamesi nasıl düzenlenecektir. Bu konu da yardımcı olursanız memnun olurum.

Tşk ederim kolay gelsin
 
11.ay KDV beyanınızı verirken, Kredili Satışlar bölümüne yazmanız yeterli olmuyor mu?
 
syn c_emre yapılan satış 10. aya ait olup belgesi düzenlenmiştir. dolasıyla 10. beyannamesin satış olarak beyan edilmiştir. ancak 11 ayda visa ile tahsil edilmiştir. 10 . ayda satıp 11. ayda visa ile tahsil ettiğim zaman satış tutarımızla kredili satış rakamları arasında fark doğmaktadır.
 
Sayın smcan,

11.aydaki Kredili satış tutarı, 11.ay satışlarınızı geçiyorsa durumu bir dilekçeyle vergi dairesine bildirebilirsiniz. Dilekçenizde de bu ay Kredili Satışlar toplamı geçen ay kredili satışlar toplamını ayrı ayrı belirtirseniz daha iyi olur.

Ya da dosyanızda not düşüp, VD açıklama istediğinde gerekli açıklamayı da yapabilirsiniz.
(Bana göre bu riskli olur, onlar açıklama istemeden dilekçeyle açıklama yapmanız daha yerinde olur diye düşünüyorum.)



83 seri No.lu KDV Genel Tebliğinde;

3. Ödemesi Kredi Kartı ile Yapılan Teslim ve Hizmet Bedellerinin Beyanı

Gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin kullandığı 1 numaralı katma değer vergisi beyannamesinde 65 inci satır olarak “Kredi Kartı Karşılığı Yapılan Teslim ve Hizmetleri Teşkil Eden Bedel” satırı ihdas edilmiş ve Haziran 2001 döneminden itibaren kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin bu satırda beyan edilmesi uygun görülmüştür.

Bu satıra ait dipnotta, (6) No.lu satırda beyan edilen toplam bedel içinde kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin tutarın yazılacağı açıklanmıştır. Ancak kredi kartı ile yapılan satışlar arasında farklı vergi oranına tabi teslim ve hizmet bedelleri ile vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilen işlem bedelleri de bulunabileceğinden, bu satıra kredi kartı ile yapılan satışların, varsa vergi dahil brüt tutarı yazılacaktır.


Tebliğde sadece aynı dönem içinde gerçekleşenler işlemler dikkate alınmış.
 
Sayın Yavuz,
Sanırım dikkatinizden kaçmış soru K.Kartlı tahsilatın nasıl muhasebeleştirileceği değil.Beyannamedeki Diğer Bilgiler kısmındaki K.Kartı ile ödenen Teslim ve Hizmet bedelleri.

Sayın smcan,
Dediğiniz problem sıkça başımıza geliyor Fatura ile tahsilat aynı dönemde olmayan işlemlerde olacaktır.Bu konuda İdarenin açıklayıcı herhangi bir şeyi yok galiba bende bulamadım. Ancak kanımca K.Kart ile yapılan ödemeleri ödeme tarihindeki KDV beyannamesindeki K.Kartlı teslim ve hizmet karşılığı bedeli ne ilave etmeniz en uygunu olacak.Zira Banka hesabına geçen bedellerle beyanname üzerindeki bedelin uygunluğu için en azından dikkat çekici olmaz.
saygılar,
 
selam arkadaşlar

verdiğiniz bilgilerden dolayı hepinize teşekkür ederim.

işlerinizde başarılar ve kolaylıklar dilerim.

saygılarımla
 
sayın yavuz'a katılıyorum.
sayın smcan siz satış kayıtlarını işlerken nasıl 120 hesabı borçlandırdıysanız, karşı firma da 320 hesabı alacaklandırmıştır. ödeme yapıldığı zaman düzenleyeceğiniz detaylı makbuz ile zaten sorunu çözmüş olacaksınız. yalnızca ödeme aracı kredi kartın şirket adına olması tercih edilir. şirket adına kart yoksa çalışan adına ise firma size ödemenin ilgili kart ile yapılacağına dair kaşe imzalı yazı vermesi de uygun olur.böyle durumlar firmanızda sık sık olduğu için alıcı firmalarla her ay düzenli olarak teyitli cari mutabakatı yapmanızı tavsiye ediyorum.


iyi çalışmalar
 
Sayın sB,

Bence yanlış anlamıyorsunuz...
Bir soru, 4 cevap.... :arrow: Durum 2-2 şu an... :)
 

Benzer konular

Üst