Kullanılamayan Demirbaşların Kayıttan Düşülmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Acar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firmanın yıllar önce satın aldığı demirbaşlardan bir kısmı kullanılamaz durumdadır. Amortismanı sıfırlanmıştır, hurda değeri dahi bulunmamaktadır. Bu durumdaki demirbaşların bir tutanak tutularak demribaş kayıtlarından düşülmesi mi, yoksa vergi dairesine bildirimde bulunarak takdir komisyonunun görerek çöpe atılmasına onay vermesinden sonra demirbaş kayıtlarından düşülmesimi gereklidir?

Ynt: Kullanılamayan Demirbaşların kayıttan düşülmesi

Bununla ilgili okuduğum bir muktezada hurdalardan yararlanılması halinde takdir komisyonunca hurda değeri belirlenip hasılat yazılması gerektiğini biliyorum. Kullanılmayan bir demirbaş için takdir komisyonuna başvurmaya gerek olup olmadığını bilmiyorum.

Ynt: Kullanılamayan Demirbaşların kayıttan düşülmesi

ymm raporu ile düşülbiliceği konusunda aklımda birşey kalmış ama emin değilim. bunun dışında 3.şahsa çok düşük veya iz değeri bir bedelle fatura kesilerek demirbaş kayılarından çıkarmak daha kolay ve mantıklı geliyor. anlattığınıza göre demirbaşın hurda değeri bile yok. zaten tüm amortisman ayrılarak ürünün faydalı ömrü bitirilmiş. yani kamunun bir zararı yok. saygılar.

Ynt: Kullanılamayan Demirbaşların Kayıttan Düşülmesi

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bu konuya ilişkin olarak çok kişiden çelişkili yorumlar aldığım için sonucu kesinleştirerek işlem yapmak istiyorum, şirket ymm'si takdir komisyonuna bildirip gelip görmeleri sonunda kayıtlardan düşebilirsin diyor, ancak başka meslektaşlarda amortismanı sıfırlanmış demirbaşlar için takdir komisyonuna gerek yok diyorlar. Mevzuatta konuyla ilgili bir açıklık bulunmuyor.