fonradar

Kullanılmayan makinanın amortismanı ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
Kullanılmayan makinanın amortismanı 730 hesapta mı yoksa çalışılmayan kısım gider ve zararları hesabında mı izlenmeli ?
 
Ynt: Kullanılmayan makinanın amortismanı ?

Üretim yada yapılan faaliyet devam ediyorsa, 730 nolu hesapta izleyebilirsiniz.

Kullanılmayan makina amortismanını 680 nolu hesapta izlemek için; yapılan işin yada üretimin fabrikada yada işin yapıldığı yerde tamamen durması halinde; söz konusu hesapta izlenebilir.

Faaliyet tamamen durmuşsa, üretim durmuşsa o zaman bu makinaların amortismanı 680 nolu hesapta izlenir.
Onun haricinde üretim devam ederken, kullanılmayan makinalara amortisman ayırmaya devam edebilirsiniz.
 
Ynt: Kullanılmayan makinanın amortismanı ?

İrem Hanım şimdi neresinden tutup,neresinden düzeltsem söylediklerinizi bilimyorum ki.

Kullanılmayan bir makinanın amortismanın 680 kodlu hesapta giderleştirilmesinin nedeni,üretilen mamul maliyeti ile ilişkilendirmeksizin doğrudan dönem gideri yazılmasına imkan sağlamaktadır. Zira 730'a kaydedersek,buradan 731 aracılığı ile 152 MAMULLERE,oradan da dönem sonunda yapılacak fiil envantere/aralıksız envanter yöntemi kullanılıyorsa dönem içindeki satış işlemlerinde 621 SATILAN MAMUL MALİYETİ hesabına gider.Ama üretilen mamullerin hepsi satılmazsa ne olacak,ortada mamul imalatında hiç kullanılmayan bir makine ve o makineye ilişkin amortisman var,üretim yerinde diğer makineler çalışıyor,bu makine kullanılmıyor,o halde neden mamul maliyeti ile ilişki kuralım? Daha fazla detaya girmek istemiyorum ama böyle bir yöntem izlersek,kurumlar vergisi matrahı olması gerekenden daha yüksek çıkar.Mükellef gereksiz bir vergi yüküyle karşılaşır.
Ayrıca Tek Düzen Hesap Planı Genel Tebliğilerinde de fabrika bazında bir değerlendirme yok,680'e kayıt yapmak için,bunu ilk defa duydum,teşekkür ederim bu değerli(!) bilgi için.
Diğer taraftan kullanıma hazır halde olan ancak fiilen kullanılmayan makine için amortisman ayrılmasında da bir sakınca yok VUK'a göre,konuya ilişkim Danıştay içtihadı da aynı yöndedir.3. Daire?nin, 06.02.1991 Tarih, Esas No: 1990/14, Karar No: 1991/330 Sayılı Kararı ?Satın alındıktan sonra işletmenin aktifine giren, ancak montaj yapılması nedeniyle daha sonra hizmete hazır hale getirilen iktisadi kıymet için, hizmete hazır hale geldiği tarihin rastladığı hesap döneminden itibaren azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayrılmasında kanuna aykırılık yoktur?
 
Ynt: Kullanılmayan makinanın amortismanı ?

Koray bey,
Üretim safhası içinde yer almış bir makinanın, işi bittikten sonra kapatılması ama kullanıma hazır halde bekletilmesi amortisman ayrılıp, üretilen mamul maliyetine yansıtılmasına engel teşkil etmez.
Çünkü o makine, üretim safhasında kullanıma tabi tutulmuştur. Dolayısıylada üretim süreci fazla sürede sürsede, üretim tamamlana kadar kullanılmayan makinaya amortisman ayrılır. Ben bunu izah ettim.

680 nolu hesaba almak için, üretimin, faaliyetin durması gereklidir. Dolayıysıyla üretim sürecine katılmamış bir makinanın amortisman ayrılması halinde, 680 nolu hesaba kaydedilip dönem gideri olarak kayıt tesis edilir. Bunu zaten yukarıda izah ettim. Üretim yapılmadığı takdirde makina ile ilgili her türlü gider, boşa geçen zaman 680 ile ilgilidir.

üretim sürecinde kullanılmış ama süreç itibariyle kullanımı son bulmuş makina için ayrılan amortisman 730 nolu hesaba kaydedilip, üretilen mamul maliyetine yansıtılır.
 
Üst