Ynt: Kur Farkı Hesabı
Sayın Emansur
Elbette TL görülür.
Fakat kendimi ifade edememenin sıkıntısını yaşıyorum.
Ne demek istediğimi anlamanız için yurtiçi satışlarda neden yabancı para birimine geçildi ? RUHUNDAKİ asıl amaç neydi ? gibi bir takım ileri düzey araştırmalar yapmanız gereklidir.Bu araştırma yapılırsa ne demek istediğimi herkes anlayacaktır.
Eskiden enflasyon vardı TL para nın değeri iniş çıkış trendi çiziyor ve faiz oranlarıda çok yüksekti.Geç gelen ödemelerden dolayı kavga dövüş vade farkı faturaları hesaplanıyor , tahsilat ile fatura bedeli arasındaki fark böylece gideriliyordu.
Taaaki bir kişi gelip bu işi USD CİNSİNDEN yapalım diyene kadar..
ben sana 10.000 usd fatura keseyim, sende bana 10.000 usd mi USD OLARAK (yeşil renkli üzerinde vaşington resmi olanından ) öde dedi. DOLAR SATTIM / DOLAR ALDIM ticari açıdan bedelin geç ödenmesinden kaynaklanan bir vade farkı gerek yoktu.Çünki dolar ister düşsün ister çıksın satıcı aldığı yeşil dolarları bilirdi ve onun için kurun bir önemi yoktur.
Taaaki bir kişi gelip USD cinsinden kesilen faturanın bedelini TL cinsinde ödeyene kadar.

Gene işler altüst olmuş bu seferde kurdan kaynaklanan farklar ortaya çıkmıştı.Satıcı firma tahsil ettiği TL ile döviz bürosuna gittiğinde istediği kadar DOLAR alamıyordu.Bu yüzden ALICI firmaya zararını dile getirek bu olşan farktan dolayı extra bir fatura kesmesi gerektiğinini adınında KUR FARKI FATURASI olması gerektiğini söyledi..Çünki bu bedel eskiden alınan VADE FARKI faturasının yerineydi.!!!!!!!!!!!
Arkadaşlar benim hikayem bu..özet aşağıdaki gibi.
Dövizli işlemlerde işleme konu olan şey, yabancı paradır. Bu paranın TL karşılığının ne olduğunun işlem açısından ve taraflar nezdinde önemi yoktur. Dolayısıyla dövizli işlemlerde oluşacak kur farkları KDV'ye tabi değildir.
Döviz kurundaki artışların ana kaynakları enflasyondur. KDV'nin konusu ise enflasyon değil, mal teslimi veya hizmet ifasıdır. Kur farkları üzerinde KDV almak, enflasyon üzerinden vergi almak demektir ki, bu da KDV'nin konusuna aykırıdır.
İster tl ödesin ister usd ödesin her durumda kur farkı çıkacaktır ve hesapların değerlenmesi gerekmektedir.Fakat bazı şartlara göre fatura kesilip kdv hesaplanması gerekirken bazı durumlarda faturalaşmaya gerek yoktur.