Kur Farkı Hs. Çek Tahsili (ödemesi)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan S_aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

S_aday

Katkı Sunan Üye
Öncelikle hayırlı aksamlar forum üyeleri;

bu kur farkı hakkında foruma baktım. Fakat benim takıldığım bir nokta var..Olması gereken böyle deilmi... Örneğin firmamız A şirketine 1000 USD(1,30) mal satıyor. karsılıgında 1 hafta sonra 1000 usd(1,32) çek alıyor. çekin vadesi 1 ay sonra. 1 ay sonra 1000 usd( 1,29) çeki tahsil ediyorum. şimdi aşagıda YTL olarak hesaplarımızda su sekilde gözüküyor..

120 A firması (B):1300 (A):1320 20 ytl alacaklı gözüküyor.(kardayım)

101 Çek hesabı (B):1320 (A):1290 30 ytl çekten zarar ettim..

Çeki tahsil etmeden aslında firmam, alıcı firmaya 20 ytl kur farkı ft.kdv dahil olarak kesip cari hesabı kapatması gerekiyor; ama çekin tahsil ettiğimiz zaman firmam 30 ytl zarara ugruyor; burda olması gereken yukarıdaki hesaplamaya göre 30-20 ytl çıkartıp aradaki 10 ytl lik kur farkını Alıcı firmadan almamız gerekmiyormu?

Yani Kur farkı faturası keserken çekin tahsili ni beklemek zorunda deilmiyiz.? yoksa çek hesabını kendi içersindemi değerlemeye tabi tutup 656-646 nolu hesaplaramı atıyoruz.?

Şimdiden cevaplarınız için tsk ederim....

Ynt: Kur Farkı Hs. Çek Tahsili (ödemesi)

yukarıdaki bigilerle çekin alındığı tarihteki kurun dikkate alınmaması gerektiği kanaatndeyim. elimizden 1300 ytllik mal çıkıyor kasamıza 1290 ytl para giriyor eğer müşteriyle arnızda kur farkı faturası kesilir diye anlaşma var ise bu tutarların dikkate alınacağını zannediyorum. farklı görüşlerde gelirse bende kendimi düzeltebilirim.

sayın aday çok karışık bir durum 646,656 hesaplarla ilişkilendirme geçici vergi dönemlerinde
ve hesap dönemi sonunda yapılan değerlendirmelerde kullanılması lazım bu işlemlerde kulla-
nılması doğru olmaz burda kur farkları faturalandırılmalı ve tabiki KDV'li olarak ama hangi za-
man burası çok karışık çünkü''KDV kanununda değerleme günü teslim ve hizmetin gerçekleş
tiği gün veya bedelin tahsil edildiği gündür diyor'' ve işte bu söz gel işin içinden çık malı sat-
tınız teslim gerçekleşti faturasını verdiniz 120 hesaba 1.300 YTL borçlu kayıt ettiniz 1 hafta
sonra çek aldınız çek bir ödeme aracıdır 101 hesaba ne gireceksiniz değer arttı 1.320 YTL
oldu,burdan sonrası karışık fazla karıştırmakta istemiyorum yoksa iyicene karışacak bundan
sonrası için kendi fikrimi söyleyeyim,çeki aldığınız zaman kur farkı faturasını kesin 20 YTL'yi
de 120 hesaba girin 120 hesap 1.320 YTL oluyor ve alınan çekte 1.320 YTL olduğuna göre
120 hesap kapanmış oluyor 101 hesabta 1.320 YTL'lik çekiniz olacak ve tahsil ettiğinizde
oluşacak 30 YTL lik farkı 656 hesaba gider olarak kayıt edin bence en uygun olanı budur
diye düşünüyorum,kolay gelsin.

Döviz üzerinden kur farklı çalışılan firmalarda işlem şu şekilde olmalıdır.

Satış Kaydı:
B-120 12.800 YTL
A-xxx
10.000$*1,28 satış

Çek alışın kaydı:
B-101 13.000
A-120 13.000
vadeli çek 10.000$*1,30

Çekin Tahsili :
B-102 14.000
A-101 13.000
A-120 1.000
10.000$*1,40

Yukarıdaki kayıtları yaptıktan sonra 120 hesap 1.200 YTL alacak bakiyesi verir. Bu tutarıda alıcı kdv dahil kur farkı faturası keserek kapatır.

Faturan dövizli kesilmiş aldığın çek döviz çeki ise işin çok kolay. Muhasebede olayı düzeltmek amacıyla şayet lehine kur farkı çıkıyorsa kdv dahil kur farkı faturası kesersin. Tersi olursa karşı taraf keser. Kur farkı kdv ye tabidir. Mecbur fatura kesilmek zorundadır. Bu kesilen kur farkı hesap kapatmak içindir. Müşteriden tahsilat yapılmaz. Asıl işin alengirli şekli cereyan ederse ozaman iş değişir. O da şöyle Dövizli faturaya tl çek veriyorlar. Vadesinde çeki o günün kurundan işleme alıyorsun. Dövzi bakiyesi değişeceğinden aradaki farkı almanız veya ödemeniz gerekecektir.