Kur Farkı Muhasebe Kaydı

melissa

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Nis 2007
Mesajlar
147
dövizli çalıştığım satıcı firmadan yılsonunda 320 hesap borçlu kaldı.aslında böyle bir alacak veya borç yok.dövizden dolayı tl de kur farkı oluştu.dolayısıyla satıcının bana keseceği kur farkı faturasını muhasebede hangi hesaba işlemem gerekir?
 
Ynt: kur farkı muhasebe kaydı

İyi çalışmalar, kur farkları kdv 105 nl.tebliğe göre:

''2. Kur Farkları
Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.''
 
Ynt: kur farkı muhasebe kaydı

İyi günler,

Kur farkı faturası;

Dönem içindeki ticari mal alımlarından dolayı oluşmuşsa 153
Dönem içindeki sabit kıymet alımlarından dolayı oluşmuşsa 253-254-255
Dönem içindeki gider alımlarından dolayı olmuşsa ilgili gider muhasebe kodu

Eğer önceki dönemden devreden bakiye nedeniyle uygulanmışsa 656 hesabı kullanmalısınız.

İyi günler
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Kur farkı faturası Finansal Kiralama ile ilgili - Leasıng sözleşmesine istinaden kesilmişse hangi hesapta değerlendireceğiz ?
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Sayın Uzman,

Kur farkı Geliri oluşmuşsa bize kesilen faturayı nasıl değerlendirmeliyiz.
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Özür Dilerim Bizim Kestiğimiz Kur Farkı Faturasını.
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Merhaba,

Sayın Yeniyurt,

Leasıng işlemlerinde satıcı tarafından kur farkı faturası kesilmiyor olması gerekir. Sizin ödediğiniz kira bedeli tarafınıza fatura edilir. Döviz olarak ödemiş olsanız dahi fatura Türk Lirası cinsinden kesilmesi gerekir. Ancak Leasıng işlemlerinde ilk atılan kayıttaki 301 veya 401 hesapla kesilen fatura arasında kalan kur farkı bakiyesinden söz edilebilirki bu fark + veya - olarak 267 hesaba atılır.

Sayın Mcuvalcı,

Sizin kestiğiniz kur farkı geliri faturası;

Ticari mal veya hizmet satışından kaynaklanıyorsa 602
Sabit kıymet satışınızdan gerçekleşmişse ve vade içersinde tahsilat yapılmışsa 679

hesapların kullanılması gerekir.
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Sayın Uzman,

646 ve 656 hesabı kesinlikle geçmişten gelen bakiyeli hesaplar için mi kullanmalıyız?

Bu konu ile ilgili cevap verirken herhangi bir kaynaktan mı yaralandınız? Yaralandıysanız eğer bilgi almak isterim.

Teşekkürler
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Merhaba,

Sayın Mcuvalcı,

Bu yazıyı yazarken doğrudan böyle yapılır diyen bir kaynaktan almadım. Ancak mantığını açıklayayım isterseniz. Kur farkı malın maliyetine atılabilmesi için referans mal alımının dönem içinde girmiş olması gerekir. Zira ilgili mal girdiği dönemde çıkmışta olabilir. satılmamışsa bile dönem sonunda envanter defterine mevcut maliyetiyle gireceği için. Artık malın maliyeti kavramından çıkıyor olay. Finansman maliyetine gidiyor.

Yeri gelmişken kur farkı faturalarında yapılan bir başka hataya dikkat çekmek isterim.

Diyelimki kur farkının ait olduğu alım veya satış % 01 orana tabi bir maldır. Bu durumda kesilen kur farkı faturasında uygulanacak KDV oranı nedir.

Eğer mal alım veya satış faturası üzerende yazılı olan vadede tahsilat veya ödeme gerçekleşmişse % 01 yani malın KDV si uygulanır. Ancak Vade tarihini geçmişse Vade tarihine kadar olan kısımda %01 geçen kısımda % 18 KDV uygulanmalıdır. Çünkü vade tarihinden sonrası finansman hizmetine girer ve oranı %18 dir.

Saygılarımla,
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Evet uygulamada işler çok değişiyor. bu sebeple kesin cevap yazmak bence sakıncalı, insanları yanıltabiliriz.

Ayrıca sabit kıymetlerle ilgili olarak malın alımı üzerinde 1 sene geçmemiş fakat vergisel dönem bitmiş ise 1 yıllık süre bitene kadar, yeni takvim yılındaki sabit kıymet alımı ile ilgili kur farkını sabit kıymet maliyetine eklemek veya 646,656 hesaba atmak isteğe bağlı.

Gider alımları ile ilgili kur farkı gelir ve ya gider kur farklarını bence 646 veya 656 hesab atmalı. çünkü 770 hesapları gider yerlerine göre ayırıyoruz.

Kredi alımları ile ilgili kur farklarını ile 780 hesaba atmak gerekir.

Kısacası özellikli durumlar dışında oluşan kur farkı gelir ve giderlerini 646 ve 656 hesaba atmak gerekir.

Uygulama Benim yaptığım budur.

Teşekkürler
 
Ynt: Kur Farkı Muhasebe Kaydı

Merhaba :) dolar ve yuro olmak üzere iki banka hesabımız var, bunları muhasebe kaydına alırken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir ve hangi hesap kodlarına aktarmamız gerekir, örnekle açıklarsanız daha iyi olur, ilginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst