fonradar

Kurul Kararıyla İşten Çıkarılma

kamu taşeronunda güvenlik görevlisi olarak çalışan bir arkadaşımız var 13.03.2015 cuma günü şirket müdürü aramış ve kurul kararıyla işten çıkarıldın işe gelme demiş. kıdem ve ihbar tazminatıyla alakalı olarak da kurul kararıyla olduğu için tazminat alamıycağını söylemiş. arkadaşımız herhangi bir problem olmadığını ancak 2013 yılında uyurken yakalandığı için tutanak hazırlandığını söylüyor. tutanağa göre işlem yapmanın sınırı 6 iş günü olarak biliyorum buna istinaden yapamazlar diye düşünüyorum ancak Vali yardımcısı denetlemeye gelmiş ve hakkında tutanağı olanları işten çıkarın demiş. bu konuda fikir ve görüşlerini rica edebilir miyim arkadaşlar. kurul kararıyla olsa bile kişiye bunun yazılı olarak tebliğ edilmesi gerekli değil mi veya herhangi bir kusuru varsa bile önce savunma istenip sonra kurula sevk edilmesi gerekmez mi ? tazminatımızı nasıl alabiliriz veya neye istinaden tazminatsız çıkış yapmış olabilirler ? bilgi, görüş ve önerilerinizi rica edebilir miyim ??

Arkadaşınız vakit geçirmeden noter kanalıyla bir ihtar gönderip, 13.03.2015 tarihinde şirket müdürü tarafından telefonla sözleşmesinin kurul kararıyla feshedildiğinin ve artık işe gelmemesi gerektiğinin bildirildiğini,
oluşan bu haksız -bildirimsiz fesih nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatlarının 7 gün içinde x bankası hesabına ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağını bildirmesi kendi yararına olacaktır.

Dilerse , tazminat talepleri yerine işe iade davası da açabilir 30gün içinde ( 30dan fazla çalışanı varsa şirketin)

Merhaba Murat bey,
(sözüm size değil,burası dağ başımı?)
"..kurul kararıyla işten çıkarıldın"derken,genelde işyeri disiplin kurulu (kararı),ya da kurumun "x"kurulu (kararı) akla gelir.Her ne kurum veya kurul kararı olursa olsun,M.19,M.26 ve M.109 a göre bunun yani fesih işleminin gerek usül,gerek geçerlilik ve gerekse ispat açısından,bu işlerin bir yolu yordamı var,ha sonuçlarına katlanmak kaydıyla,ister vali yardımcısının talimatı ile olsun, ister ilgili kurumun isteği,ister işverenin keyfi ile işten atabilir/attırabilir,aynı şekilde işci de iş sözleşmesini istediği gibi feshedebilir(tabi hukuk var ise...)
Neden,nasıl olmuş noktalarına girsek de, sanırım burada sonuç alamayız,keşke mümkün olsaydı dün(cuma)ama mutlaka Pazartesi günü,bir avukatdan da yardım alarak,ilerisi ve ispatın kolaylığı açısından noterden ihtarname göndererek,yasal haklarını talep etmek olmalıdır,sonrasında anlaşılan o ki, bu yol mahkemeye çıkacak.
Diğer yönden güvenlik,temizlik gibi işlerde, genelde alt işverenlik ilişkisi bulunur,daha daha doğrusu ilgili kamu kuruluşunun, taşere etmiş olduğu bu "güvenlik işi" nde,alt işverenlik ilişkisi VAR İSE,İş Yasasının 2 ci maddesine istinaden "birlikte sorumluluk"ilkesi gereği işcimiz yasal haklarını asıl işveren yani ilgili kamu kuruluşu ndanda talep edebilir ve dahi işcinin kendi işvereni olan taşeron firma ile asıl işveren olan kurum aleyhine alacak davası açabilir.

arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim, arkadaş iş sözleşmesini okumadığını ancak imzaladığını söyledi; iş sözleşmesine böyle bir madde koyma imkanları var mıdır, yani kurul kararıyla çıkarılan kişi tazminat hakkedemez gibisinde falan? çok saçma bir cümle ama eğer varsa bu madde fesih için geçerli sebep olabilir mi ??

Tazminatsız sözleşme feshine imkan tanıyan durumlar iş kanununda açıkça belirtilmiş olup bu durumlar arasında vali yardımcısının isteği sayılmamış,
sözleşmede öyle bir madde varsa bile geçersizdir.
Arkadaşınız dava açarak tazminatlarını alabilir.

Son düzenleme:
........ iş sözleşmesine böyle bir madde koyma imkanları var mıdır, yani kurul kararıyla çıkarılan kişi tazminat hakkedemez gibisinde falan? saçma bir cümle ama eğer varsa bu madde fesih için geçerli sebep olabilir mi ??
-Bu noktada fesih nedeninin ne olduğu,diğer ifadeyle her ne kurulu ise bu kurul kararının ne olduğu önemlidir.Çalışanımız iş sözleşmesini okumamış olsa da,bu şekil işten çıkarılmasını gerektirecek söz,tutum ve bir davranışı olsun veya olmasın ,diyelim "x"kurul bir karar aldı(almış)bu kararın hukukiliği nedir?bu karar, bu şekil işten çıkarılmasını gerektirecek nitelikte midir,değil midir?gerçek nedir?İşverenin iradi beyanının "işten çıkarıldın işe gelme","tazminat alamayacağının"söylenmesi,yani"fesih"olsa da.........
Diğer taraftan,yine aynı şekilde,önceden hakkında tutanak tutulmuş yani disiplin işlemi yapılmış olanlar işten çıkarılmış olsa da,bu "talimat"ile olmaz, illaki ve illa bu durumlar nedeniyle, iş sözleşmesinin feshedilmiş olmasının,genel tanımla geçerli veya haklı neden niteliğinde olup/olmadığı,başka bir ifadeyle,bu şekil,bu durumlar sebebiyle işcinin işten çıkarılmasının,kıdem tazminatına hak kazanıp,kazanmadığının araştırılması gerekir.
Sebeb ne olursa olsun,hukuk nezdinde işci hakkını arayacak ve zamanında üzerine düşeni yapacak,nitekim dediğimiz gibi de yapmalıdır.

........güvenlik,temizlik gibi işlerde, genelde alt işverenlik ilişkisi bulunur,daha daha doğrusu ilgili kamu kuruluşunun, taşere etmiş olduğu bu "güvenlik işi" nde,alt işverenlik ilişkisi VAR İSE,İş Yasasının 2 ci maddesine istinaden "birlikte sorumluluk"ilkesi gereği işcimiz yasal haklarını asıl işveren yani ilgili kamu kuruluşu ndanda talep edebilir ve dahi işcinin kendi işvereni olan taşeron firma ile asıl işveren olan kamu kurumu aleyhine alacak davası açabilir.
Bugün önce ihtarnameyi gönderiniz,daha sonra gerek olursa paylaşım yaparız.

4857 Sayılı İş Kanununun 112. maddesinde yapılan değişiklikle kamuya ait işyerlerinde alt işverenlerce çalıştırılan kişilerin kıdem tazminatı, ilgili kamu kurumu tarafından ödenmesi gerekmektedir.
kıdem taminatını artık taşeron şirketten talep edemez
konu ile ilgili olarak çıkarılan Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmeliği incelemenizde fayda var

konu ile ilgili olarak çıkarılan Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmeliği incelemenizde fayda var
KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ ÖDENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Evet 4857/M.112 ve bu maddenin yasal dayanak olduğu ilgili yönetmelik yürürlükte,ANCAK olayımız ile de ilintisi bulunan hassas NOKTA,K.Tazminatına hak kazanma koşuları, mülga 1475/14 cü madde hükümleridir(ve diğer hükümler).Bu durum hem M.112,hemde ilgili yönetmelik de ve Ek indeki cetvelde de "İşcinin işten ayrılış nedeni"özellikle belirtilmiştir.Esaslı nokta,olayımız yönünden burasıdır,oysa olayımız yönünden,bu nokta net olarak açıklığa kavuş(turul)muş değildir.
Bu durumlara göre kamudan iş alan alt işveren,işcinin işten ayrılış nedeni"ni farklı şekilde bildirir ise veya Yönetmelik/M.9-2 belirtildiği üzere, ilgili belgenin düzenlenmemesi,düzenlenmeyip sgk kayıtları esas alınsa da,işcinin işten ayrılış nedeni bağlamında,olayımızda görüldüğü gibi uyuşmazlık olursa ,olay yargıya taşınacak.

kıdem taminatını artık taşeron şirketten talep edemez
"talep edemez"değil,elbette edebilir,davacı da olabilir ama olsa de alabilir mi?bu yönetmeliğe göre alt işveren ödemekten kaçınacak,topu ilgili kamu kurumuna atacak tamam,bu noktada madde 2 de belirtilen alt işveren ilişkisinde"..Kanundan,iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işverenle birlikte sorumludur"hükmünü nereye almamız gerekir diye düşündüğümüzde,anılan yönetmelikteki ihaleler kapsamı dışında,sadece gerçek veya özel tüzel kişiliklerdeki alt işverenlik ilişkisi bulunan işler kapsamına almamız gerekecek,bu durum tabi ki genel manada hak kayıplarını önlüyor,işci lehine vs.fakat diğer yönden yani maddi yönden, faturasını ilgili kamu kurumu ödeyecek,kanun ödeyecek diyorsa tabi ki ödeyecek,peki ilgili kurumun hiç sorumluluğu olmasın mı?
Bu sorumluluk elbette denetim-kontrol bazında olmalı,eğer OLMAZ,OLMAYACAK İSE (hatırlarsanız alt işverenlik noktasında) benim savunduğum bir tez vardı"davul asıl işverenin boynunda,tokmak taşeronun elinde"diye,burada davul asıl işverende ise de sonuç itibariyle tokmak alt işverenin elinde,işci-işveren ilişkisi bağlamında, müziğin ritmi nasıl olur/olacaksa,bu havaya göre oynamak gerekecek,yani külfetini kamu kurumu ödeyecek.
İşciler yönünden evet yani onaylıyorum,lakin kamu kurumunun denetim-kontrol noktasında hiçbir sorumluluğun olmayacak ve buradan da "kamu zararı"doğacak ise(ki suistimal edilmez değil) 1 krş.verginin peşine düşen devlet bunun hesabını sormasın mı?
O zaman sonuç itibariyle şunu söylemek gerekir ki,mevzuat da maliyet hesabına tazminat kalemi de alınsın ki işi alan istediği havayı çalıp,oynatmasın,milletin parası da heba edilmesin ya da tarafların madur edilmeyeceği!.. şekilde k.tazminatı fonu yasası yürürlüğe girsin.

Son düzenleme:
iş kanunun 112. maddesi olduğu sürece işçi kıdem tazminatını taşeron firmadan talep edebilmesinde imkan yok
hukukta özel hüküm ve genel hüküm kuralı vardır, aynı konu ile ilgili hem özel hem genel hükümler varsa, özel hükümler uygulanır.
kamuda taşeron işyerlerinde çalışanların kıdem tazminatı için özel hükümler getirlmiş, bu özel hükümler dururken "Kanundan,iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işverenle birlikte sorumludur" hükmünü burada uygulamanın imkanı yok

-Değerli kardeşim bende tersini söylemedim,uygulama imkanı var demedim,hatta"....kanun ödeyecek diyorsa tabi ki ödeyecek"dedim.
-Diğer taraftan"talep edemez değil,elbette edebilir,davacıda olabilir,olsa da alabilir mi?"dedim,sonrasında diğer hususlara değindim.
-evet yok,M.2 de "...alt işverenle birlikte sorumludur"hükmü bildiğimiz manada genel(6098-BK.)hükmü değil,özel kanun hükümdür,ANCAK ne var ki burada sadece M.112 deki durum "birlikte sorumluluğun" kapsamından çıkarılıyor,yani alt işverenden alınıp,kamu kurumuna yükleniyor.

aslında benim de talepten kastım, kamuda teşeronda çalışan işçinin kıdem tazminatını taşeron işyerinden alamamasıdır.
alamayacağı başından belli olan kıdem tazminatını, taşerondan talep etmesinin de bir manası yok.