personel maaş programı

Kurumlar Vergisi / Dipnot

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hatice123
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
H

hatice123

Ziyaretçi
merhaba;

kurumlar vergisinde dipnotlar yazılmadan gönderilirse,düzeltme yapılmalı mı??

Ynt: Kurumlar Vergisi / Dipnot

Siz gene farketmişsiniz
ben şimdi sizin mesajınızı okuduğumda dipnotları yazmdan beyannameyi gönderdiğimi farkettim:)

:)
farkettim fakat bende sonradan öğrendim..yani düzeltme verilmesi gerekiyormu? sirkülerde yayınlanmadığı için belkide böyle bir hata oldu:(..

sizi yönlendirmeyi istemem..
ben düzeltmede bulunmayacağım. bir kaç meslek mensubu ile şifaen görüştüğümde düzeltme ye gerek olmadığını ve uygulamada birçok meslek mensubununda dipnotları yazmadğını söylediler.Genede konu ile ilgili bilgim yok.Bilgisi olan arkadaşlar umarım yardımcı olurlar.

ben sizin bu yazılarınıza istinaden az önce bir kaç SMMM sordum. kendileri de tabloları dilekçe ekinde düzeltme vermekte fayda görüyorlar. ama ne yapmak lazım açıkçası bilmiyorum. devletin sağı solu belli olmuyor ceza kesmek için fırsat kolluyorlar zaten. düzeltelim gitsin elimize yapışmaz ya !

malıye vergı daıresınde calısan memurlara ıslerının azalmasından dolayı bütün yollanan beyannamelerın eksıkliklerini tespit edilmesıni ıstemıs.
bence bütün beyannamelerın doldurulması gereken yerlerını doldurmanız.
orneğin peşin vergıde fatura bilgileri / muhtasar beyannamesınde tablo ııı
ozellıkle kurumlar vergısı ve gelır vergısı dıp notları

selamlar
ben daha öncede şimdide dipnotsuz gönderiyorum ve bşr sorun çıkmadı
çalışmalarınızda başarılar

bu gune kadar sorun cıkmadı dıye bu gunden sonrada sorun cıkmayacağı anlamına gelmez

kesinlikle sorun çıkar. kanıtını sunamıcam ama çıkar

Dipnotsut KV Beyanı göndermek 2.5 milyar cezası vardır tabi farkederlerse çakarlarsa durumu...

musavir06 ' Alıntı:
Dipnotsut KV Beyanı göndermek 2.5 milyar cezası vardır tabi farkederlerse çakarlarsa durumu...

bu konu daha öncede tartışıldı vergi dairesi direkt ceza kesemiyor süre veriyor eğer süresinde verilemz is vuk 352 madde uygulanıyor

SAYIN ASMADALI
haklısınız dergı daıresı dırekt ceza kesmemesı gerekır ama kesıp yolluyor bızım basımıza geldı bızde mahkemeye basvurduk.
ceza kesılenlerın yarıdan fazlası mahkeme ıle uğrasmak ıstemedıklerınden vergı daıresıne ındırım taleb edıp odeme yapıyor.

cezası 2,5 milyar mı.Ben 2.derece usulsuzluk olur sanmıştım.O zaman dipnotlarda olması gereken asgari bilgiler nelerdir.

tkank ' Alıntı:
SAYIN ASMADALI
haklısınız dergı daıresı dırekt ceza kesmemesı gerekır ama kesıp yolluyor bızım basımıza geldı bızde mahkemeye basvurduk.
ceza kesılenlerın yarıdan fazlası mahkeme ıle uğrasmak ıstemedıklerınden vergı daıresıne ındırım taleb edıp odeme yapıyor.

Vergi dairesi ne kadar ceza kesiyor acaba

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 353

6. (4108 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen bent) Bu Kanuna göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve malî tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktar) 250.000.000 lira (364 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2007'den itibaren 3.000 -YTL) özel usulsüzlük cezası kesilir.(*******)

SORU-CEVAP / Veysi Seviğ

SORU: Kurumlar vergisi beyannamesi ekinde verilmesi gereken gelir tablosunun verilmesi unutulmuştur. Bu nedenle hakkınızda usulsüzlük cezası olarak 2.900 YTL kesilmiştir. Biz gecikmeli olarak söz konusu gelir tablosunu göndermemize rağmen usulsüzlük cezası kesilmiş bulunmaktadır. Bu cezanın kesilmesinde bir yanlışlık olduğu düşüncesindeyiz.

YANIT: Kurumlar Vergisi Yasası'nın 23'üncü maddesi uyarınca "Beyannamelerin şekil, muhteva ve ekleri Maliye Bakanlığı'nca tayin ve tespit olunur. Mükellefler beyanlarını bu beyanname ile yapmaya veya beyannamelerde yazılı bilgileri uygun olarak bildirmeye mecburdurlar."

Diğer yandan Maliye Bakanlığı tarafından kurumlar vergisi beyannamesine eklenmesi öngörülen bildirim ve belgeler şunlardır:

* Ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosu,

* Kesinti yoluyla ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Varsa yabancı ülkelerde ödenen vergilere ilişkin belgeler,

* Ortakları arasında dar mükellef ortağı bulunan kurumların bu ortaklarının adları, unvanları ve ikamet adreslerine ait bildirim,

* Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere ait ticari k?rdan mali k?ra ulaşmak için yapılan hesaplamayı gösteren bildirim,

* Muhasebe sistemi genel tebliğleri uyarınca temel mali tabloların yanı sıra diğer mali tabloları düzenlemek mecburiyetinde olan mükelleflerce düzenlenen nakit akım tablosu, k?r dağıtım tablosu ve satılan malın maliyeti tablosu,

* Beyannamelerdeki tabloların yetersizliği nedeniyle düzenlenen liste ve diğer ekler,

* Kurum ortaklıklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirim.

Diğer yandan; mahsup edilecek vergiler nedeniyle iadesi gereken kurumlar vergisi söz konusu ise; daha önce tevkif edilen vergilere ilişkin belge örneklerinin, iade işleminin çabuk yapılabilmesi bakımından beyannameye eklenmesinde yarar vardır.

Ayrıca Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği uyarınca da mali tablolar denildiği vakit, bilanço, gelir tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tabloları, nakit akım tablosu, k?r dağıtım tablosu, öz kaynaklar değişim tablosu anlaşılmaktadır.

Yukarıdaki tablolardan, bilanço ve gelir tablosu dipnotları ve ekleri ile birlikte temel mali tabloları, diğerleri ise ek mali tabloları oluşturmaktadır.

Bir başka anlatımla, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde de açıkça belirtildiği üzere "bilanço ve gelir tablosu dipnotları ve ekleri ile birlikte temel mali tablolar" oluşmaktadır.

Diğer yandan Vergi Usul Yasası'nın 353/6'ncı maddesi uyarınca da "...muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uymayanlara" 2006 yılında 2.900 YTL özel usulsüzlük cezası kesilir.

Dolayısıyla hakkınızda düzenlenen ceza ihbarnamesinin dayanağı, söz konusu yasa maddesidir.

MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2001/ 1

Tarih 10/01/2001
Sayı B.07.0.GEL.0.31/3182-1
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI : B.07.0.GEL.0.31/3182-1
KONU:

MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA İÇ GENELGESİ
SERİ NO : 2001/ 1
.....................................VALİLİĞİ
(Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne)

Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinde, anılan Kanuna göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uyulmaması da özel usulsüzlükler arasında sayılmıştır.
Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, ilgili mevzuatta belirtilen esaslar çerçevesinde mali tablolarını düzenlemekle birlikte, bu tabloların önceki dönem sütunlarını doldurmayan veya bunlara ait dipnotlarla ilgili bilgilere yer vermeyen mükelleflere bu eksikliklerini tamamlamaları bildirilmeden özel usulsüzlük cezası kesildiği anlaşılmaktadır.
Mali tablolarını süresi içinde düzenlemekle beraber, önceki dönem sütunlarını doldurmayan veya bunlara ait dipnotlarla ilgili bilgilere yer vermeyen mükelleflerin öncelikle Vergi Daireleri işlem Yönergesinin 44 üncü maddesi uyarınca eksikliklerini tamamlamaları hususunda süre verilerek uyarılmaları, verilen süre içinde eksikliğini tamamlamayanlara ise Vergi Usul Kanununun 352/II-7 nci maddesinde öngörülen II nci derece usulsüzlük cezasının tatbik edilmesi, ayrıca önceki uygulamalar dolayısıyla yargı organlarına intikal etmiş ihtilafların sürdürülmemesi (temyiz ya da itiraz yoluna gidilmemesi) uygun görülmüştür.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.

bende bu yazıyı arıyordum yazının sonuna eklemek ıcın
vergı daırelerı bu yazıya rağmen direkt ceza yazıp yolladılar.
şimdi durum mahkemelık.

Merhaba... Arkadaşlar dipnot derken kastettiğiniz nedir? Beyannamenin eki olarak eklenmesi gereken belgeler mi yoksa bilanço ve gelir tablosunun altında bulunan kutcuğa yazılması gereken notlar mı? Kurumlar Vergisi 6 nolu sirkü ayrıntılı olarak Kurumlar Vergisi beyannamesine eklenecek belgeleri açıklıyor;

K) BEYANNAMEYE EKLENEN BİLDİRİM VE BELGELER

TABLO-11'de, "Beyannameye Eklenen Bildirim ve Belgeler"e ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu bölümde yer alan bildirim ve belgelerden beyanname ekinde verilenlerin sayısı ilgili satırlara yazılacaktır.

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri uyarınca ek mali tabloları düzenlemek zorunda olanlar "Kâr Dağıtım Tablosu"nu da doldurarak beyannameye ekleyeceklerdir. 2006 yılı aktif toplamı 7.415.800.- YTL veya net satışları toplamı 16.479.500.- YTL'yi aşan kurumlar vergisi mükelleflerinin "Kâr Dağıtım Tablosu"nu beyannamelerine eklemeleri zorunludur.

Ortakları arasında dar mükellef ortağı bulunan kurumların, bu ortaklarının adları, unvanları ve ikametgah adreslerine ait bir listeyi beyannameye eklemeleri gerekmektedir.

Ayrıca, beyannamedeki tabloların yetersizliği nedeniyle, düzenlenen liste ve diğer ekler ile "Kurum Ortaklarına ve Yönetim Kurulu Üyelerine İlişkin Bildirim" de beyannameye eklenecektir.

e-Beyannamede ise "Ekler"in içinde yer alan söz konusu bölümler doldurulacaktır.

126 no.lu satıra beyannamenin hangi sıfatla verildiği işaretlenecek, tarih yazılmak suretiyle ilgili bölüm imzalanacaktır.

Duyurulur.

Osman ARIOĞLU
Gelir İdaresi Başkanı

1999 senesinde dipnot olmadığı için 1 milyar 600 milyon ceza yiyen kurumlar vergisi mükellefleri biliyorum...Ama uyarmıştım ben napiyim :-X

Geri