Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Aylin31

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Mar 2010
Mesajlar
234
Konum
Hatay
Merhaba
Arkadaşlar bir konuda görüşlerinizi öğrenmek istiyorum.

Kurumlar vergisinden muaf alan konut yapı kooperatifin şantiyesindeki bir dairesi bu kooperatifin işini yapacak yeni kurulan müteahhit firma tarafından kiralanıyor.Ancak para alış verişi olmayacak .Emsal bedel üzerinden kira kontratı yapılıyor ve müteahhit firma bunun stopajını kooperatif adına beyan edip ödüyor.

Burda öğrenmek istediğim:

1) Para alış verişi olmamasına rağmen resmiyette düzenlenen kira kontratına karsılık kooperatif gelir elde ediliyor gibi düşünülerek Kurumlar vergisi muaflığı ortadan kalkarmı ?


2) Müteahhit firma para ödenmediğinden dolayı bunu vergisinden düşebilirmi ?

3) Müteahhit firma düşerse vergi ziyanına yol acmamak için Kooperatifin kdv karsındaki durumu sizce ne olmalı Yoksa müteahit firma 2 nolu kdv beyannamesiyle beyan mı etmeli

Konut yapı kooperatiflerinde yerin kiraya verilmesi mükellefiyeti gerektirecektir deniyor Burda gelir elde edilecek bir para alışverişi olmamasında farklılık varmı acaba

Bu konularda fikirllerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kolay Gelsin
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Aylin Hanım

Kaynaktan vergisi kesiliyor kurumlar vergisi mükellefiyetinzi bozmaz

müteahit kurumlarda 42 kodu ile beyan edecek

iyi çalışmalar
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Sayın Ant Z ilginiz için tşk
Ama benim yinede kafamdaki soru işaretleri gitmedi vergi dairesine sordum 2 gun içinde donecekler bana sonuçtan sizide bilgilendiririm . Yinede diğer arkadaslarında fikirlerini almak isterim. Koaly Gelsin
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Aylin Hanım

Kooperatif kurumlar vergisinden muaf stopaj + kdv li fatura kesecek. Vergisi kaynaktan kesileceği için kurumlar vergisi mükkelefiyeti açmanıza gerek yok

konu ile ilgili muktezalara bakın anlarsınız. Çok sıkıntılı bir durum yok

kdv mükkelefiyetiniz açık zaten kdv 2 ile bildirmesine gerek yok
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Kooperatifin binasını kiraya vermesi halinde kira bedeli alıp almaması önemli değildir. Kira almasa da almış gibi işlem yapılır. Ancak 1989/3 sayılı içgenelgede bu işlemin vergi muafiyetini ihlal etmediği kabul edilmiştir.

Konuya ilişkin 1989/3 sayılı İç Genelge'de şu açıklamalara yer verilmiştir.

Kooperatiflerin kira gelirlerinin vergilendirilmesi :
a) Geliri Gayrimenkul Kira Gelirinden İbaret Bulunan Kooperatiflerin Vergilendirilmesi :
Bilindiği üzere kooperatifler, ihtiyaç fazlası gayrimenkullerini kiraya verebilmektedirler. Bu kooperatifler, ana sözleşmelerinde KVK'nun 7/16. maddesindeki muafiyet şartları yer almasına rağmen, söz konusu kiralama işlemi nedeniyle 'münhasıran ortaklarla iş görme' şartını fiilen ihlal ettiklerinden kurumlar vergisine tabi olmakta ve bu kira geliri için kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda kalmaktaydılar.

14.8.1989 tarih ve 3571 sayılı Kanunla Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yapılan değişikliklere göre; kooperatiflerin aktiflerine dahil bulunan gayrimenkullerini, GVK'nun 94'üncü maddesinin birinci fıkrasında yazılı gerçek ve tüzel kişilere kiraya vermeleri halinde, bu kooperatiflere ödenecek kira bedellerinden, ödemeyi yapan sorumlularca gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır. Ancak, vergiye tabi geliri sadece tevkifata tabi tutulmuş gayrimenkul kira gelirlerinden ibaret bulunan kooperatifler tarafından bu kira gelirleri beyan edilmeyecek ve tevkif edilen vergi nihai bir vergi olacaktır.
Öte yandan geliri sadece tevkifata tabi tutulmuş gayrimenkul kira gelirlerinden ibaret bulunan kooperatiflerin bu gelirlerini kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan etmeleri söz konusu olmadığından geçici vergi de ödemeyeceklerdir.

Diğer taraftan kooperatife kira ödemesinde bulunan kişilerin, tevkifat yapma mecburiyetlerinin bulunmaması halinde de kooperatiflerin tevkifata tabi tutulmamış bu gelirlerini kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edecekleri tabiidir.

b) Tevkifata Tabi Gayrimenkul Kira Gelirleri Dışındaki Gelirleri İçin Beyanname Veren Kooperatiflerin Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi :

Gayrimenkul kira gelirleri dışında gelir elde eden kooperatifler kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olduklarından; gayrimenkul kira gelirlerini de bu beyannameye dahil edeceklerdir. Ancak, gayrimenkul kira gelirleri üzerinden GVK'nun 94/A-6-c. maddesi gereğince tevkif yoluyla ödenen gelir vergisi, KVK'nun 44. maddesi gereğince beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilecektir.
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

arkadaslar vergi dairesine sordum kurumlar vergisinden muaflık konusunda hemfikiriz ama 2 ve 3 ncü sorular için mukteza isteyin dendi o konularda kararsız kaldım .1997 tarihinden önce kurulduğu için kooperatif kdv den de muaf o zaman ne yapmalı sizce
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Ozaman dediğiniz gibi olabilir

kooperatif fatura kesmesin sadece karşı taraf stopajını yatırsın. Müteahit de kdv 2 beyannamesi verebilir.

Biraz gerçek kişiden araba kiralama işlemine benziyor
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Evet zaten sorun orda yoksa stopajın ödetirdim kooperatifte faturasını keserdi Konu kapanırdı
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

Aylin Hanım

Sorun yok stopajı ve kdv 2 yı muteahıt odesin okadar sadece
 
Ynt: Kurumlar vergisinden muaf koop ve müteahhit firma

evet doğrusu o Tşk ilginzie Kolay Gelsin
 
Üst