fonradar

Kurumlar Vergisinden Muaf Olandan Fatura Alma

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
iyi çalışmalar,

Odtü tarafından firmamıza kesilmiş olan fatura da kurumlar vergisinden muaftır ibaresi bulunmakta. Bu faturayı aldığımızda içinde ayrıca kdv gösterilmekte dir. Bu kdv yi indirilecek kdv kısmına almamız bir sıkıntı doğurur mu?

ikinci sorum da buna benzer bir soru, bağlı olduğumuz organize sanayi bölgesi müdürlüğü tarafımıza aidat faturası kesmiş bulunmakta ve bu faturada + kdv olarak kesilmiş. Bildiğim kadarıyla organize san.bölg. kdv li fatura kesememekte, yine ben bu kdv yi 191 ind. kdv atabilir miyim.
 
OSB lerin bu iş için kurulan iktisadi işletmelerinin sadece arsa ve iş yeri teslimleri kdv den istisna tutulmuştur, altyapı kapsamında verdiği hizmet kapsamında tahsil ettiği aidat için kdv nin istisna olacağı bir yorum olup, OSB nin aidat için kdv hesaplaması doğru olan uygulamadır, dolayısı ile söz konusu kdv yi indirim konusu yapmanız mümkündür.

Üniversite nin yapmış olduğu teslim veya hizmetin içeriği nedir?
 
LPG yakıtının içeriğinin test edilmesi işlemi ile ilgili bize kesmiş oldukları faturadır.
 
hocam peki 08/08/2011 de yayınlanan KDVK-60/2011-1 1/3 maddesi derki "Kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan kooperatifin ortak giderleri karşılamak (üyelerin güvenlik, bahçıvanlık, havuz ve sosyal tesislerin bakımı, elektrik ve su gibi ihtiyaçlarının giderilmesi) amacıyla tahsil ettiği aidatlar ise ticari mahiyet arz etmediğinden KDV'ye tabi tutulmayacaktır." bunu baz alırsak kdv li kesmemesi gerekir anladığım kadarıyla yanlışım varsa düzeltin lütfen. peki kesmemesi gerektiği halde keserse bu kdv indirilecek kdv midir? Ayrıca odtü ile ilgili cevabınızı beklemekteyim :)
 
OSB leri kooperatifler kapsamında değerlendirmeniz durumunda vergi kanunlarının hükmettiği maddeler arasında kıyas yapmış olursunuz ki bu yanlış olur..

Üniversitenin vermiş olduğu hizmetin içeriğini sormamın amacı, KDV 17/1. Madde uyarınca teslimin kdv den istisna olması için " eğitim ve kültür faaliyeti" amacı taşıması gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla size verilen hizmet bu kapsamda değerlendirilmeyeceğinden hareketle fatura da kdv hesaplamışlardır.

Hesaplanmaması gerektiği halde KDV hesaplanmış ise söz konusu kdv tutarı KDV 8/2. madde kapsamında ödenmek zorundadır, KDV nin işleyişi gereği vergi yükününü karşılaşmış olduğunuzdan indirim konusu yapabileceğiniz düşüncesindeyim.
 
Cevaplar için teşekkür ederim. Belirttiğiniz gibi osb ve kooperatif ayrımına dikkat etmek gerekir. Kdv'yi indirimde kullanmak bana da mantıklı geliyor, muhakkak kdv ile ilgili mükellefiyet tesis ettirmişlerdir bu şekilde fatura kestiklerine göre.
Syg.
 
Üst