Kuyumcu Muhasebesi Smm

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan guncel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
8 Haz 2005
Mesajlar
48
Merhaba,Kuyumcularda dönem sonlarında satılan malın maliyetini ortalama birim maliyet hesabına göre hesaplıyorum.Yani yıl içinde aldığı
22 ayar altınların alış maliyetlerini gram bazındaki miktarına bölerek satılan malın toplam gram bazından miktarıyla çarpıyorum ve bu benim 22 ayar altınımla ilgili sat.mal maliyetimi oluşturuyor.Bu maliyetlendirmaden sonra da Enflasyon muhasebesini kalan stoğa uyguluyorum.Ancak elimde kalan stoğumu güncel has bedellerle karşılaştırdığında bedeller düşük çıkıyor.
Merak ettiğim eğer aranızda kuyumcu muhasebesi uygulamasını daha önce yapan arkadaşlar varsa onların satılan mal maliyetine hangi yöntemi uygulayarak maliyetlendirme yapıyorlar.
İlginize şimdiden teşekkürler...
 
Sayın güncel.. bende sizin dediginiz sekilde uygulama yapıyorum..Yalnız bilanco usulunde defter tutanlarda bu sekilde... işletmelerde sadece dediginiz sekilde maliyeti hesaplayıp enflasyon degerlemesi yapmıyoruz

FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Fatih Bey,
öncelikle ilginize teşekkür ederim.Beni endişelendiren bu uygulamanın yani basit ortalama yöntemle maliyetlendirmemin sonucunda kalan stokların has bedelinin o günkü cari has altın bedelinden düşük kalması.
Yani firmanın 31/12/2005 itibariyle stoğunda kalan 22 ayar altın has bedeli 18 YTL iken aynı tarihte altın borsası 22 ayar has bedeli 22 YTL oluyor.
Bu durumda yapılması gereken maliyetlendirmenin ,elde kalan stok miktarının 31.12.2005 tarihli altın borsası has bedelleriyle çarpılması ile bulunan stok olması kalanın ise smm olarak 621 e aktarılması gerekir diye düşündüm.
Bu iki farklı uygulamanın hangisi doğru içinden çıkamadım.
Uygulayan arkadaşlar var ise görüş almak istedim.
Başka arkadaşlardan da cevap alabilirsem uygulama açısından hepimiz aydınlanabiliriz kanaatindeyim.
iyi çalışmalar dilerim.
 
altın borsası işlemleri bir zamanlar zorunlu idi. enflasyon muhasebesi uygulaması ile kaldırıldı.
 
Sayın nane,
siz yıl sonunda satılan altınların ,maliyete atılmasında hangi yolu izliyorsunuz?
 
1. dönem sonu maliyeti (ortalama maliyet yöntemine göre):

(dönem başı tutar+d.içi alış) / (d.başı gr+d.içi alış gr)

(dönem satışı düştükten sonra kalanı enf.düzeltmesine tabi tutulup maliyete ilave edilir.)

2. maliyet değerlerinizi artırmak istiyorsanız eldeki malların bir kısmı için işçilik faturası alabilirsiniz.
 
Sayın Fatih Pesen ve Sayın Nane , ilginize ve verdiğiniz cevaplara çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
FATİH:
enfasyon dustugunden... düzeltme yaparken önceki dönemlerde enflasyon duzeltmesi zararı cıkıyordu....son donemde enflasyon düzeltmesi karı cıkıyor ( 10-12/2005 ) 648 ve 658 aynı gelir tablosunda olurmu diye tereddüd ettim (enflasyon düstügünden dolayı )
 
yıl içi işlem olduğu için zararı azaltarak kayıt etmeliyiz.
 
Üst