uyumsoft

KUYUMCU MUHASEBESİ

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan guncel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
KUYUMCU MUHASEBESİ UYGULAMALARIYLA İLGİLİ ACİL BİLGİYE İHTİYACIM OLDU.aLOMALİYE YAZARLARINDAN SAYIN RAŞİT BAŞ'IN BU SİTEDE DAHA ÖNCE BU KONUYLA İLGİLİ YAZILARI OLDUĞUNU ARAMA SONUÇLAINDA GÖRÜYORUM FAKAT BU SAYFALARI AÇAMIYORUM.BANA YARDIM EDERMİSİNİZ.?BAŞKA KAYNAK ÖNEREBİLİR MİSİNİZ?

Kuyumcu Muhasebesi ile neyi kasdettiğinizi anlamadık. Ama, bende bir takım bilgiler mevcut.
- Altın , gümüşlerde kdv yok. Sadece işçiliklerde kdv var.
- Kuyumcular için Enflasyon Düzeltmesi yapacaksınız( Bilanço ise )
- Sorularınızı daha özel sorarsanız yardımcı oluruz.

BİROL KAYA
ŞİRİNEVLER-İST.

e-posta:[email protected]

tşk

İlginize teşekkür ederim.Aslında sorulacak bir kaç husus var.Şöyleki
-DÖNEM SONLARINDA 153 HESAPLARDAKİ ALTIN STOKLARINI DÖVİZ HESAPLARI GİBİ DEĞERLEME YAPACAKMIYIZ.YAPACAKSAK EĞER HANGİ
RAKAMLARI ÖLÇÜT ALACAĞIZ.(MESELA İST.ALTIN BORSASI GÜN KAPANIŞ RAKAMI) SADECE ENF.MUH.UYGULAMASI YETERLİ OLUR MU?

- SATIŞLARDA ALTININ GRAM FİYATINDA ,ALTINDA KALMAMAMIZ GEREKEN BİR SINIR VARMI YANİ İAB NİN AÇIKLADIĞI RAKAMIN ALTINDA SATIŞ YAPABİLİRMİYİZ?

-ARKADAŞLAR İŞÇİLİK STOĞU DİYE BİRŞEYDEN BAHSETTİLER.BU NASIL TAKİP EDİLECEK.

-KREDİ KARTIYLA YAPILAN SATIŞLARDA VADE FARKINA GÖRE ÇOK FAZLA KOMİSYON ÖDENİYOR.ALTINI SATARKEN BUNU MÜŞTERİYE NASIL
YANSITACAĞIM.KDV OLACAK MI?

-HER AYAR ALTININ AYRI BİR İŞÇİLİK ORANI VAR MI? YOKSA BU, ÜRÜNE GÖRE KUYUMCUNUN BELİRLEDİĞİ BİR MİKTARMI?

-SON OLARAK BİR VERGİ İNCELEMESİ SIRASINDA PROBLEM YAŞAMAMAK İÇİN DEFTER KAYITLARINDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN ÖZELLİKLİ BİR DURUM (İAB RAKAMLARIYLA MÜTABAKAT SAĞLANMASI GEREKEN BİR HUSUS) VAR MIDIR?

İLGİNİZE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

KUYUMCULAR ŞARTLAR SAĞLANMASA BİLE GEÇİÇİ VERGİ DÖNEMLERİNDE ENFLASYON MUHASEBESİ YAPACAKLAR. BU İHTİYARİ OLABİLİR Mİ?
AYRICA YİNE KUYUMCULARDA GEÇİÇİ VERGİ DÖNEMLERİ İTİBARİYLE GİDER HESAPLARINI DA KAPATIP BİLANÇO OLUŞTURACAK VE ONDAN SONRAMI ENFLASYON MUHASEBESİ YAPACAĞIZ.YOKSA 153-500-255 GİBİ BAZI HESAPLARI MI ENF.MUHASEBESİNE TABİ TUTACAĞIZ. AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM.

- Her geçici vergi dönemi itibiariyle enf.düzeltmesi yapılacak. Başkaca bir değerleme diye bir şey yok.
- İşçilik stoğu diye bir şey duymadım. Biz alışlarda ödediğimiz işçiliği maliyete, satışlarda tahsil ettiğimiz işçiliği de 600 hesaplarda gösteriyoruz.
- işçilik tutarlarını tam bilmiyorum ama bir standardı yok. Mükellefin kendisi belirliyor. her çeşitte ( 22,14 ayar ) işçilik mevcut.

TEŞEKKÜRLER

İlginize ve cevaplarınıza çok teşekkür ederim.
Uygulamaları sizin söylediğiniz doğrultu da yapıyorum zaten.Ancak bu konuda daha önce hiç kayıt yapmamış olmamdan dolayı söylenen herşeyi dikkatle araştırmak zorunda kalıyorum.Vergi kanunları, tek düzen hesap planı ve diğer tüm kaynakları araştırıyorum ama tecrübenin yerini tutmuyor.
Merak ettiğim İab verilerini herhangi bir aşamada kullanıp kullanmadığınızdır ayrıca geçiçi vergi dönemlerinde enf.muh.uygulaması için tüm hesapları kapatıp bilanço oluşturuyormusunuz?

gecici vergi hk.

gecici vergi dönemlerinde hiç bir şekilde bilanço oluşturulmaz.

- iAB verilerini hiç kullanmıyorum.
- Geçici vergi dönemlerinde bilanço çıkarmıyorum. Hesapları kapatmıyorum. Ama düzeltilecek hesapları tabiki düzeltiyorum. 698 hesap bakiyesini 648 veya 658 hesaba atıp bırakıyorum.

Kolay gelsin.
Birol Kaya

çok masraflı olmayacaksam..

Kredi kartıyla sattığı altının fiyatının içine bu satışın komisyonunu dahil ediyorsa bunu yazarkasa fişinde komisyon olarak ayrı bir departmanda kdv içinde olarak mı gösterecek , ya da altının kdv siz olan bedeline mi ekliyecek .Siz nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?

3. Münhasıran Sürekli Olarak İşlenmiş Altın, Gümüş Alım-Satımı Ve İmali İle İştigal Eden Mükelleflerin Enflasyon Düzeltmesi

338 (1) ve 348 (2) sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen esaslar dahilinde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (9) numaralı bendine istinaden, münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler her halukarda enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edeceklerdir.

Ancak, söz konusu mükelleflerin düzeltilmiş bilançolarını geçici vergi beyannamelerine ekleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan mükelleflerce de enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir. Ancak, kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda “münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali” faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.

Sayın güncel

Kredi kartıyla yaptığı altın satışında komisyonu müşteriye yüklüyorsa (bu durumlarıda anlamış değilim çünkü; banka işyerine komisyon keserim diyor sana gelen benim kart sahibi müşterilerime bunu yansıt dediğini hiç görmedim ve duymadım bu nedenle kuyumcuların müşteriye uyguladığı bir hile olarak düşünüyorum) yazar kasada ayrı bir departmanda göstermeyecek altın satışını komisyonlu fiyattan fiş kesecek ve ayrıca işçilik tutarınıda fişe ekleyecek.

****Bankalar 0 komisyon diyor satıcılar kendilerinden kesileni müşteriye yüklüyor**** Tüketici Hakları bu oluyor demek ki?

akayakıt bayilerinin ve kuyumcuların komisyonu müşteriye yansıtma hakları vardır. bu sadece sektöre özeldir.

kdv

Kuyumcuların altın bedelleri KDV siz olduğu halde banka komisyonların KDV karşısındaki durumu ne olacak ve açıklama olarak fatura ve yazarkasa fişlerine ne yazılacak?