Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Leasing faiz giderleri 780 yerine 260 hesaba yazılabilir mi?
Günaydın
Leaseng ile araç alımı yaptık taksit ödemelerinde yer alan finansman giderini 780 yerine 260 hesaba kayıt edebilir miyiz? Firma 780 olduğunda zarar ediyor ve zarar çıkmasını istemiyoruz bu durumda finansman gideri faiz 260 olabilir mi? Teşekkürler
Günaydın
Leaseng ile araç alımı yaptık taksit ödemelerinde yer alan finansman giderini 780 yerine 260 hesaba kayıt edebilir miyiz? Firma 780 olduğunda zarar ediyor ve zarar çıkmasını istemiyoruz bu durumda finansman gideri faiz 260 olabilir mi? Teşekkürler
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:163 (VUK 163)
Bakanlığımıza yapılan çeşitli müracaatlardan, yatırımların finansmanında kullanılan kredilere ilişkin faiz giderleri ile yurt dışından döviz kredisiyle sabit kıymet ithal edilmesi nedeniyle ortaya çıkan kur farklarının, sabit kıymetin maliyet bedeline mi intikal ettirileceği yoksa doğrudan ilgili yılın giderleri arasında mı gösterileceği hususlarında tereddütler bulunduğu anlaşılmış ve bu konularda aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
Yatırımların finansmanında kullanılan kredilerle ilgili faizlerden kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetle birlikte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere yatırım maliyetine eklenmesi gerekmekte; işletme dönemine ait olanların ise, ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması,
Döviz kredisi kullanılarak yurt dışından sabit kıymet ithal edilmesi sırasında veya sonradan bu kıymetlere ilişkin borç taksitlerinin değerlemesi dolayısıyla ortaya çıkan kur farklarından, sabit kıymetin iktisap edildiği dönem sonuna kadar olanların, kıymetin maliyetine eklenmesi zorunlu bulunmakta; aynı kıymetlerle ilgili söz konusu dönemden sonra ortaya çıkan kur farklarının ise, ait oldukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilerek amortisman konusu yapılması,
mümkün bulunmaktadır.
Bu tebliğle, 104 ve 121 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri uygulamadan kaldırılmıştır.
Tebliğ olunur.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 262 nci maddesinde, maliyet bedeli, iktisadî bir kıymetin iktisap edilmesi veya değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamıdır, şeklinde tarif edilmiş bulunmaktadır.Bu kanunî tarifin gereği olarak,kredi ile alınan bir iktisadî kıymetin ödenecek borç taksitlerine ilişkin ve Türk Parasının devalüe edilmesi sebebiyle işletme bilânçosu pasifinde değerleme sonucu vukua gelen artışa tekabül eden kur farkının (artan borç miktarının) da; o iktisadî kıymetin iktisabı için yapılacak ödeme olarak maliyet bedeline ithali gerekli bulunmaktadır.Sabit kıymetin edinilmesi için alınan borcun tutarında husule gelen artışın, o sabit kıymetin maliyetini arttırdığı ve dolayısıyla maliyet bedeline ilâve edilmesi gereği, işletme ekonomisi prensipleri ve amortismanın genel tanımına da uygun düşmektedir.
Yukaridaki uygulama VUKGT 163 gore, tabi bu islem icin Kur Farkı ve Kredi Faizlerinin Durumunu konusacaksak o zaman 187 No.lu GVKGT, döviz kredisi kullanılarak yurt dışından sabit kıymet ithal edilecekse 234 No.lu VUKGT , bu yatırımın finansmanında kullanılan kredilere ilişkin faiz giderlerindeki kur farklarini konusacaksak 334 No.lu VUKGT , donemsonu icin 238 234 No.lu VUKGT, bu tebligleride goz onunde bulundurmamiz gerekir. Zira her islem kendi kanunu icinde degerlendirmek gerekir.
Simdi sunu diyebilirsin ustat Danistay kararlari var. Ona ne diyeceksin hepside Gider yaz diyor, Bende o zaman Hakancigim karsi Danistay kararlarida var. derim. (Hemde Sukru Kizilot hocami anmis olurum)
Mesela sana iki ornek:
Gider yazilmaz diyen Danistay karari;
Örneğin, Dn. 4. Dairesinin 13.04.1994 tarih ve E: 1994/602; K: 1994/2241 sayılı kararında demirbaş eşyanın maliyet bedeline girecek giderlerin neler olduğu Vergi Usul Kanununun 262, 270 ve 273. maddelerinde açıklanmış olup, faiz giderleri anılan maddelerde belirtilen giderler arasında sayılmadığı gibi ne şekilde değerleneceği konusunda VUK'nda açık bir hüküm bulunmadığından doğrudan gider yazılması gerekir şeklindedir. (Ş. Kızılot Cilt:3 Sy:990)
Buda Gider yazilabilir diyen Danistay karari;
Danıştay 3. Dairesinin 31.10.2000 tarihli ve E.1999/3044 – K.2000/3464 sayılı kararında “213 sayılı VUK.nun 262. maddesinde maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi ve yahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamı olarak tanımlanmış, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesi ile atıfta bulunulan 193 sayılı GVK’nun ticari kazancın tespitinde indirilecek giderleri belirleyen 40. maddesinin 1. bendinde de, safi kazancın tespiti sırasında ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin gayrisafi kazançtan indirileceği kabul edilmiş olup, yurtdışından borçlanılarak satın alınan iktisadi kıymetlere ait borçların dönem sonunda değerlemesinden doğan kur farkının malın maliyetine ya da genel giderlere kaydedileceği konusunda kanunda açık bir hüküm bulunmadığı gibi davacının faaliyetinin niteliği itibarıyla ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için gerekli olan dikiş makinalarına ait borçtan doğan kur farkının 193 sayılı GVK’nun 40. maddesi uyarınca genel giderler arasına dahil edilmesine engel bir yasa hükmü de bulunmamaktadır. Bu nedenle, söz konusu kur farkının 163 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca iktisadi kıymetin maliyetine dahil edilmesi gerektiğinden bahisle yapılan tarhiyatı hukuka uygun bulan mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir.” hükmüne yer verilmiştir.