Limited Şirket Muhasebe Kaydı Hakkkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alper
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
Bir yemek şirketinin yemek imal etmek üzere aldığı mallar 150 İLK MADDE VE MALZEME hesabında mı izlenmelidir? Aldığı malları satmıyor çünkü, işleyip yemek yapıyor, sonra satıyor. Lokantalarda da aynı şey sözkonusudur mutlaka.
Yemek yapmak üzere alınan mallar hangi hesapta izlenmelidir yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim...
 
sn. alper ;

150- ilk madde ve malzeme doğru hesaptır.

alt hesaplarda da yiyecek ambarı içecek ambarı gibi hesap açarak , stoklarını takip edebilirsin.

saygılar...
 
sayın alper
izlenecek yol aşağıdaki gibidir

İlkmadde ve malz.alımında
-----------/-----------------
150 İLKMADDE VE MALZ.
100 KASA
-----------/-----------------

İlkmaddenin üretime taşınmas
-----------/------------------
710 DİREKT İLKMADDE VE MALZ.GİD.
150 İLKMADDE VE MALZ.
------------/-----------------

Üretim
-------------/------------------
151 YARI MAMUL-ÜRETİM
711 DİR.İLKMADDE VE MALZ.GİD.YANS.
721 DİR.İŞÇİLİK GİDER YANSITMA
731 GEN.ÜR.GİDER YANS.
-------------/-------------------

Mamul
-------------/-------------------
152 MAMÜLLER
151 YARI MAMULLER ÜRETİM
-------------/---------------------

sonraki işlemler
satış
---------------/---------------
100 veya 120
600
391
---------------/-
satışların maliyeti

----------------/---------------
620 SAT.MAM.MAL.
152 MAMULLER
---------------/----------------

İyi çalışmalar
 
cevap için teşekkür ederim. Pekiala alınan ilk maddenin kdv'si nasıl işlenecek?
 
sn alper,

sn haluk beyin yanıtı daha doyurucu olmuş.

ilk madde ve malzeme alımında kdv 191 nolu hesaba işlenmesi gerekir.

150 nolu hesapta net maliyet üzerinden üretim yapılması gerekir.
 
Değerli arkadaşım,yemek üretimi yapan bir limited şirket, alışlarını tabii ki 150 no'lu hesapta izleyecektir.Ancak stoklardan üretime çıkış 710 no'lu hesaba değil,740 0 no'lu hizmet üretim giderlerine alınacaktır.Zira yemek üretimi bir hizmet üretimidir.Dönem sonunda 151 yarı mamuller ya da 152 üretilen mamul maliyeti hesaplarında stok bırakabilir misiniz.? Hayır.Öyle ise 620 değil 622 hizmet üretim maliyeti doğru hedeftir.Kolaylıklar dilerim.
 
sayın Semray a katılıyorum 150 den 740 a aktarımyapılması gerekir
saygılarımla
FATIH PESEN
SMMM
İST
 
Üst