uyumsoft

Limited Şirket Ort. Bağkurluluğu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan meka
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
değerli meslektaşlarım.

07.08.2006 tarihinde tesçil edilen bir limited şirketin ortaklarından biri ssk'ya isteğe bağlı prim ödemektedir.
07.08.2006 tarihi itibarı ile bağkura giriş işleminde izlenecek yol hakkında bilgisi olan meslektaşlarımdan görüş istirham ediyorum.

İsteğe bağlı SSK sigortasına prim ödenirken şirket ortağı olsanız yani önce isteğe bağlı sigorta olup daha sonra şirket ortağınız başlasa sosyal güvenliğin diğer bir ilkesi olan zorunlu sigortalılık, isteğe bağlı sigortayı keser gerekçesi ile isteğe bağlılığınız geçersiz olacaktır.

Yapmanız gereken Bağ kur a başvurup bağ kur olma işlemlerinizi başlatmak.İsteğe bağlı prim ödemeye son vermek.

isteğe bağlı siğortalılık

sayın meka her ne kadar şirket ortaklığı zorunlu bağkurluluk olsa dahi isteğe bağlı olarak siğorta pirimlerini eksiksiz olarak devam ederseniz zorunlu bağkur kapsamına alınmassınız uyğulama kurumlarda bu şekildedir

Re: isteğe bağlı siğortalılık

HALİLSEVİNC' Alıntı:
sayın meka her ne kadar şirket ortaklığı zorunlu bağkurluluk olsa dahi isteğe bağlı olarak siğorta pirimlerini eksiksiz olarak devam ederseniz zorunlu bağkur kapsamına alınmassınız uyğulama kurumlarda bu şekildedir
:?:
zorunlu sigorta isteğe bağlıyı keser :!:

Bazı arkadaşlar defalarca tartışılmasına rağmen, halen daha diretiyorlar.
Şirket ortakları Bağkurlu olmalıdır.'' uygulama kurumlarda bu şekildedir.''diyerek geçemezsiniz.Diyorsanız net bir şekilde açıklamalısınız.!!! saygılar

Bağ kurlu olmak gerektiğinde isteğe bağlı sigortalılık devam edemez.

Benim Bağkurlu olmakla ilgili bir sorum daha var yardımcı olabilirseniz sevinirim. Bir ltd.şti. nin ortağı şayet başka bir yerde sigortalı olarak çalışmıyosa şirket ortağı olduğu tarihten itibaren Bağkurlu olmalı, kendi olmasa da kurum tespit ettiği andan itibaren bağkur kapsamına alıyor. Bu konuda herkes hemfikir galiba ancak bir firmada kurucu ortaklardan biri başka bir yerde ssk.lı değil bağkur kapsamında olması gerekirken ortağı olduğu şirkette ssk.lı bu konuda ben bunun doğru olmadığını belirtsemde şirketin muhasebecisi uygulamanın doğru olduğunu söylemiş. Şimdi bu durumda sorum şu: Şirket ortağı, ortağı olduğu firmada ssk.lı olabilir mi olamaz mı ?

cevaplarınız için teşekkürler.

Şirket ortağı, ortağı bulunduğu firmada ssk lı ASLA olamaz. Size mantıklı geliyor mu? Hiçbir kimse kendi işyerinde hem işçi hem işveren konumunda olamaz.Yargıtay'ın görüşüde aynı yöndedir.

Limited Şirket Ortaklarının Bağkurluluğu

T.C.
YARGITAY
21.Hukuk Dairesi
Başkanlığı
Esas Karar
2003/1914 2003/2691 Y A R G I T A Y İ L A M I

Davacı 15.8.1995 tarihinde Bağ-Kur sigortalılığının sona erdiğinin ve 30.5.1995-15.8.1995 tarihleri arasındaki Bağ-Kur sigortalılığı nedeniyle Kuruma olan prim borcunun tesbitiyle, bu sürelerin SSK'na aktarılmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi M. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Davacı, 15.8.1995 tarihinde Bağ-Kur sigortalılığının sona erdiğinin ve bu tarihten sonra SSK sigortalısı olduğunun tesbitini istemiştir.
Mahkemece, istemin kabulüne karar verilmiş ise de varılan sonuç doğru görülmemiştir.
Davanın yasal dayanağını oluşturan 1479 sayılı Yasa'nın 24-1.d maddesine göre Limited Şirket ortakları zorunlu Bağ-Kur sigortalısıdır. Davacının E. , Limited Şirketi ortaklarından olduğu, 13.6.1995 tarihinde başlayan şirket ortaklığının halen devam ettiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Öte yandan 506 sayılı Yasa'nın 3-I.K. maddesi gereğince herhangi bir işverene hizmet aktiyle bağlı olmaksızın kendi nam ve hesabına çalışanların sigortalı sayılmayacağı ortadadır.
Somut olayda, davacının daha önceden başlayan sigortalılığı limited şirket ortaklığı sebebiyle Bağ-Kur sigortalılığıdır. Ve tesbiti istenilen dönemde de ortaklığı devam ettiğinden zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olduğu, bu durumda SSK sigortalısı olmayacağı açıktır.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 31.3.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Limited Şirket ortaklığı nedeniyle zorunlu Bağkur sigortalısı olan davacının , tespit istediği dönemde de şirket ortaklığının devam ettiği gözetildiğinde SSK sigortalısı olamaz.

NİSAN' Alıntı:
Şirket ortağı, ortağı bulunduğu firmada ssk lı ASLA olamaz. Size mantıklı geliyor mu? Hiçbir kimse kendi işyerinde hem işçi hem işveren konumunda olamaz.Yargıtay'ın görüşüde aynı yöndedir.

sayın NİSAN bal gibide olabilir, kendi şirketinde SSK lı olabilmesinin tek bi şartı kurucu ortak olmaması şirket hissesini daha sonra devir almış ise şayet sigortasında hiç bir kesinti olmadan SSK lı olarak devam edilebilir burdaki şartlardan birisi kurucu ortak olmamak, biriside sigortasında birgünlük dahi kesinti olmaması bu durumda bağ-kura kayıt olmasına gerek yok ama ssk sında kesinti olduğu günden itibaren bağ-kura kayıt yaptırmak zorunda, kayıt yaptırmayıp ssk yatırmaya devam eder ise kesintiden sonra yatırmış olduğu ssk lar iptal olur...

Şirket ortağı kurucu ortak olmadığı durumda, yani hisseyi sonradan devir aldıysa bana göre hisseyi devir aldığı tarihten itibaren bağkur'lu olmalıdır.
Çünkü artık o İŞVEREN konumundadır.(işçi statüsünde değil)

Arkadaşlar değişik görüşleri olanlar yada benim gibi düşünenler lütfen yazın.

NİSAN' Alıntı:
Şirket ortağı kurucu ortak olmadığı durumda, yani hisseyi sonradan devir aldıysa bana göre hisseyi devir aldığı tarihten itibaren bağkur'lu olmalıdır.
Çünkü artık o İŞVEREN konumundadır.(işçi statüsünde değil)

Arkadaşlar değişik görüşleri olanlar yada benim gibi düşünenler lütfen yazın.

sayın NİSAN size göre bişey yok bu kanunda açıkça belirtilmiştir bunu biraz araştırırsanız görürsünüz veya bir sigorta uzmanına sorarsanız oda size aynı cevabı verecektir. şirket ortağı kurucu ortak değilse ve önceden beri sigortası devam ediyorsa bağ-kura geçmek zorunda değildir tabiki kendi ister ise sigortayı bırakıp bağ-kur lu olabilir saygılarımla...

süleyman057 , kanun maddesini buraya aktarırmısınız? çünkü ben bulamadım

sayın nisan
konu çok açık ama illede kaynak istiyorsanız :

SSK Sigorta İşleri ve Primler Daire Başkanlığı'nın 16-60 Sayılı Genelgesi

1479 sayılı Bağ-Kur Kununu` nun 2654 Sayılı Kanunla değiştirilen 25. maddesi hükmü gereğince sigortalı sayılanlardan, 20.04.1982 tarihine kadar Bağ-Kur` a kayıt ve tescilini yaptırmamış olanların, anılan kanunun ek geçici 13. maddesine göre, her iki türlü hak ve yükümlülükleri 20.04.1982 tarihinden itibaren başlayacağından, 01.10.1972 ile 20.04.1982 tarihleri arasında şirket ortağı olması dolayısıyla Bağ-Kur` a tabi tutulmayan ve aynı şirkette ( kollektif şirket ve adi şirket hariç ) ya da başka bir işyerinde 20.04.1982 tarihinden önceki bir tarihte hizmet akdine dayanan çalışmaları dolayısıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile ilgilendirilen sigortalıların, 20.04.1982 tarihinden sonra da kesintiye uğradığı tarihe kadar devam ettirilecek, kesintiye uğraması halinde ise, kesinti tarihinden itibaren sona erdirilecektir.

Sayenizde bilmediğim bir konuyu öğrendim.Teşekkür ederim.