fonradar

Limited Şirket Ortaklarının İzni Olmadan Sermaye Artırımı Yapılabilir mi ?

Üyelik
21 Mar 2007
Mesajlar
21
Slm Arkadaşlar,

Ben şirket ortağıyım. Şirkemiz 17 ortaklı Şirket kurulurken Şirketin Kuruluş ana sözleşmesinde alınan kararlar % 51'le anır ibaresi var. % 51 'i iki kişi buluyor. Şimdi bu 2 arkadaş Sermaye arttırmak istiyor. Kendileri imzalayıp hisselerini arttırıyorlar. Burda ki amaç zannedersem bizim hissemizin değerini düşürmek istiyorlar.
1 ) Yapılan bu sermaye arttırımı yasal mı? Bizim iznimiz olmadan (15 kişinin) sermaye arttırım yapabilirmi?
2 ) Onların sermaye için koydukları miktar (para) sadece kararlamı kalacak, para nerde
3 ) Elinizde bununla ilgili bir döküman varmı?

Şimdiden Teşekkürler
 
Ynt: Limited Şirket Ortaklarının İzni Olmadan Sermaye Artırımı Yapılabilir mi ?

mesaj sayısı 2000.lere ulaşan sn.üstadlar nerdesiniz.?
 
Ynt: Limited Şirket Ortaklarının İzni Olmadan Sermaye Artırımı Yapılabilir mi ?

sn resul;

1.Evet Yasaldır Çünkü siz Şirketin Kuruluş ana sözleşmesinde alınan kararlar % 51'le anır ibaresi var. demişsiniz.

2.İki çeşit sermaye artırımı vardır : ilki iç kaynaklardan yapılan Bedelsiz Sermaye Artırımı ; ikincisi ise şirket ortaklarından ek fon temin ederek yapılan Bedelli Sermaye Artırımıdır.

Bedelsiz Sermaye Artırımı şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlamamaktadır. Ancak, Bedelsiz Sermaye Artırımının en önemli avantajlarından biri emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımlarının şirketlere sağladığı vergi avantajıdır.
Bedelli Sermaye Artırımı esas olarak şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlar. Bedelli Sermaye Artırımı yoluyla şirketler faaliyet hacimlerinin büyümesine paralel olarak sermaye ihtiyaçlarını karşılarlar.

Bedelli sermaye arttırmı olduğu için kararla kalamaz çünkü;

Sermaye artırımı için öncelikle önceki sermayenin tamamının ödenmiş olması gereklidir.Bununla ilgili banka dekontları ve daha önce ödemiş olduğunuz sermayenin tespiti için mali müşavir raporu gereklidir.

3.kolay gelsin....
 
Ynt: Limited Şirket Ortaklarının İzni Olmadan Sermaye Artırımı Yapılabilir mi ?

1)Ortak sayısı 5 geçen Limited Şirketlerde mukavele değişikliği kararı için sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların kabul oyu geçerli dir.
2) Limited Şirket Makavelesinin değiştirilebilmesinin görüşelebilmesi için, Ortak sayısı 5'i geçmeyen Limited Şirketlerde ortakların tümünü, Ortak Sayısı 5 Geçen Limited Şirketlerde sermayenin en az 3/2'sini temsil eden ortakların, toplantıya katılmış olmaları gerekir.
3) Şirket Sermeyesinin arttırılması veya ortakların sorumluluğunun genişletilmesi hakkındaki kararların oy birliği ile alınması lüzümlu olduğundan, toplantıya bütün ortakların katılmış olması gereklidir.

Benim Anlayamadığım ; Şirketlerin kuruluşu T.T.K'nun ilgili maddelerinde şirketlerin durumları bu şekilde izah edilmektedir. Dolayısıyla benim kafam karışmakta, şirketin tüzüğünde yazıdığından dolayı mı bu haklardan yararlanamıyoruz.? Küçük sermayesi olanlar korunma gibi bir şey yokmu?
 
Üst