Limited Şirket

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan keating
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
K

keating

Ziyaretçi
Günaydın,
limited şirketlerde sermayenin 1/4'ü şirket kuruluşunun tescil tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecektir.sanırım bu değişti artık semraye bankaya yatırılmıyor. Bu konu ile ilgili bilgi verir misiniz? Dayanağı ile birlikte .
İyi çalışmalar.

Ynt: Limited Şirket

Sorumun cevabını alamadım. Kimse yardımcı olamayacak mı? Sermayenin 1/4 'ünün 3 ay içerisinde bankaya yatırılması zorunlu mu? Neden bütün muhasebeciler bunun kalktığını söylüyor? Ticaret odasını aradım onlarda kalkamadığını halen geçerli olduğunu söylüyor.?

B) SERMAYE KOYMA BORCU

I- ÖDEME

Madde 528- Şirket mukavelesinde aksine hüküm bulunmadıkça ortaklar; koymayı taahhüt ettikleri sermayeleri itibari değerleri nispetinde para olarak ödemeye mecburdurlar. Ayın nevinden sermaye hakkındaki hükümler mahfuzdur.

Esas sermayenin azaltılması hali müstesna olmak üzere, ortakların koymayı taahhüt ettikleri sermayenin ödenmesi tecil olunamayacağı gibi, ortakların bu borçtan ibra edilmeleri de caiz değildir.

Evet.sermayenin 1/4 ünü ortaklar 3 ay içinde yatırmakla yükümlüdür. zaten bu durumu şirketin anasözleşmesindede açıkça yazıyor olması gereklidir.bunun aksini kaldırıldığını felan ben duymadım.

Bunun bankaya yatırılması zorunlu mu Nisan

Merhaba,
Ne sormak istediğini anlayamadım. Fakat genel bir bilgi vermek gerekirse.

Önceki uygulamada şirket sermayesinin 1/4'ü tescilden önce kurulacak olan şirketin sermayesi olarak yatırılıyor ve bloke ediliyordu. Şu anda yürürlükte olan uygulamada ise tescil ediliyor ve en az 1/4'lük kısmının 3 ay içerisinde sermaye ödemesi olarak şirkete ödenmesi gerekiyor. Bu ödenen bedel tevsik kapsamında olan bir işlem olduğu için (tevsik sınırı üzerinde olduğunu düşünerek) yine bankadan yapılması gerekiyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından' Alıntı:
ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN KURULUŞ VE ANA SÖZLEŞME
DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR
HAKKINDA TEBLİĞ
(İÇ TİCARET: 2003/3)
.....
.....
ee. Sermaye
Şirket sermayesinin en az 50 milyar TL. olması gerekir.
T.Ticaret Kanununun 279 ve 300 üncü maddeleri uyarınca, şirket esas sermayesinin miktarı ile her payın itibari kıymeti ve sermayenin ödenme suret ve şartlarının ana sözleşmede gösterilmesi zorunludur.
Buna göre, özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak üzere ana sözleşmenin sermayeye ilişkin maddesinde, sermayenin muvazaadan ari şekilde tamamen taahhüt edildiği ve nakdi sermayenin 1/4 ünün ödendiği veya şirketin kuruluşunun tescili tarihinden itibaren en geç üç ay, geri kalan kısmın ise en geç 3 yıl içerisinde ödeneceği belirtilecektir.
...
...

Tamer Bey,ben sorumu tekrarlasam...
Şimdi bir limited şirket kurulacak. Sermayesi atıyorum15.000ytl. bunun 1/4ünü yani 3,750 ytlyi 3 ay içinde bankaya yatırılamsı gerekiyor.şirket adına. ama bu işe girişecek insanların çok fazla sermayesi olamdığından bu 3750 lira onlara fazla geliyor ilk etapta. biz onu yatıralım ama aynı gün çekelim demirbaş alalım diyorlar. böyle bişy mümkün müü?

sermaye bankaya yatınca orada kalacak gibi bir şart yok. isterse aynı gün ve saatte ortaklar para yatırır, şirketin imza yetkilisi tüm parayı çeker.

Sabah 8 den beri öğrnmek istediğim buydu. Ellerinize sağlık. Teşşekkürler

Merhaba,
Burada soruyu açık sormamış olmanın cezasını çekmiş oldun. :) :)

Sayın nane'nin söylediği gibi para şirketin banka hesabına girdiği zaman kimse neden hemen çekildi diye sormaz.

hatta doğru bulmasamda duyduğum; ortakların banka ile olan iyi ilişkisinden dolayı fiilen para yatırılmasa bile yatırıldı, çekildi yapılıyormuş.

bencede bankaya yatırılması en güzeli ama 8000ytl sınırını geçmesse(sizin de 3750 geçmiyor) şirket kasasına da kağıt üzerinde sermaye ödemesi yapılabilir.