Limited Şirketi Anlaşmazlık Durumu

Üyelik
8 Nis 2015
Mesajlar
2
Konum
Balikesir
Merhabalar,

Öncelikle vakit ayıracaklara şimdiden teşekkür ederim. Bir süredir ortaklarımla ilgili problem yaşıyorum ve artık iyice can sıkıcı bir hal aldı. Git gide çıkmaza giriyor bu durum. Kısaca olayı anlatmaya çalışıp birkaç soru soracağım. Eğer bilgi/fikir paylaşımında bulunabilirseniz çok sevinirim.

8 kişi bir araya gelerek limited şirketi oluşturduk. Zamanla iki üyemiz hisselerini şirkete devretmek suretiyle biri de hissesini başka birine satmak suretiyle 6 ortak kaldık. Ortaklardan biz 3'ümüz kardeş diğer 3'ü de yakın akraba olacak şekilde kaldık. Zamanla bu yakın akrabaların kendi aralarında anlaşmazlığa düşmesiyle sonradan katılan ortak hissesini satmak istedi. Biz 3 kardeş olarak o hissenin tamamının şirkete devrolmasını ve şirketin yoluna 5 ortaklı olarak devam etmesini önerdik. Yalnız diğer ikisi şirketin o hissesinin akraba arasındaki kişisel borç durumundan ötürü kendi aralarında paylaşmasını istedi. Bu işlerden çok anlamasam da iki kişinin hissesinin biz 3 kardeşe denk olacak şekilde olmasını istediler. Bu da bizce mantıksız sonuçta hepimiz ortağız ve şirkette herkesin eşit olmasını istiyoruz. Bu durum meydana gelince bir süre bu devir olayı askıya alındı. Şimdi aralarındaki anlaşmazlık yine baş göstermiş. Devretmek isteyen ortak "hisse benim değil mi? İstediğime devredebilirim." şeklinde bir haber göndermiş.

Sorularıma gelince;
1-Bu şekilde ortağın kendi hissesini biz 3 kardeşin rızası olmadan istediği birine devretmesi mümkün müdür?
2-Veya yine bizim rızamız dışında diğer iki akrabasına devredebilir mi?
3-Eğer devretmek isteyen ortak hakkı için mahkemeye başvurursa mahkeme nasıl bir yol izler?

Bilgi ve fikir paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım.Şimdiden çok teşekkürler.İyi forumlar.
 
"Sorularıma gelince;
1-Bu şekilde ortağın kendi hissesini biz 3 kardeşin rızası olmadan istediği birine devretmesi mümkün müdür?

Limited şirketlerde diğer ortakların onayı olmadan hisse devri mümkün değildir.
2-Veya yine bizim rızamız dışında diğer iki akrabasına devredebilir mi?

Aynı cevap, Ne akrabaya ne de başkasına devir edemez.
3-Eğer devretmek isteyen ortak hakkı için mahkemeye başvurursa mahkeme nasıl bir yol izler?"

Kural olarak bu mümkün değil. Ancak mahkeme özel durumları dikkate alabilir.





 
asli275. Durumda karşı taraf içten pazarlıklı olduğundan ve muhasebecimizle kişisel ilişkileri ileri düzeyde olduğundan açıkcası onun sözlerine önem vermeyeceğimden fikrini sormadım.

Nizam bey cevabınız ve ilginiz için teşekkürler. Koşul ne olursa olsun devir için 3/4 üstünlüğü sağlamak gerek yani. Bu iyi çünkü karşı taraf el altından böyle birşeye girişemeyecek demektir.
 
Üst