Limited Şirketin ortağı olan Tüzel kişinin ünvanın değişmesi

  • Konbuyu başlatan İrem35
  • Başlangıç tarihi
İ

İrem35

Ziyaretçi
Merhaba,
4 ortaklı limited şirket mükellefimin kuruluşunda, %25 iştirak hissesi ile A Ltd.Şti. kurucu ortaklardandı. Yani ortaklardan biri tüzel kişiydi. Anasözleşmedede kurucu ortak olarak ünvan A ltd.Şti olarak geçmekte.
Fakat yakın zaman ileride; şirket ortağı olan tüzel kişi, ünvan değişikliğine gidecek ve bu ünvan değişikliği nedeniyle mükellefim olan iştirak edilen şirketin, herhangi bir karar alıp, ticaret siciline bildirimde bulunması, başka bir deyimle iştirak eden bu tüzel kişinin ünvan değişikliği sebebiyle mükellef limited şirketimin bu konuyla ilgili yapması gereken birşey var mı?

yani kısacası Şirketin; tüzel kişi ortağı, kuruluşta A ltd.Şti iken yakın zaman sonra C ltd.Şti ne dönüşecek.
 
Ynt: Limited Şirketin ortağı olan Tüzel kişinin ünvanın değişmesi

Ticaret sicil tüzüğünde bu konuyla ilgili bir bilgiye rastlamadım. Ancak tüzel kişi ortağı olan şirket kurulurken ortağa ait sicil tasdiknamesi alınıyor malum. Kanımca ortak olan tüzel kişilik ünvan değişikliği yaptıktan sonra kendi mükellefiniz adına hazırladığınız bir dilekçe ekine ünvan değişikliğinin bulunduğu ticaret sicil gazetesi örneğiyle ya da ortak olan şirketin sicil tasdiknamesi ile sicil memurluğuna bilgi vermenizde fayda var. En kötü ihtimalle dilekçeyi geri çevirirler.
 
Ynt: Limited Şirketin ortağı olan Tüzel kişinin ünvanın değişmesi

çok teşekkür ederim cevabınız için kamil bey,
bende sizin gibi düşünüyorum peki bu durumla ilgili sizce sözleşme tadili gerekir mi? hani kurucu ortaklar kısmı.
 
Ynt: Limited Şirketin ortağı olan Tüzel kişinin ünvanın değişmesi

Sayın İrem Hanım. T.T.K. madde 29,30,31,32 hükümleri tescil işleminin sadece zaruri durumlarda değil, ilgilinin isteği ile de uygulanabileceğini hükme bağlamış bulunmakta. Ancak malum ülkemizde bazen uygulayıcılar tarafından yasa hükümleri eksik ya da hatalı uygulanabiliyor. Sizin konunuzla ilgili yanlış bir öneride bulunmamak adına az önce İzmir Ticaret Sicil Memurluğu ile temasa da geçtim. Bana verilen cevap; bu gibi bir durumda özellikle sicil memurluğuna başvuruda bulunulmasına gerek olmadığı, tüzel kişi ortağın ünvan değişikliğini müteakip sizin mükellefinizce yapılacak ilk tescil işleminde, tescile konu olan işlemin evraklarının yanında unvanını değiştiren tüzel kişi ortağa ait unvan değişikliğinin yayımlandığı ticaret sicil gazetesinin de getirilmesi oldu. Buradan haraketle kurucu ortaklıktan kaynaklanan ana sözleşme tadiline gerek bulunmamakta. Ancak hatalı bir işleme sebep olmamak adına bulunduğunuz yerin ticaret sicil memurluğuyla da temasa geçmenizi öneririm. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygılarımla.
 
Ynt: Limited Şirketin ortağı olan Tüzel kişinin ünvanın değişmesi

çok teşekkür ederim sn. serhan ilginize,
konu ile alakalı emek, zahmet verdim. Bende izmirdeyim, demekki, izmir ticaret sicil müdürlüğünün size vermiş olduğu cevabı dikkate alacağız.
saygılar,
 
Üst