fonradar

Limited Şti. Bilançosunda Ortaklardan Alacaklar Hesabı

Üyelik
7 Tem 2005
Mesajlar
42
Konum
ist
Arkadaşlar,
Limited (3 ortaklı aile şirketi) şirkette kuruluşundan bu yana kar dağıtımı yapılmamış, nihayet 2004 sene sonunda dağıtılmayan karlar ve diğer değer artışları (y.d.) sermayeye ilave edilmiş bulunmaktadır. Ve peyder pey hazır değerlerde (kasa, banka) oluşan tutarlar yönetici ortağın cari hesabına çıkış yapılmış ve 230 ortaklardan alacaklar hesabının borç kalanı 165.000 ytl ulaşmıştır. Ve şimdi mevcut hissedarların tamamı hisselerini dışarıdan yeni kişilere devredecekler. Yani işletmeyi satıyorlar. İşin sahibi yönetici ortak, cari hesabındaki tutarın bilançodan izole edilmesini istiyor. Kendi düşüncesine göre bu güne kadar işletmeden kar payı olarak çekmediği değeri cari hesap çalıştırmak suretiyle elde etmiş (bu kazancının vergilendirilmemiş olduğunu biliyor) ve pratik olarak bu tutarın öz kaynaklar hesaplarına mahsup edilerek kapatılabileceğini düşünüyor. Benden de bu şekilde bilançoyu tanzim etmemi istiyor. Özkaynaklarda mahsup sonrasında oluşacak değer, 230 hesap hariç diğer varlıkları karşılayabilecek düzeyde. Firmanın müşaviri olarak nasıl bir yol izlemeliyim? Kar payı kazancının vergilendirilmesi açısından durum aşikar onu biliyorum. Muhasebe standartları açısından örneğin:
-------./.------------------------------
enf.düzeltmesi karları 165.000

230 Ortaklardan Alacaklar 165.000
--------------./.-----------------------
gibi bir kayıtla yanlış bir yol mu izlemiş olurum?
Değerli vakitleriniz ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Limited Şti. Bilançosunda Ortaklardan Alacaklar Hesabı

Öyle bir mantık olmaz.

Bu tutarları dağıtmayıp özkaynaklara ekleme kararını almışsınız ve eklemişsiniz? Yani para tüzel kişiliğin parası olmuş. Ortağın böyle bir mantık gütmesi imkansız.

Kesinlikle olmaz öyle şey deyin?

Hadi öazkaynaklarla kapatılsa bile stopaj var. Sizin örnekte yaptığınız kayıt yanlış çünkü orda stopaj var.
 
Ynt: Limited Şti. Bilançosunda Ortaklardan Alacaklar Hesabı

Bir de firmayı alacak olan (işlem fiili ise) aktifindeki alacak ile satın alıyor. siz bu hareketle hem alacağı hemde özkaynağı azaltıyorsunuz.

Yani alacaktaki 165.000.-YTL müstakbel sahibin parası olacak. DEvirden sonra demez mi ki? Verin 165.000.-YTL'mi diye.

Yani siz 165.000.-YTL alacağı satıyorsunuz.


Müşavir olarak işlemin hatalı olduğunu anlatın.
 
Üst