fonradar

Lisans mezunlarına iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma fırsatı

Üyelik
31 Tem 2012
Mesajlar
51
Konum
ADANA
isg uzmanı açığını kapatmak için tüm lisans mezunlarına bir seferlik belli bir eğitim verilerekten isg uzmanlığı yolu açılacakmış diye duydum. bu konu hakkında duyumu olan ya da ayrıntıya dair bilgisi olan var mı?
 
Ynt: lisans mezunlarına iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma fırsatı

Tüm lisans mezunlarının dahil edilmiyeceğini düşünüyorum vede edilmemeli,çünkü ilgili kanun,tüzük(maalisef bu noktada 2 tüzük-yapı işleri ile iş sağlığı ve güvenliği tüzüğü halen yürürlükte deniliyor)ve yönetmeliklerin lafzında yürütülen işlerin mahiyeti dikkate alındığında olayın teknik boyutunun olduğu,ilgili teknik elemanın bu ihtisası üzerine iş güvenliği eğitimi almasının isabetli olduğu,örneğin ağırlık olarak "makine"ile alakalı işlerde makine mühendislerinin ,inşaat işlerinde inşaat mühendislerinin olması daha uygun olacaktır,zaten mevcut uygulama da bu durum öne çıkmaktadır.
 
Ynt: lisans mezunlarına iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma fırsatı

Gerçeği söylemeliyiz ki;başlangıçta sadece bu eğitimleri almakla pratik-uygulama da tam olarak iş güvenliği uzmanı olunmuyor oysa bu işi yapmaya ehliyetli olunuyor ama yine de yetersiz kalınıyor,uzman ın etkin olabilmesi için tabi süreç gerekiyor,bu bağlamda yine şahsi düşüncem,ilgili lisans mezunlarının alanında yeterli bilgiye haiz olmaları yanında tüm yönleriyle ilgili mevzuatı da öğrenerek kısa zamanda mesafe alacaklarını düşünüyorum.
Genel manada her işyerinde tabi bu iş sadece iş güvenliği uzmanın görev alması ile bitmiyor,iş sağlığı ve güvenliği kurulunun da bulunması gereken işyerlerinde bu kurulun aktif olarak işletilmesi gerekir.Zira iş güvenliği uzmanı doğrudan işveren ve/ veya vekiline yazılı bilgi-rapor verebileceği gibi bu kurula da önerilerini sunması isabetli olacaktır.
 
Üst