Lisans Ödemelerinde Stopaj

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Normalde yurtdışında gelen lisans faturalarında kvk 24 kapsamında stopaj ödeyip sorumlu sıfatıyla kdv ödeniyor. Ama eğer bu lisans alımı firmada kendisi kullanmak için değil de yine yurtiçinde başka bir firmaya bununsatışı yapıldığında ( bigisayar program yazılım lisansı) o zaman bunu alıp satılan bir ürün gibi değerlendirip stopaj ödemesi yapmaya gerek yok diye bir görüş geldi.. Bu konuda bilgisi olan varsa sevinirim.. Selamlar..
 
lisans ödemelrinde stopaj

Bilgisayar programı satın alınması veya kullanım hakkı kiralanması işlemlerinde ; bu muamelelere konu olan şey program üzerindeki gayrimaddi haktır.
Genellikle bilgisayar programı üzerindeki gayri maddi hak satışa değil kiralama işlemine konu olmaktadır.G.V.K 'NUN 70/5 hükmüne göre gayrimaddi hakların kiralanması karşılığında elde edilen gelir gayrimaddi sermaye iradı niteliğindedir.

Dar mükellef kurumlarca elde edilmiş gayrimenkul sermaye iradı ise K.V.K 'nun 24/1 hükmüne göre K.V TEVKİFATINA TABİDİR.

Dar mükellef kurumlardan bilgisayar progrsmının kullanım hakkını kiralayan Türkiye de mukim tüzel veya gerçek kişiler K.V tevkifatı yapmaya zorunludur.Ancak tevkifatı yapmadan önce varsa ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ önleme anlaşmalarına mutlaka bakmak gerekir.Anlaşma varsa bu tevkifat oranını azaltabilir.Çünkü Türkiye de gayri maddi hak bedelleri genel olarak % 10 nispetinde vergilendirilir.

Eğer programı ortaya çıkan çıkaran dar mükellef kurum bu programı size özel olarak hazırlasa idi bu durumda bu kazanç Türkiyede serbest meslek kazancı niteliğinde kabuledilecekti ve yine k.v tevkifatına tabi olacaktı.

Sonuç olarak siz dar mükelelef kurumdan satın aldığınız bilgisayar programı yazılım lisansını başka bir firmaya sattığınızda(aslında kiraladığınızda) bu durum bence gayrimaddi hakkın kiralanması olarak değerlendirilip kv tevkifatına tabi olmalı ama tabiki programı satın aldığınız dar mükelef olan ülkenin Türkiye ile vergi anlaşması varsa mutlaka bakıp k.v oranını %10 ile sınırlayabilirsiniz.

iyi çalışmalar
 
Üst