Lokanta İşletmeciliği

Üyelik
17 Haz 2005
Mesajlar
31
Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir lokanta şirketinin faliyet konusu Hizmet sektörümüdür?
Açıkçası ilk madde malzeme,işçilik,amortisman gibi tüm masraf ve ticari mal ve hammadde alımlarını 740 Hizmet Üretim maliyeti hesabında takip etmemde bir sakınca var mıdır ?

Not: Bu yazının başlığı Ebru Şener tarafından forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir. Lütfen Forum Kuralları' nı okuyunuz.
 
Sayın Fatih,

Lokanta ve Yemek servisleri Hizmet sektörüne girer.

Yemek işi ile ilgili direkt ve endirekt giderlerinizi 740 hesaba atacaksınız yani TDHP daki tanımındanda anlaşılacağı üzere 71,72 ve 73 gruptaki hesapları Hizmet işletmelerinde kullanmayacaksınız.

İlk Madde ve malzemeleri ise öncelikle 150 hesaba (stoklara) alacak sarfedildikçe 740 hesaba aktaracaksınız.

Ticari mallara gelince aldığınız mallar lokantada sarfedilecek mallar ise bunlar ticari mal değil ilk madde malzemedir yok eğer olduğu gibi alınıp satılan mallar ise (ancak lokantada satılan kola su gibi hazır içecekler de ticari mal kapsamında değil ilk madde malzeme kapsamındadır zira bunlar lokantada sunulan hizmetin bir parçasıdır) bunlar ticari mal olacak ve 153 hesapta stoklanacak bunların satışları ve bu satışların maliyeti ve giderleri ise ticaret yapan işletmelerde olduğu gibi ilgili maliyet ve gider hesaplarında (621,710,720,760) takip edilecektir.
 
Üst