fonradar

Ltd.'nin Ortağından Ticari Taşıt Kiralaması Hk.

Üyelik
7 Tem 2005
Mesajlar
42
Konum
ist
Değerli Arkadaşlar,
Forumda konuyla ilgili bir arama yaptım. Farkı görüşler ve dayanaklar mevcut olsa da vardığım kanı, vergi mükellefi olmayan gerçek kişilerden yaptığımız taşıt kiralamaları için Gv stopajı (%22) ve ayrıca kdvk hükümlerince 2 nolu kdv beyannnamesi düzenleneYek sorumlu sıfatıyla kdv tahakkuk ettirmemiz gerekiyor. Bu ödentinin 1 nolu kdv beyanında mahsubu sözkonusu. Şimdi sorum şu; Kiralama sözleşmesi şekli nasıl olmalı? Örneğin, "kira süresi bir yıldır ve kira bedeli yıllık xx tutardır." yazsak 2 no'lu kdv yi yılda 1 defaya mahsus mu vereceğiz? Ve aynı şekilde stopaj bir defa mı yapılacak? Aylık "xx ytl" yazsak her ay mı bu iki beyannameyi düzenlemek durumundayız?
Kiralama ortaktan yapılacağı için işin "örtülü kazanç" kısmı da sorularımın cabası tabi. Ancak müşterilerimi ikna kabiliyetim düşük sanırım :)) Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
İyi çalışmalar,

Mehmet İşliyen
SMMM
 
Merhaba,
Örneğin, "kira süresi bir yıldır ve kira bedeli yıllık xx tutardır." yazsak 2 no'lu kdv yi yılda 1 defaya mahsus mu vereceğiz?

Ve aynı şekilde stopaj bir defa mı yapılacak? Aylık "xx ytl" yazsak her ay mı bu iki beyannameyi düzenlemek durumundayız?

Aynen soruda yazmış olduğun şekilde ödemeye paralel olarak beyanname vereceksin. Eğer ödeme yıllık peşin demeniz halinde ödeme yapıldığı zaman hem yıllık tutar üzerinden 2 no'lu KDV beyannamesi, hemde yıllık tutar üzerinden stopaj kesintisi yaparak beyan etmeniz lazım. Ödemeler aylık olursa her ay aynı şekilde beyanname düzenlemen gerekecek.

Kiralama ortaktan yapılacağı için işin "örtülü kazanç" kısmı da sorularımın cabası tabi. Ancak müşterilerimi ikna kabiliyetim düşük sanırım ) Bu konuda da yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Örtülü kazançtan neden korkuyrsun, piyasa rayiçlerine uygun olarak yapacağın bir kiralama işleninde kimse örtülü sermaye kazancından söz edemez. Tek dikkat etmen gereken aynı aracı dışarıdan kiralaman halinde ödeyeceğin tutardan yüksek bir kira bedeli olmasın.
 
Üst