uyumsoft

LTD. Şirket Ortağı Değişimi - Bağkur vs..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Orko
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
Herkese selamlar,

5-6 ay önce annemle beraber limited şirket kurduk. Annemin şirket işleyişi ile ilgili herhangi bir müdahelesi olmuyor, sadece en az 2 ortak gerektiği için kendisini düşük bir hisseyle ortak olarak beyan ettik. Annem herhangi bir yerden emekli değil, ev hanımı..Her ay hem kendim hem de annem için bağkur ödemesi yapıyorum. Ancak annemin yaşı 55 civarında olduğu için bu ödenen bağkur primlerinin annemin yaşı dolayısıyla gelecekte emekli olma gibi bi durumu olamayacağı için herhangi bir katkısı olamayacak değilmi? Sağlık açısından da babam'dan dolayı SSK karnesi mevcut.

Bu durumda başka bir işyerinde SSK'lı olarak maaşlı çalışan ablamı annemin yerine şirket ortağı olarak tayin etsek, ablam için bağkur ödemem gerekmeyecek değilmi? (kendi işyeri onun SSK'sını ödediği için).

Bu ortaklık değişimi için yaklaşık ne kadar harcama yapmam gerekir?

(Şirketin kurulma aşamasında muhasebecimiz bu konuda bize bilgi vermişti ancak ablamın iş değişikliği dolayısıyla ve şirketin biran önce kurulması gerektiği için biraz da aceleyle annemi ortak olarak göstermiştim)

Teşekkürlerimle..

ANNENİZ ŞİRKET ORTAĞI OLDUĞU SÜRECE YAŞI NE OLURSA OLSUN BAĞKUR PRİMİ ÖDEMESİ GEREKİR AYRICA BAĞKUR PRİMİ ÖDEDİĞİ İÇİN BABANIZ ÜZERİNDEN SSK DAN YARARLANMASI SAKINCALI VE YASAKTIR.ABLANIZ BAŞKA BİR ŞİRKETTE ÇALIŞIYOR VE SİGORTA PRİMLERİ EKSİKSİZ OLARAK YATIYOR İSE ABLANIZI ŞİRKET ORTAĞI YAPARAK BAĞKUR KAPSAMINA SOKMAYABİLİRSİNİZ VEYA 18 YAŞINI DOLDURMAMIŞ BİR YAKININIZ VARİSE BAĞKURA PRİM ÖDEMEDEN ŞİRKET ORTAĞI YAPIBİLİRSİNİZ. VEYA BABANIZI ŞİRKET ORTAĞI YAPAR SADACE SGDP ÖDERSİNİZ. BİLGİNİZE...$$$

HİSSE DEVRİNİN SİZE AŞAĞI YUKARI MALİYETİ İSE ŞİRKETİN SERMAYENE GÖRE DEĞİŞİR.50.000-100.000 SERMAYE ARASINDA İSE AŞAĞI YUKARI 1000 -1200 YTL MASRAFI OLUR

Sayın Halil Sevinç, ben pek anlayamadım yada yanlış mı anladım acaba??
Ltd şti'de hisse devir masrafı 1.000.00-ytl ile 1.200,00.ytl arasımı dediniz.
lütfen tekrar edebilirmisiniz??

Orko' Alıntı:
Herkese selamlar,

... Sağlık açısından da babam'dan dolayı SSK karnesi mevcut...

:!: anneniz bağkurluluğu süresince babanızın sağlık yardımından yararlanamaz. yararlandı ise ssk fark ettiğinde tüm masrafları faizi ile birlikte geri alır.

nane' Alıntı:
Orko' Alıntı:
Herkese selamlar,

... Sağlık açısından da babam'dan dolayı SSK karnesi mevcut...

:!: anneniz bağkurluluğu süresince babanızın sağlık yardımından yararlanamaz. yararlandı ise ssk fark ettiğinde tüm masrafları faizi ile birlikte geri alır.

çok şükür ki henüz öyle bir gereksinim olmadı, uyarınız için teşekkürler.

Bu arada ortak olarak ablamı tayin etsek, ablam işinden dolayı SSK'lı olmaya devam edecek, fakat bir nedenden dolayı ablam işinden ayrılıp, örneğin 2 ay sonra yeni bir iş bulsa, bu 2 ay süresince şirket ortaklığından dolayı bağkurlu olmak durumunda değilmi? yeni işine geçince tekrar SSK'dan devam edebilirmi?

ssk'lı işinden ayrıldığı tarih itibari ile bağkurlu olur. zorunlu bağkur sona ermedikçe ssk'lı olamaz.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Bir sorum daha olacaktı. 2000 yılında bir şirkette yaklaşık 9 ay süreyle maaşlı olarak çalıştım. Aynı zamanda SSK'ya ilk giriş tarihim de bu şekilde oldu. Sonrasında, ilk mesajımda da belirttiğim gibi annemle ortak olarak LTD. şirket kurduk, ve muhasebecimiz bağkur işlemlerimizi tamamladı, şuanda bağkur primlerini ödüyoruz vs..
Yalnız SSK'nın sitesinden sigortalı hizmet dökümü bölümüne kendi SSK numaram ile girdiğim zaman sigortalı durumu "aktif" olarak gözükmekte. Bunun bir sakıncası varmı? Çoğu mesajda bahsedilen "bir kişi aynı anda SSK veya Bağkur'lu olamaz" durumuna aykırı bir durum mu sözkonusu?

Bilgilendirebilirseniz memnun olurum.

oradaki 'aktif' emekli olmadığınızı belirtmek içindir.

ssk sitesinde aktif yazması önemli değil, siz bağkurlusunuz, bundan sonrada bir iş yerinde işe başlasanız bile ltd. şti ortaklığınız bitmeden, bağkurluluğunuz bitmez.

bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler.

herkese iyi çalışmalar dilerim.