Ltd Şirketlerde Sermaye Arttırımı ve Ortakları Hk.

Üyelik
29 Kas 2005
Mesajlar
1
Arkadaşlar Merhaba,

Malumunuz, Türkiyede küçük firmaların bir çoğu aile şirketi veya şahıs şirketi (yine ortak var ama formalite icabı)... Benimde böyle bir firmam var... 31/12/2005'e kadar sermaye arttırımını yapmamız gerekiyor. Sermaye arttırımı ve tekrar müdür seçimi gündemiyle, diğer iki ortağımı ortaklar kurulu toplantısına çağırdım. Şirket kurulduktan kısa bir süre sonra ortaklardan biriyle ters düştüğümüz için bu toplantıya katılmayacağını düşünüyorum. Bu durum oy çokluğu ile sermaye arttırımını ve müdür seçimini yapmama engelmidir? Veya katılıp alınan kararları kabul etmez ve herhangi bir evrağa imza koymazsa bu durum bir engel teşkil edermi ne yapmam gerekir?

Yardımcı olursanız sevinirim...
 
ORTAĞINIZIN ŞİRKETİNİZDEKİ PAYINDAN HİÇ BAHSETMEMİŞSİNİZ AYRICA HİSSENİN ÇOĞUNA SİZ SAHİPSENİZ MÜDÜR SEÇİMİ VE SERMAYE ARTIRIMI İLE İLGİLİ KARAR ALIP İMZALAYA BİLİRSİNİZ YOK YARI YARIYA ORTAKSANIZ ORTAĞINIZIN KARAR DEFTERİNDE İMZASI OLMADAN SERMAYE ARTIRIMINDA BULUNAMAZSINIZ.
 
Lütfen sürekli olarak her konunun ilk başlığında sabit olarak duranForum Kuralları'nı okuyalım ve uyalım.

Forum Kurallarından kırmızı yazılmış olan bölüm.

Kod:
- Konu başlıklarını konunun içeriğini ifade edecek şekilde seçmeniz gerekiyor. Konu başlığı açarken ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanılmamalıdır. Ayrıca yardım, acil, lütfen, kişiye özel gibi başlıklar açmak yasaktır. Bu başlıkları açan kullanıcılar uyarılacaktır ve açtığı konu silinecektir. Bu kuralın 2. bir ihlali söz konusu olursa moderatörler tarafından üyelik iptali yapılabilir.
 
Sayın Camel,
Şirketin tüzel kişiliğinden ve ortak sayısından, problemli ortağın pay oranından bahsetmemişiniz.

Farz edelim Limited şirket ise;

Anasözleşmede aksine bir hüküm yoksa
1-Sermaye Artırımı kararları oy birliği alınır. (TTK Md.516)

2-Müdür Ataması:Ortakların ekseriyeti
3-Müdür Azli :
a) Ortak olan Müdürün Azli(TTK Md.161-162):
a1) Anasözleşme ile tayin halinde: Haklı sebeple mahkeme kararı
a2) Ortaklar Kararı ile tayin halinde: Ortakların ekseriyeti, Ekseriyet sağlanmazsa mahkeme kararı ile

b) Ortak Olmayan Müdürün azli : Ortaklar genel kurul kararıyla
4- Payların devri: Genel olarak pay devrinin huken geçerli olması için; sözleşmede yazılı şekilde düzenlenip notere tasdik ettirilmesi, pay defterine kaydettirilmesi ve bu devir hakkında genel kurul kararının bulunması şarttır.
Ortaklar kararı : Devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortakların % 75 nin devre rıza göstermesi ve bunların şirket sermayesinin % 75 ine sahip olmaları şarttır.

Saygılarımla
 
Üst