Ltd.Şt.ler de Şirket Yöneticilerinin Sorumlulukları Hk.

flowerrose30

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Ağu 2012
Mesajlar
119
Konum
kayseri
merhaba
limited şirket lerde gelir vergisi beyannemesini eski yöneticimi yeni yöneticimi verir? 0103.2013 te limited şirket devredildi 25.04. 2013 yıındaki gelir vergisi beyannemesi ve bilançoyu eski yöneticimi yeni yönetici mi verir?
teşekkür ederim
saygılarımla
 
Şirketlerin kurumlar vergisi beyannamesi olur.Müdür olan ortak görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.1.3.2013 devir eden beyanname verme dönemi 1.4.-25.4.2013 arası olduğu için dönemi başlamadığı için istesede beyanname veremez.Payını devir ettiği içinde elinde bilgiler kalmamıştır.Şirketlerde güncel yönetici dönem görevlerinden sorumludur.Eski dönemlerle ilgili borç varsa borcun olduğu dönemdeki müdürde sorumludur.Bu saatte bu soru sorıulduğuna göre tahminim sen verecen ben verecen tavrı inatlaşması ile galiba kurumlar vergisi beyannamesi kalmış gibi umarım kabak meslek mensubunun başına patlamaz ne dersiniz.Kolay gelsin.
 
merhaba
şirketin kurumlar vergisi beyannamesini güncel yönetici verir diye anladım ben
peki;şirketin noterce kapanmamış defterleri şirket lehine delil olurmu?
teşekkür ederim
saygılarımla
 
Sonradan düzenlenebilecek belgeler delil olarak kabul görmez kararı hakim verecek bilirkişi raporu olumlu ise inanırsa lehte karar verebilir.Ön belgeler zamanında düzenlenmişse tabii mevcut verilere göre değerlendirilir burada uzaktan yazılacak bilgiler yeterli olmaz işinizi görmeyebilir sonuçta yetkili değiliz.Kolay gelsin.
 
merhaba
elimizde delil olması açısından türk ticaret kanunun hangi maddesine göre eski yönetici kurumlar vergisi beyannamesini vermez?tt k nın hangi maddesine göre yeni yönetici kurumlar vergisi beyannamesini verir?
teşekkür ederim
saygılarımla
 
bu konularda ilgılı bu konuyu bilen bır müşavır arkadaşınız varmı?bana tel nosunu versenız onunla mükellefi konuştursam. ben kayserideyim. kayserıde bu konuyu bılen malı müşavır bulamadım.
 
Koca Kayseride bulunmaması inandırıcı değil biraz da ihtilaflı konuya karışmak istememişlerdir.İşletmenin işlerini yapan meslek mensubu gerekeni yapacaktır çözecektir dışardan verilecek cevaplar yetki ve görev dışı olup işin iç yüzünü birebir bilemeyeceğimizden sorumlu olanın kararına uymak lazımdır.Şirketler tüzel kişiliği olan ortaklarından bağımsız varlıklardır.Temsilcileri yöneticileri müdürleri vasıtası ile işlerini yürütürler uygulama bu şekildedir.Yasa düzenlenirken hangi konulalarda ihtilaf olabilir diye birebir örtüşen madde konulmaz kıyas yolu ile uygulanır.Yöeneticilerin işleri yapanların eski ortaklarında kendilerine göre görev ve yetkileri vardır görevini ödemesini aksatan sonucuna razı olur g.zammı öder olaya birde bu açıdan bakınız.Bazı müşteriler para ödemez meslek mensubu hizmet vermek zorunda değildir ihtarını yapar istifa eder şirket ortağı ya ödemeleri yapar yada veresi yapacak başka bir meslek mensubu bulur veya cezaya bırakır herkesin anlayışı o nedenle uzaktan yardım almanız zor.Kendi içinizde çözeceksiniz.
 
limited şirketin muhasebecisi şirket devredılmeden önce şirketın paralarını cebıne atmış. zamanaşımı 5 yıl olduğu için şikayet etme zamanı geçtı. ben daha smmm belgesını alamadım.ben çalışmıyorum.babam a vukat babamın dava konusu bu. ınankı kayserıde ymm lerde dahıl olmak üzere tanıdıklarından cevap alamadı şirketın kurumlar vergisini güncel yönetıcı verır dedınız ttk nın hangı maddesine göre verır yada vermez bulamadım bende.lütfen yardımcı olurmusnuz?
 
Zimmet iddanız varsa ortaklar yeterli denetim yapmamış teminatı olmayana kasa teslim etmiş diye düşünülebilir kasayı teslim ettikleri insanlardan genelde kefil ve teminat alırlar bunu bilen çalışan uslu durur zimmet olursa teminatından kesilir nakte çevrilir genelde gelen tahsilatlar aynı gün bankaya şirket hesabına aktarılması gerekir .Böyle şeylerde zaman aşımı olmaz anlaşıldığından itibaren suç duyurusunda bulunmanız lazım avukatınız halledecektir.Şirketin gelirleri ve giderleri belegelerde bellidir kalanı ise kasada olması lazım mahkeme bilirkişi vasıtası ile inceleme yaptırır iddia ettiğiniz zimmet miktarını tesbit eder suçlananda kendini savunacaktır zimmet var suçlu ise tesbit edilirse mal varlığına el konur ceza alabilir bunları avukatınız halledebilir.İşletmelerin beyannameleri yetki almış meslek mensuplarınca işletme kayıtlarına uygun olarak oluşturulup verilebilir bir meslek mensubu ile anlaşmanız lazım ortaklara beyanname gönderme yetkisi verilmiyor.Suçladığınız kişi kasayıda kontrol edebilen kişi olduğuna göre bu kadar denetimsiz kaldığına göre ortaklar işin başında olmadığı intibaı edindim.Şirketler ana sözleşmeleri t.ticaret yasası borçlar kanunu medeni kanun vergi kanunlarına tabi olarak faaliyet gösterirler.Sizin arzu ettiğiniz gibi kalıp maddeler yoktur.Şirketin müdür vasıtası ile yönetim kurulunca temsil ve idare edileceği maddesi cari dönem görevlerinin müdür vasıtası ile yapılacağı anlamı çıkar.Yönetici değişince sonradan eski dönemlerle ilgili bir borç çıkarsa eski yöneticide sorumludur.Yasa koyucu şirket tüzel kişiliğini ortaklardan ayrı bir varlık olarak kabul eder.Ortaklar ve çalışanlar kendi menfeatleri için şirket varlığını kullanmasından diye kurallar konmuştur mevzuaat üretilmiştir.Yani ortaklar şirket için el gibidir sadece dağıtılırsa kar payı alabilirler.Bunlar yakın çevrede halledilecek işler dışardan size kimsenin faydası olmaz çünkü burada form ortamında sadece kısaca tecrübeler aktarılır acaba denilen konularda tecrübesi olan bir arkadaşımız karar vermenize yardımcı olabilir o kadar.Yazdıklarınız ciddi suçlamalardır
iddia sahibi olarak suçludur kararı vermemeniz lazım diye yorumluyorum son kararı mahkeme verecektir.Şirket ortakları payı devir alan arkadaşlar da ne aldıklarını araştırmaları kasa kontrolü borç alacak kontrolü yapmaları lazımdı sonuçta bir işletmeye ortak oluyor parasınını karşılığını alabilecekmi bakmalı idiler.Anlamıyorlarsa anlayanlara rapor yaptımaları lazımdı verilmeyen beyannamesi varmı baktırmalı idiler çünkü verilmeyen her beyanname 1200 tl ceza çıkarır galiba biraz sahipsiz kalmış bir şirket olmuş verimsiz işletmeler genelde sahipsiz kalıyor insanlar payların satacak alıcı bulamayabiliyorlar ama mevzuat geliri olmayan şirketler içinde aynı bazı ortaklar tasviye için gerekli giderleri ödemek istemiyor devlet yapsın diye bekliyor beyannameler cezaya kalıyor.Avrupada hatta Kıbrısta şirket kuracak olanlar 1 yıl işveren eğitimi almak zorunda galiba bu eğitimleri bizdede mecbur tutmalılar mevzuaatı bilmeyen ortak mağdur ediyor veya mağdur oluyor.Geçmiş olsun.
 
Son düzenleme:
[h=1]Üstet ymm Ekrem Öncü'ün **************'da yayınlanan bir çalışması sizin işinize oldukça benziyor.Yetki güncel olan yeni ortaklarda eskilerde yetki kalmıyor.

Hisselerini Devreden Limited Şirket Ortakları Ciddi Borçlarla Karşılaşabilir ve Dava Açamayabilirler!
[/h]​
Tarih: 14/07/2014


Değerli okurlarımız bugünkü yazımızın konusunu hisselerini devreden limited şirket ortaklarının sık sık mağdur oldukları bir konuya ayırmak istiyoruz. Yazımızda ele alacağımız üzere hissesini devreden ortaklar hissesini devrettikleri kişilerin sorunlu olması halinde eskiye yönelik olarak yüklü miktarda borçla karşılaşabilmekteler.

Bilindiği üzere, 6183 sayılı Kanunun 35’inci maddesi uyarınca;


Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.


Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.


Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.


Bu düzenlemeye göre, limited şirket ortakları şirketteki hisselerini devretmiş olsalar bile devir öncesine ait amme alacakların ödenmesinden hisseleri devralan yeni ortak/ortaklar ile birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.


Uygulamada sık karşılaşılan durumlardan biri, şirket hisseleri devredildikten sonra yeni şirket ortaklarının ya da müdürlerinin şirketi zarara uğratarak ulaşılamaz olması veya yeni ortakların sahte fatura düzenlemesi gibi nedenlerle kendilerine ulaşılamaması ya da ulaşılmış olsa bile önceki dönem için doğan borca dava açmamaları halidir.


Örneğin, Ayşe Teyze Ltd. Şti.’nin ortağı olan Ayşe Hanım 01.01.2013 tarihinde hisselerini devretmiş ve ticaret sicilinde tescil edilmiştir. Şirketin 2011 dönemi Haziran 2013’te incelemeye girmiş ve şirket hakkında 100.000.-TL vergi aslı ve 100.000.-TL vergi ziyaı cezası kesilmiştir. Şirketin yeni ortağı ve müdürü tebligat almasına rağmen 30 gün içinde dava açmadığından borç kesinleşmiştir.


Bu halde vergi dairesi borcu şirketten tahsil edemeyeceğini öngörerek eski ortak olan Ayşe Teyze de rücu etmiştir.


Eğer ki, Ayşe Teyze LTD’nin yeni ortağı inceleme sonucu doğan borca süresinde dava açmamış ise borç kesinleşeceğinden Ayşe Teyze borca itiraz edemeyecektir. Ayşe Teyze borcu benden değil şirketten istemeliydin diye dava açabilecektir, ancak borcun doğduğu kaynağa dava açamayacaktır. Davayı açacak olan şirketin yeni yetkilisi olan kişidir. O da dava açmamış ise davaya gidildiğinde kazanılabilecek bir olay nedeniyle hiç borç doğmayacak iken Ayşe Teyze’nin yapabilecek bir şeyi kalmayacaktır.


İnceleme aşamasında raporların dayanağı sağlam olabileceği gibi, tartışmalı bir konu olup yargıda kaybedilmesi de sık karşılaşılan bir gerçektir. Çok açık bir şekilde yargıda kazanılabilecek rapora dayalı tarhiyat ortadan kaldırılabilecek iken yargıya gidilmemesi nedeniyle kesinleşmiş olacaktır.


Eski ortak olan Ayşe Teyze’nin durumdan haberdar olduğunu kabul etsek bile şirketin yeni kanuni temsilcisi istemediği sürece dava da açılamayacaktır. Ayşe Teyze ancak kendisine karşı bir idari işlem yapılması halinde bu idari işleme karşı dava açabilecektir.


Raporlardan kaynaklı tarhiyata ise dava açamayacaktır. Açsa bile vergi mahkemeleri yetkisiz olduğu gerekçesiyle davayı kabul etmeyecektir.


Yasa bu haliyle eski ortakların dava açma hakkını elinden almaktadır. Kanaatimce, yeni kanuni temsilcinin dava açmaması halinde eski ortağın elinden bu hak alınmamalıdır. Mevcut düzenlemelere göre eski ortağın dava açması mümkün değildir.


Hissesini devreden limited şirket ortakları hisselerini kime devrettiğini iyi araştırmalıdır. Aksi türlü mağduriyet yaşamaları söz konusu olabilir. Nitekim uygulamada sık sık bu tür olaylara rastlamak mümkün. Sonuç olarak belirtmekte fayda var ki, anonim şirket ortaklarının şirketin amme borçlarından doğan sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle de hisselerini devreden anonim şirket ortakları sonradan sürpriz ile karşılaşmamaktadır.

Gazeteport
 

Benzer konular

Üst