Lütfen Okuyun

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan h.Murat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Gazetelerde okumuşsunuzdur. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bir Fransız iş adamının Avrupa Sanayi ve İşverenler Konfederasyonları Birliği'nin (UNICE) toplantısında yaptığı konuşmanın ingilizce olduğu gerekçesi ile salonu terk etti ve konuşma bitinceye kadar da salona girmedi. Duyarlılığa bakın! Fransızın biriyle konuşma imkanınız olursa dikkat edin öncelikle kendi dilinde konuşmaya uğraşır. Bilmiyorsanız İngilizce konuşmayı dener. Bunları niye mi yazıyorum. Hemen söyleyeyim. Bir süredir forumdaki yazılanlara bakıyorum. İnanır mısınız cevap vermeyi bırakın okumak dahi istemiyorum yazılanların çoğunu. Forum başlıklarını moderatör düzeltiyor desek de yazılanların içeriğini okuduğunuzda hayret ediyorsunuz.

İki kelimeyi bir araya getiremeyeni mi ararsınız, getirse de cümle kuramayanı mı ararsınız.
Günlük dilimizdeki en basit kelimeleri yazamayanı mı?

Lütfen Türkçe’mize saygı gösterelim

Üstelik burada yazanların çoğunluğunun asgari lise mezunu olduğunu düşünürsek. Kimi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir iken kimi herhangi bir şirketin idari personeli olabiliyor.
Ve bu arkadaşlarımızın idareci konumlarını düşünürsek müşteri ile veya personeli ile nasıl diyalog kurabildiğine şaşırmamak elde değil.

Bir Fransız’ın konuştuğu dile saygısını görünce forumdaki kullanılan Türkçe’mizin düzeyine şaşırmamak mümkün mü?

Bu sebeple ilgili arkadaşları uyarmayı görev biliyorum. Lütfen Türkçe’mize, dilimize biraz saygı. Gerekirse henüz yazmayı bilmeyen arkadaşların sorularını yanıtsız bırakalım. Taki düzgün bir Türkçe kullanana kadar.

Saygılarımla

sayın h.murat

ben görüşünüze katılıyorum. gerçekten türkçemize sahip çıkmamız gerekiyor.

türkçemiz oldukça zengin ve anlamlı ama kullanamıyoruz. bırakın kelime hazinemizi kullanmayı ekleri doğru yerlere getiremiyoruz bile.

temennim herkes tarafından destek görmesi

kolay gelsin,

Moderatör mü?O ne olaki?

Ayinesi iştir kişinin,lafa bakılmaz...

Yazının amacı birileri ile tartışmaya girmek değildir ama bu yazıdan bile tartışma çıkarabilen kişiler varsa zaten sözüm onlara da değildir. Sizin yazımı okumanız bile hata olmuş. Duyarlı arkadaşlar yazılanı anlamıştır. Başka söze gerek yok.

Merhaba ;

Forum yöneticilerinin özellikle büyük harf duyarlılığını kutluyor ve destekliyorum.

Ama bir de güzel türkçemizin çok kötü kullanılmasına da bir dur dememiz gerekir diye düşünüyorum.
........Bunları niye mi yazıyorum. Hemen söyleyeyim. Bir süredir forumdaki yazılanlara bakıyorum. İnanır mısınız cevap vermeyi bırakın okumak dahi istemiyorum yazılanların çoğunu. Forum başlıklarını moderatör düzeltiyor desek de yazılanların içeriğini okuduğunuzda hayret ediyorsunuz.

İki kelimeyi bir araya getiremeyeni mi ararsınız, getirse de cümle kuramayanı mı ararsınız.
Günlük dilimizdeki en basit kelimeleri yazamayanı mı?

Lütfen Türkçe’mize saygı gösterelim.
Bu yazılanlarıda destekliyorum.

Bugün yazılanlardan ( isim tabi ki önemli değil ) 16 satırlık bir yazıda ne bir noktalama işareti ne büyük küçük harf duyarlılığı olmaması gerçekten düşündürücü.İnsan okumakta bile zorlanıyor zaten.

Bu yüzden sevgili forum üyeleri lütfen biraz daha dikkat edelim diye düşünüyorum.

Bende sizleri destekliyorum.Noktalama işaretleri kullanılmadığı zaman yazılan yazıyı anlamak zorlaşıyor.Konuyu anlayabilmek adına birkaç kez okuma ihtiyacı hissediyorum.Hep beraber daha dikkatli olalım. Saygılar
Basit bir örnek;
Oku da adam ol baban gibi, eşek olma
Oku da adam ol, baban gibi eşek olma. yorum sizlerin...

Katili-yorum

Gercekten guzel bir serzenis katiliyorum, ancak sunu da cok acik beyan etmeliyim ki, bu is sahislarin serzenişiyle düzelecek bir iş değil. Bunun devlet politikası olmadan düzelmesi imkansız. Moderatör yazdın diye kızan arkadaşımız, onun türkçesini lutfetse de biz de öğrensek. Yeni üretilen herşeyi vatandaştan evvel öğrenip hemen isim bulan ve bunu medyada kullandıran bir teşkilatımız olmadıkça biz daha çok Moderatör oluruz, Forum okuruz.
Biz, en başta kaybetmişiz maalesef, herkes yeniden yapılanmaya gidebilir, ama geçmişini herşeyiyle reddeden bir millet daha yoktur. Olamaz çünkü, bu kadar uzun varolamaz. Burada Türk Milletinin ne kadar enteresan oldugu ve hiçbir kurala kaideye sığmadığı acı gerçeği de ironinin son noktası. Normal şartlarda geçmişine bu kadar kayıtsız, bu kadar düşmanca yetişen hiçbir toplum 100 yılı devirememiştir.
Neyse konu dağılmadan asıl söyleyeceğime geleyim, her fırsatta övme yarışına girdiğimiz bu Fransa vs. büyük devletler büyük olabilmeyi kimden ve nasıl öğrendi acaba? Söyleyeyim, maalesef 100 yıl önce bizden öğrendi. ABD'nin tarihinde kendi dilinden başka anlaşma imzaladığı bir tek anlaşma var, o da tahmin edersiniz ki ecdadla, Osmanlı İmparatorluğuyla. İsmi bile ne kadar güzel ve heybetli, İmparatorluk. İşte bugün onun bunun kuklası olan ülkemiz, geçmişte herkese dilini ezberletmiş, ne acı.

Son söz: "Tam 1000 yıl adamlık öğretemediklerimiz, bize 100 yılda adamlığımızı unutturdu."