Maaş Bordrosu Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rebeLboy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
15 Eyl 2024
Mesajlar
5
Konum
İstanbul
Merhabalar, maaş bordrosu hakkında aklımda takılan bir soru var, aldığı ücret askeri ucretden fazla olduğu halde maaş bordrosunda askeri ücret olarak gosterilmesi ve bu durum devlet kurumuna karşı olduğu için resmi belgedemi özel belgedemi sahtecilik oluyor.
 
Ama buna belgede sahtecilik diyebilir miyiz,tartışılır.
Sonuçta beyan edilen bilgilerle, kayıt ve belgelerin birbiriyle örtüşmesi, belgede sahtecilik olur mu?Hele de bordro veya ücret pusulası dediğiniz şey, karşılıklı imzalaşılarak arşivlenen bir belge.
 
Kendine menfaat oluşturup devleti ve kişinin gelicekdeki emeklilik hakkında zarara ugrattığı icin sahtecilik olmuyormu, ayrıca imzalatılan bi bordroda yok imzalatılmadı hic bir zamam. Ücretin geri kalanini elden veriyordu. Biraz araştırdim bende kararsiz kaldim arşivlenen ve bildirilen belge kendi menfaatine gore duzenlenmiş ve bilerek isteyerek devlet kurumuna gercek dışı sunuluyordu.
 
Buna bizler genelde, belgede sahtecilik değil, gerçeğe aykırı beyan deriz.Bahsettiğiniz konu maalesef çalışma hayatının kanayan bir yarası.
Belgede sahtecilik bambaşka bir konu olur.Ama gerçeğe aykırı beyan açısından tesbit edildiğinde zaten işveren cezalandırılıyor.
Siz, bu şekilde ki mağdurlardan birisiniz herhalde?
 
Evet ben ve arkadaşlarım hep aynı sorun var duzelmez bu duzen gibi.
Düzelmez mi bu sorun, düzelir elbette , akşamdan sabaha şak diye düzeltecek bir sihirli değnek yok maalesef ve benzeri sorunlar bir çok alanda mevcut .
Düzelmesi için birilerinin de çaba harcaması gerekir kamu düzeni sağlayıcılarına ek olarak elbette.
Öncelikle ; her belge aksi ıspatlanıncaya kadar gerçek ve geçerli kabul eidlir.
Bahsettiğiniz maş bordrosu ve kuruma verilen beyanlar da sizler aksini ıspatlayıncaya kadar gerçek ve geçerli belgedir.
Beyan edilen bilgilerin yanıltıcı bilgiler olduğunu ıspatlamanın yolunun başında ise ilgili kuruma başvurup şiklayetçi olmak ve düzeltilmesini talep etmekten geçiyor.
Yani işkur a şikayet , devamında iş mahkemesinde dava , dava şartlarından olan arabuluculuk aşamasını tamamlamak , bu durumdan mağdur olanların birbiri için şahitliği , toplu hareket etmek ...
Sizce sizin de mağduriyetini yaşadığınız / yaşayacağınız bu yanlış durum için siz dahil beraber çalıştığınız arkadaşlarınızdan kaçı , çalışmaya devam ederken işvereniniz hakkında işkura şikayette bulunup dava sürecine girmeyi göze alarak , bu sistemin düzelmesi için gerekenleri yapmaya başlayabilirsiniz ?
Nihayetinde birden fazla şikayetçi ve şahitle ıspatlayabileceğiniz bu durum sonucunda kurumca bir çok cezai yaptırımlar yanında SGK hukuk büroları tarafından ilgililer hakkında TCK 204-206-207 maddelerine göre savclığa suç duyurusunda bulunulabilmekte ( Bazen)
 
Ben ve bir kac arkadasim bu bahsettiklerinizi yapmaya basladik baska yerde calisan arkadaslarada soyledik bu şikayetci olun diye, bu yabanci ve kayit disi isciler yuzunden meslek bitik durumda zaten yabancilarida şikayet etmek lazim bizden az ucrete calisicak yabanci bulduklari zaman bizi hemen gozden cikariyorlar biz suc once isyerinde haksizligimizi yapilan usulsuzlugu ispat edip gereken tum cezalari almasini saglamak icin sonuna kadar caba gostericem, tck 204 206 207 bunlardanda ceza almasi icin sonrasinda ugrasicam istedigimiz sonucu alirsak tum cevreme emsal karar niteliginde sunucam onlar icinde belki cesaret olur buduzen git gide bozuluyor gelicek kaygisi dahada coğaldi
 
Üst