Maaş Düşürülmesi Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan celall
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba arkadaşlar ben bir özel ğüvenlik firmasının site projesinde 6 yıldır ğüvenlik olarak çalışıyorum site şirketi feshetti. şirket yerimi değiştiriyor fakat maaşı eski yerden az sözleşmemde bürüt asgari ücret yazıyor 875 bankaya yatıyor 105 de elden yeni yerde 830 bankaya yatacakmiş 90 da elden ne yapmam lazım

merhaba arkadaşlar ben bir özel ğüvenlik firmasının site projesinde 6 yıldır ğüvenlik olarak çalışıyorum site şirketi feshetti. şirket yerimi değiştiriyor fakat maaşı eski yerden az sözleşmemde bürüt asgari ücret yazıyor 875 bankaya yatıyor 105 de elden yeni yerde 830 bankaya yatacakmiş 90 da elden ne yapmam lazım
Muhtemelen elden aldığınız ücrette maaş indirimi yapacaklar ve elden aldığınız kısım resmi olmadığı için maalesef maaşınızı düşürebilirler ve sizin elinizden de bir şey gelmez.Ancak maaşınız asgari ücretten değil de aldığınız ücretin brütünden gözükseydi olağan üstü bir durum olmadığı sürece(deprem,sel,yangın gibi işin durmasına sebebiyet veren mücbir sebepler veya ekonomik kriz vs.) maaşınızı düşüremezdi.

Anladığım iş sözleşmesini yenileme durumu yok, resmiyette 875 den 830 tl ye düşüş var,ispata dayalı olsa da gayri resmi yapılan ödemelerde de düşüş var,bu noktada gerçek ücretin tespiti gerekir,çözüm yeri mahkeme,sonuç ücrette düşüş var,olması gereken M.22 ye göre bu durum öneri olarak önceden işciye yazılı olarak bildirilmeli,işci de yazılı olarak kabül etmeli yada yeni şartlarda anlaşarak yeni bir sözleşme kurulabilirdi, anlaşılan bu tür işlemler olmamış,yapılmamış.
(İşverenin bu düşüşe yönelik gerekçeleri(yeni işi az karla almış veya fazla kar yapamıyor,ek giderler/maliyet kalemleri oluştu vs)olabilir ama bu durumların işgörenler ile görüşülmesi,konuşulmasında fayda var,gerçek ücret 830 değil,yine 875 tl olsaydı da elden ödeme yapılmasaydı,işci ispat edebilirse g.resmi ödemeler farkını alabilecekti,edemezse alamayacaktı,hukuken olması gereken bumu,tabiki hayır)
Düşüncem,hukuken başkaca geçerli bir neden yok ise,haklı fesih yoluna gidilmesi mümkün gibi.

teşekkür ederim sözleşmemde maaş bürüt asgari ücret yazıyor zaten bu duruma düşen 2 kişi ispat etmek için kaç şahit lazım eldeki verileni

Anlaşıldığı kadarıyla yapılan işlem yanlış.
İş Kanununa göre de verilen haklar alınamayacağı gibi maaş da dürüşülemez.

Benim esas üzerinde durduğum nokta, resmiyette bildirilen gerçek ücretin düşürülecek olması,zaten bu durum işyeri ve sgk kayıtları ile de doğrulanacak,bu noktada sorun yaşamayacaksınız,sorun gayri resmi ödemelerde,bu ödemelerin dediğiniz/iddia ettiğiniz gibi olduğunu gören,bilen varsa 1 şahit bile yeter,yeterki doğru söylesin,bu nokta tek başına davanın lehinize dönmesine yetmez ise de mahkemenin kanaatini etkileyecek ve hakim bu nokta üzerinde ayrıca detaylı araştırma yapmak isteyecektir.
Henüz bu değişikler olmadı ama "....yatacakmış"dediğinize göre,böyle bir uygulama olacak gibi.Bu durumda sanırım işveren, sizinle yeni bir sözleşme akdetmek(yani bir nevi yeni şartlarda analaşmak) isteyecek ve gerçek bu süreçte ortaya çıkacak.Yeni bir sözleşme yapmaz,gerçek ücretinizi de dediğiniz gibi bundan sonra düşük yatırırsa,bu duyduğunuz/söylenti resmileşmiş olacak,bu durum sizin lehinize ama g.resmi ödeme noktası yukarıda dediğim gibi iddia da bulunanan taraf olarak ispatı size ait.Zaten davacı olduğunuzda elinize geçen/aldığınız toplam(resmi ve g.resmi)ücret konusunu dile getireceksiniz.
Hizmet süresi olarak 6 yıllık bir hizmetiniz var .Bu nedenle bu tür hukuki işlemlerinizi, bir avukat ile birlikte yürütmeniz uygun olacaktır.

işyerini değiştiren işçiye en az 6gün önceden yazılı bildirim yapılır işçi yeniişi ve yerini beğenmezse tanzimat fermanını imzalayıp haklarını alarak işten ayrılma hakkına sahiptir