Maaş Promosyon Geliri Hangi Hesapta İzlenmeli ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan günizi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

günizi

Katkı Sunan Üye
Merhaba, herkese işlerinde kolaylıklar diliyorum. Gelir kaydedilmesi gereken banka maaş promosyonları için bu konuya bir netlik getirelim mi? 602, 649, 679 hesapların kullanıldığını gözlemliyorum. Ben bu gelirin bir nevi hizmetten yararlandırma geliri olmasından dolayı 649 hesapta takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sizce en doğru hesap no hangisi olmalı ve neden?

Merhaba, herkese işlerinde kolaylıklar diliyorum. Gelir kaydedilmesi gereken banka maaş promosyonları için bu konuya bir netlik getirelim mi? 602, 649, 679 hesapların kullanıldığını gözlemliyorum. Ben bu gelirin bir nevi hizmetten yararlandırma geliri olmasından dolayı 649 hesapta takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sizce en doğru hesap no hangisi olmalı ve neden?
Sayin Gunizi

602, 649, 679 hesapları TGHP inceledigimizde,

602 Diğer Gelirler Hesabı: İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar, devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.

Dolayisiyla bu hesap olmaz

649 Diğer Olağan Gelir ve Karlar Hesabı: Diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan sayılan faaliyetlerle ilgili olarak ortaya çıkan gelir ve kârların izlendiği hesaptır.

Bu hesapta olmaz, 64'lu gruptakilere girmeyen

64 DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KÂRLAR

640. İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ

641. BAĞLI ORTAKLIKLARDAN TEMETTÜ GELİRLERİ

642. FAİZ GELİRLERİ

643. KOMİSYON GELİRLERİ

644. KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR

645.

646.

647.

648.

649. FAALİYETLE İLGİLİ DİĞER GELİR VE KÂRLAR

Yani, Asıl faaliyetlerin dışında gerçekleşen muhtemel faaliyetlerin sonucunda ortaya çıkan gelirlerdir. Ornegin: Kira geliri, mal alış iskontoları, hurda satışlarından gelirler, hizmetten faydalandırma gelirleri vb.

679 Diğer Olağan Dışı Gelir ve Karlar Hesabı:
Diğer gelir hesap kalemleri dışında kalan duran varlık satışlarından doğan kârlar gibi gelir ve kârların yer aldığı hesaptır.

Bu hesaba kaydedilmesi dogrudur. Bu hesap Diğer hesap kalemleri dışında kalan ve arızi bir karakter taşıyan hesaptir