fonradar

Maaşların Geç Yatması ve Maaşımın SGK Düşük Bildirilmesi

Üyelik
15 Ocak 2013
Mesajlar
1
Konum
istanbul
iyi akşamlar.. bana yardımcı olursanız sevinirim ben bir firmada makina imalatcısı olarak calışıyorum. iş veren maaşlarımız devamlı gec yatırıyor.. örnek olarak ekim kasım maaşını 15.12.2012 aynı anda aldık .ve bunu devamlı yapıyor maaşlarımız devamlı olarak bu şekil duzensiz ve benim normal maaşı net 1350 alıyorum fakat portron benim maaşımı sigortaya askeri ucret olarak yatırıyor .bizde iş yerinde 3 arkadaş iş mahkemesine gitmeyi dusunuyoruz. daha önceki yazılarda bu konuyu belirtmişinizde biz şimdi potranumuzla konussak biz işi bıarakıp iş mahkemesine gitcez diye hem kıdem tazminatımızı ve ihbarname talep hakkımız varmı acaba
 
Sn.Keremcem in görüşüne katılıyorum.
Öncelikle söyleyim ki iletinizin özünde ispat sorunları var.
-Ücret(in ödenmesi) işci yönünden bir alacak,işveren yönünden ise bir borçdur
-Ücret,başkaca geliri olmadığı düşünülen-varsayılan işcinin yegane geçim kaynağıdır.
-Ücret her ay-dönem muayyen bir süre içinde ödenmelidir.
- "Ücret en geç ay da bir ödenir."M.32
-"Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işci iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir."M.34
-İletinizin özünde bir defa "yirmi gün"konusundan ziyade,ücretin zamanında değil,hak edilen sürede ödenmemesi, sürekli, düzensiz olarak çok geç(2 ci ay maaşı da hakedildikten sonraki süreç-zaman da)) ödenmesi/ödeniyor olması ve sgk-primlerinin gerçek ücret(ele geçen-cebe giren-net-cıplak)üzerinden ödenmemesi,dolayısıyle geniş anlamda primlerin eksik-noksan ödenmesi,devletin de bu durumdan zarar görmesi/görüyor olması durumu sözkonusu olup,belirtilen işbu hususların varlığı-ispatı halinde çalışanımız M.24/II-e bendine göre iş sözleşmesini feshedip tazminatını alabilecektir.
Sn.Keremcem in dediği gibi işveren tazminatınızı ödemez ise dava açmanız gerekecek.
-Yapılması gereken;
Başta söylediğim gibi olayınızın bazı yönlerinin İSPATI ağır bir konu.
1-Gerçek ücretin(1.350tl)olduğunun,bankaya yatırılan asgari ücret ve bu ücrete-miktara bağlı olarak sgk-primlerinin ödendiğinin/ödeniyor olduğunun(yani işverence işciye ödenen 1.350tl.üzerinden ödenmediğinin)ispatı iddia eden-istemde bulunan taraf olarak ispatı size ait,ispat ederseniz haklı olacaksınız(tabi mahkemece de araştıracak)
2-Ücretin zamanında-ödeme gününde ödenmemesinin-ödenmiyor olmasının ötesinde,sürekli olarak geç ve düzensiz ödenmesi,bazı ay ödenmeyip bir sonraki ay ın(Kasım ayı nın)maaşı ile birlikte ödendiği ortada-açık,bu noktada işveren zamanında ödediğini/ödüyor olduğunu zaten ispat edemiyecek.
1 ci şık da belirtilen konuların ispatında zorlanabilirsiniz.Düzenlenen bordrolarda imzanız var ise işiniz daha zor olabilir,bu noktada işverenin eli biraz daha güçlü olur.Dava hazırlık dosyası oluşmadan ilk baştan karar vermek zor.Bu şık dan hareketle şimdi fesih yoluna gidecekseniz çok fazla "ispat"sorunu yaşamıyacağınızdan emin olmanız gerekir.,iyi düşünün bu noktayı.
2 ci şık yönünden şu an fesih hakkınız yok-olamaz.Çünkü bu hakkınızı bahsekonu ödeme yapılmadan önce zamanında kullanmanız gerekirdi.Böylesi bir durumda "ücretin ödenmediğinden söz edebilmek için işcinin yasa yada sözleşme ile belirlenen ücret ödenme döneminin gelmiş olması ve işcinin bu ücrete hak kazanmış olması gerekir..." ki ,bundan sonra yapılacak ödemelerde, yine aynı şekilde bu sorun yaşanacak olur ise bu hakkınızı ücret ödeme gününden itibaren 20 gün geçtikden(Örneğin ödeme günü bir sonraki ay ın 5 idi,siz bu hakkınızı(5+20) o ay ın 25 inden) sonra ( 26 sı itibariyle)altı iş günü içinde kullanabileceksiniz.
Tavsiyem:
Arkadaşlarınız ile birlikte bir avukat ile görüşmeniz,bizim görüşlerimizi de ileterek, sonuca göre karar vermenizdir.
saygılarımla kolay gelsin
 
Bu vergi kaçırma yöntemi ne kadar kolay yapılabilir bir şeymiş. Sen git maaş bordrosunu imzalat sonrası kolay :( İşçi ispat etmesi bekleniyor ama nasıl ispat edecek. (Söylemek istediğim uğraş dur) Bu konularda sıkı denetim gelmesi tarafındayım. Saygılarımla...
 
Üst