Maaşların yasal gösteriminden farklı olması

MERHABALAR
İşyerleri işçi ile örneğin 700 tl maaş üzerinden anlaşıp işçinin maaşını asgari ücret üzerinden göstermmekte ve kalan miktarı elden ödemektedirler. Ödeme yapılırken herhangi bir imza ya da belge düzenlenmediğinden işverenler istedikleri gibi maaş kesintisi yapabilmektedirler. Bu durumun yasal olmadığını biliyoruz fakat bir işçi bunu nasıl ispat edebilir?
Şimdiden teşekkürler.

Ynt: Maaşların yasal gösteriminden farklı olması

ispat edemez çünkü uygulamada işçiye asgari ücret bankadan yatıyor
geri kalan kısım ise işçiye herhangi bir ödeme makbuzu vs. verilmeden sadece para verildiğinden (imzalı makbuzu kendilerinde tutuyorlar) işçi maaşının aslında yüksek olduğunun ispatı olması çok zordur çünkü açıktan aldığı bedel ile ilgili şirketten aldığı herhangibir evrak yoktur

dava açarsa ispatlayabilir, firmada çalışan veya daha önce birlikte çalışmış olduğu şahit bulması gerekir. firmada yaptığı iş ve kıdemide maaş tespitinde önemlidir tabi.
emsal ücret araştırması yapılır. örneğin; vasıfLI olarak 10 sene kıdemi olan kişinin asgari ücret ile çalışmayacağı ve vasıflı bir mühendisin asgari ücretle çalıştırılmayacağı gibi.

Öncelikle teşekkür ederim
Bu çalışan kişi mesela müdür posizyonundaysa ispatlanabilir mi? Söylediğiniz gibi müdür de asgari ücret alacak hali yok.
Benim düşüncem de acaba şöyle bir ispata gidilebilir mi? Bu maaşlar hesaplanırken mutlaka şirketin herhangi bir bilgisayarında yer almaktadır. Mail yolu ile de mutlaka birilerine yollanıyordur. En azından muhasebe ve patron arasında. Bilgisaylar denetlenerek ortaya çıkar mı?
Davasız halletme yolu bulunabilir mi?

Dava konusu olursa, Mahkeme bilirkişi atayarak emsal ücretin belirlenmesini isteyebilir. (bakın isteyebilir diyorum) Ancak bunlar çok uzun süreçlerdir. Aynı zamanda masraflı ve zahmetlidir.

Bu kadar ayrıntıya girilecekse tabiki ispatlanır çok basit kasa defteri en önemli kayıttır
veya şahitler
mahkeme işin içine girecekse ispatlanır tabiki

Peki bu insanlar sömürülmeye devam mı edecekler? İşçiler için kolaylaştırılmalı diye düşünüyorum.
Bu konuda bir platform oluşturamaz mıyız?

APAÇİ ' Alıntı:
Bu kadar ayrıntıya girilecekse tabiki ispatlanır çok basit kasa defteri en önemli kayıttır
veya şahitler
mahkeme işin içine girecekse ispatlanır tabiki

Kasa defteri mi? Nasıl yani adam resmi yapmadığı ödemeyi şirketin defterine mi yazacak?

aslına bakarsanız hakkını aramak isteyen arıyor. sonuca ulaşıyor fakat sonucunda işsiz kalıyor. muhtemelen bunun için kimse kanuni haklarını arayamıyor, şikayet edemiyor diye düşünüyorum. ya bu şekilde çalışmaya devam edecek,sesini çıkartmayacak, yada işsiz kalmayı göze alıp haklarını arayacak. bu yüzden çoğu çalışan haksızlıklara göz yumuyor diye düşünüyorum.

parlak1980 ' Alıntı:
aslına bakarsanız hakkını aramak isteyen arıyor. sonuca ulaşıyor fakat sonucunda işsiz kalıyor. muhtemelen bunun için kimse kanuni haklarını arayamıyor, şikayet edemiyor diye düşünüyorum. ya bu şekilde çalışmaya devam edecek,sesini çıkartmayacak, yada işsiz kalmayı göze alıp haklarını arayacak. bu yüzden çoğu çalışan haksızlıklara göz yumuyor diye düşünüyorum.

Evet malesef. İşte örgütlenme eksiği burda ortaya çıkıyor.

Ben çok ciddiyim. Bu anlamda bir birliktelik oluşturulması lazım. Bugünden başlayabiliriz. Bu konuyu sitelerdeyaydınlaştırabiliriz öncelikle. Sonrasında Çalışma Bakanlığına, meclise yazılar gönderilebilir. Bu konunun üstüne atlayacak sendika da çok. Yada önce forumda tartışır daha etkili bir yol çizebiliriz. Olamaz mı?

gayri resmi işlerin bir kasası vardır heralde (asıl kasa)
çok zekiler heralde tüm gayriresmi ödemeleri akıllarında tutabiliyor heralde bravo

Onlar yapılır ve yok edilir belgeleri.

Rahatca kanıtlanabilir. Mahkemeler çoğu zaman işveren aleyhine kararlar veriyor.

Elinizde belge yoksa kanıtlamak zordur. Mahkemelerin genelde çalışan lehine karar verdiği doğrudur.
Ancak herşeyin bir makul ölçüsü var.
İşsizler ordusunun bu kadar büyük olduğu ülkemizde çalışan bir kişinin yerini doldurmak için bekleyen en az 100 kişi olduğu düşünülürse ücret dengesizliği her zaman olacaktır.

İşçi işveren savaşı yapmaktanda daha kökten yöntemlerle mücadele edilmeli, işçiler örgütlü olsa ne olur ki, sendikaların durumu malum.
Sigorta primleri ve vergi dilimlerinin düşürülme yöntemleri, sosyal güvenlik ve vergi kaçaklarının önlenmesi ve etkin denetim için mücadele edilmeli
En azından bu ülkede rahat yaşamak isteyenler bunun peşinde olmalı?

İşveren açısından İşçi maliyeti oldukça yüksektir, işçilerde mağdur durumdadır.

- elden verilen resmi olmayan kısmın, zarfla verilmesi üzerine, zarfın üzerindede içerisinde olan para el yazısı ile yazıyorsa delil olarak sayılabilirmi ?

dava söz konusu olduğunda süreç kısalabilirmi ?