Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan barba
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Ağu 2010
Mesajlar
4
2008 yılının 3. ayında tasfiyesini tamamlamış bir limited şirket ;üzerindeki aracın faturasını kestiği halde noter satışını vermediği için mahkeme kararı ile yeniden ihya ediliyor. Ticaret sicilden bu mahkeme kararına ilişkin imza sirküleri alınıyor ama herhangi bir ticari faaliyet olmadığı için maliyeye başvurulmuyor. Şu anda da maliye kayıtlarında 2008 yılında işi bırakmış görünüyor şirket.
Sonradan bir sıkıntı yaratabilir mi bu durum? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

Ticaret sicilden açıldığı zaman sicil açılış evraklarını vergi dairesine gönderecektir, onlarda yoklama gideceklerdir.Şirketi yerinde bulamazlarsa da resen hiç açılış yapmayacaklardır.Yani faaliyette bulunmuyorsa, bir adreste iş yapmayacaksa vergi dairesi zaten yoklama tutupta açılışını yapmaz, yani tekrar eski yada yeni vergi numarasını vermez.Ama Tasfiye Halinde olarak açılacaksa tekrar, bu durumda tasfiye memurunun adresi gösterilerek mükellefiyet tesis edilmesini de isteyebilirler.
 
Ynt: Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

cevap için çok teşekkür ederim. bu şirket tekrar çalışmıyor zaten ama 2009 yılında mahkeme ihya etmiş, ticaret sicil yayınlamış vergi dairesine başvuru yapılmamış.
şimdi ortada çalışan bir şirket de yok vergi dairesine şimdi başvurulmalı mı, zamanında başvurulmadığı için ceza v.s. olur mu?
bir de ticaret sicilinden tekrar kaydı nasıl düşürülebilir?
 
Ynt: Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

Şirket ticaret sicilden açıldıysa vergi kaydı da açılmalı tabi, açılışı zamanında 30 gün içinde yapmadığınız için ufak bir usulsüzlük yersiniz o kadar. (Yukarıda yazdıklarımı da göz önüne alın ama)
Şirketi tasfiyeye sokup, 1 yıl sonra sicilden kayıt silinir.Vergi dairesini de onunla birlikte tekrar kapatırsınız.
 
Ynt: Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

"Ancak dirilme(yeniden ihya), şirkete sadece dirilme sebebi doğrultusunda işlem yapabilme yeteneğini kazandırır. Şirketin başkaca işlemler yapma ehliyeti doğmaz. Bu işlemlerin tamamlanması ile birlikte şirket yeniden ticaret sicilinden silinir. Bu süreç içerisinde ek tasfiye işlemleri, son tasfiye memuru tarafından yürütülür.
Ticaret siciline yeniden kaydın, vergi dairesine de bildirilmesi gerekir ve ihya sebebine göre yeniden mükellefiyet tesisi söz konusu olabilir.

NOT: Bu konuya ilgi duyanlar veya ek bilgi ihtiyacı hissedenler, Sami Karahan'ın Prof. Dr. Fahiman Tekil'e Armağan kitabı içerisinde yayınlanan makalesine, Ömer Selim Sarıkaya'nın Yaklaşım Dergisinin 170. sayısında yer alan makalesine ve Mustafa Yavuz'un Vergi Dünyası Dergisinin 320. sayısında yer alan makalesine başvurabilirler. "

Türkhukuksitesi'nden aldığım bu yazıya güvenerek yeniden tasfiye sürecine girilmeden ticaret sicilden direkt kapatılabileceğini düşünmüştüm ama...
Cevap için çok teşekkürler
 
Ynt: Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

sadece vergi dairesine açılış bildiriminde bulunmadığım için ufak bir usulsüzlük yiyeceğimi söylemiştiniz. Acaba bu yıllar içinde bs/bs, kurumlar v.s. verecektiniz de der mi vergi dairesi? O zaman iş anormal boyut alıyor da.
 
Ynt: Mahkeme kararı ile yeniden ihya edilmiş şirket.

Vergi dairesi açılış tarihi olarak mahkeme kararını göz önüne alırsa, tabiki ba/bs vs. bütün beyannamelerin verilmesini ister, (O günden bugüne) çünkü v.d. tescil tarihlerine göre tüzel kişiliklerin işe başlama ve bırakma tarihlerini yazar.
Belki mahkeme kararını göz önüne alarak, o dönemden sonrası içinde istiyebilir sadece beyannameleri.
 
Üst