Mahsup Mümkün mü

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan UFRS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
U

UFRS

Ziyaretçi
Selamlar Meslek Mensubuyum

Kira Giderimden dolayı Muhtasar Beyanname verip Kira Stopajı yatırıyorum

Bu ay itibarı ile birkaç tane müşterim oldu ve
onlara Serbest Meslek Makbuzu kesmeye başladım

Makbuzlar üzerinden hesapladığım stopajı kira stopajına mahsup etmem mümkün mü

Mümkünse yolu yöntemi nedir

Ynt: Mahsup Mümkün mü

neden mümkün değil ki vergi alacağım doğmuyormu

25.03.2011 tarihine kadar vereceğin 2010 yılı G.Vergisi Beyannamesinden Stopaj alacağın oluşursa Muhtasar ve diğer vergi borçlarına mahsup yapabilirsiniz.

kira üzerinden yaptığınız stopajı siz kiralayanın istihakından kesip vd yatırıyorsunuz. Yani o kiralayanın vergisi
muhasebe ücreti üzerinden yapılan stopaj mükellef tarafından sizin istihkakınızdan kesilip vd ne yatırılıyor. Yani o sizin verginiz. Başkasının vergisini kendi verginize mahsup edemezsiniz. Yani direkt olarak beyanname üzerinden. Mahsup Sn Zindan ın dediği gibi olur

Arkadaşın sorusunda bu ay itibari ile demiş, yani şubat 2011

buda demek oluyor ki 2012 yılında hazırlayacağı yıllık gelir vergisinden sonra mahsup işlemlerini gerçekleştirebilir

ben dükkan sahibinin vergisini yatırıyorum doğru müşteride benim vergimi yatırıyor oda doğru bu bilgileri zaten biliyorum ama bana zindanın yazdığı gibi yapılır diyen müşavirler oldu madem bu stopaj dükkan sahibinin stopajı benim nasıl gelir vergisinde stopaj alacağım olacak

yıl sonunda dilekçe ile mahsup yapabilirsin ödeme dediler bana bende bir şey anlamadım bu olaydan

Gelir vergisi beyannamesindeki stopaj (Tevkifat) alacağı, müşterilerine kestiğin serbest meslek makbuzlarından dolayı oluşacak.
Nasıl sen muhtasarında işyerin için stopaj ödüyorsan, senin makbuz kestiklerinde senin için kendi muhtasarlarında ödüyorlar stopaj.
Beklemesine beklersin tabi mahsup yapmak için, ama cezası ile birlikte yaparsın.

Arkadaşlar ne diyorsunuz allah aşkına. Kira stopajı İş yeri sahibinin gelir vergisidir UFRS senin vergin değildir. Sorumlu sıfatıyla vergiyi UFRS sen ödersin muhtasarınla. Makbuzdan doğan gelir vergiside senin gelir vergindir. Müşterin de sorumlu sıfatıyla gelir vergisi ödemesini gene kendi muhtasarıyla yapar. Neyi neyden mahsup ediyorsunuz anlamş değilim. Hepsi de ödenmesi gereken vergidir. Verdiğin örnekte nasıl kendinize vergi alacağı doğurdunuz ?

Neye kime tepki verdiğinizi yazmamışsınız, hal böyle olunca tüm yorumcular üstüne alınacaklar.

FERHAT_ist ' Alıntı:
Arkadaşlar ne diyorsunuz allah aşkına. Kira stopajı İş yeri sahibinin gelir vergisidir UFRS senin vergin değildir. Sorumlu sıfatıyla vergiyi UFRS sen ödersin muhtasarınla. Makbuzdan doğan gelir vergiside senin gelir vergindir. Müşterin de sorumlu sıfatıyla gelir vergisi ödemesini gene kendi muhtasarıyla yapar. Neyi neyden mahsup ediyorsunuz anlamş değilim. Hepsi de ödenmesi gereken vergidir. Verdiğin örnekte nasıl kendinize vergi alacağı doğurdunuz ?

Bir serbest meslek mensubu, makbuz kesiyorsa, illaki gelir vergisi iade alacağı doğar, bu alacaktan muhtasar borcunu mahsup yapması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz, bunun neresi anlaşılmaz bir durum.?

ZİNDAN ' Alıntı:
FERHAT_ist ' Alıntı:

Bir serbest meslek mensubu, makbuz kesiyorsa, illaki gelir vergisi iade alacağı doğar, bu alacaktan muhtasar borcunu mahsup yapması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz, bunun neresi anlaşılmaz bir durum.?

anlamadığımız şu

mesela ben aylık 100 lira kira stopajı ödüyorum dükkan sahibi adına
müşterimde benim adıma gelir stopajı ödüyor mesela 80 lira

12 ayda üstteki 1200 alttaki değer 960 lira
üstteki değer benim vergim değil ben sorumluyum alttaki benim vergim yükümlüyüm
yükümlü olduğum vergiden
yükümlü olduğum vergiyi sorumlu olduğum vergiden nasıl mahsup edebilirim bunun hukuken mümkün olmaması lazım

bunu savunan arkadaşlar yıl sonuna kadar muhtasar borcunu ödeme yıl sonunda nasılsa gelir vergisi beyannamesinde görünecek

1200 - 960 = 240 lira olarak + gecikme faizi ile muhtasar ödemeni mahsuplu yaparsın diyorlar

soru şu yükümlü olduğum vergiyi sorumlu olduğum vergiden nasıl mahsup edebilirim bunun hukuken mümkün olmaması lazım

Yükümlü olduğunuz vergiyi müşteriniz adına tahakkuk ettirerek ödetiyorsunuz. Bunun karşılığında vergi borçlarınıza karşılık mahsup yapıyorsunuz.

Sorumlu olduğunuz vergiyi, kiracı olarak adınıza tahakkuk ettirerek siz ödüyorsunuz. Bunun karşılığında işyeri sahibi kira geliri ödemesinden mahsup yapıyor.

mümkün değil zaten.

Sanırım diğer arkadaşlar konuyu farklı algıladılar. Şu şekilde

Benim meslek makbuzlarımdan stopaj kesintim 960 olsun. Beyannamemi hazırlarken gelir vergim 460 çıktı diyelim. 960-460=500 TL mi diğer vergi veya SGK borçlarına mahsup edebilirim. Eğer muhtasar beyannamesiyle stopaj yatırmadıysam gecikme faiziyle beraber mahsup edebilirim ama konumuz bu değil.

UFRS nin sormak istediği 1000 TL muhtasarla stopaj yatırıyorum, 460 da benim vergim var. Bu 460 TL'yi 1000 TL'ye mahsup edebilir miyim. Bu mümkün değil olamazda olmayacakta zaten:)

Ok tamamdır yani
Sorumlu oldugumuz stopajdan yukumlu oldugumuz stopajı mahsup konusu yapamiyoruz

Bır meslek mensubu arkadas bugün bana aksı bır sey soyledı enayı gıbı muhtasarmı yatırıyorum dıye dusunup durdum
;)
Teşekkür ederim cevaplara

FERHAT_ist ' Alıntı:
mümkün değil zaten.

Sanırım diğer arkadaşlar konuyu farklı algıladılar. Şu şekilde

Benim meslek makbuzlarımdan stopaj kesintim 960 olsun. Beyannamemi hazırlarken gelir vergim 460 çıktı diyelim. 960-460=500 TL mi diğer vergi veya SGK borçlarına mahsup edebilirim. Eğer muhtasar beyannamesiyle stopaj yatırmadıysam gecikme faiziyle beraber mahsup edebilirim ama konumuz bu değil.

UFRS nin sormak istediği 1000 TL muhtasarla stopaj yatırıyorum, 460 da benim vergim var. Bu 460 TL'yi 1000 TL'ye mahsup edebilir miyim. Bu mümkün değil olamazda olmayacakta zaten:)

Sayın FERHAT_ist tepki verirken dikkat et biraz, konuyu ve cevapları yanlış algılayan sensin, kimse senin verdiğin cevap ile çelişen bir cevap vermedi, sorudaki şekilde olmayacağı ve ayrıca mahsubun nasıl olması gerektiğini anlattık biz.Ters olan nedirki cevaplarımızda da bu kadar tepki veriyor, heyecan yapıyorsun.? ???

UFRS ' Alıntı:
ben dükkan sahibinin vergisini yatırıyorum doğru müşteride benim vergimi yatırıyor oda doğru bu bilgileri zaten biliyorum ama bana zindanın yazdığı gibi yapılır diyen müşavirler oldu madem bu stopaj dükkan sahibinin stopajı benim nasıl gelir vergisinde stopaj alacağım olacak

yıl sonunda dilekçe ile mahsup yapabilirsin ödeme dediler bana bende bir şey anlamadım bu olaydan

Ters olan bu işte. Sanırım verdiğiniz cevapları yalnızca ben değil soruyu soran kişide yanlış anlamış. Verdiğiniz cevaplarla sorulan soru arasında alaka yoktu. Forumda konuya hakim arkadaşlar bildiklerini değil de sorulara cevap verirse kimsenin de aklı karışmaz. Ayrıca burda tartışmak içinde bulunmuyorum. Bu başlık altında ki son yazım. Eğer tartışmaya devam etmek isteyen arkadaşlar olursada özelden yazsınlar. Burası yeri değil...

Bence ters olan, senin; verilen cevapları, soruyu soran kişi gibi anlayamamış olmandır.UFRS' den yaptığın alıntının altında tekrar bir cevap verdim farkındaysan.Tekrar ediyorum, soruya verilen cevaplar, soruyu soran kişinin aydınlanması için verilmiş cevaplardır, gereksiz söylenmiş bir cümle göremedim.Bütün cevapların soru ile alakasız olduğunu savunanda tek sensin.Bütün cevapları "Seninkide dahil" baştan sona okumanı tavsiye ediyorum.
Ayrıca burada tartışmak için bulunmadığını söylüyorsun ama, insanları "özele" davet edebiliyorsun.!

Konu forumun amacı dışına çıktığı için kilitliyorum.!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...