fonradar

Makina Bakim Onarim Hk.

ikafali

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Mar 2009
Mesajlar
139
Merhaba,

Bir konuda fikrinize danismak istiyorum.Grup sirketi olarak calistigim Endustriyel insaat sektorundeki Turkiye firmamizdan Dubai deki firmamiza Vinc frenleme diyotu (makina bakim onarim) alinmistir.Bunun muhasebelestirilmesi hakkindaki gorusleriniz nelerdir.

Brut = 606 TL
KDV = 109 TL

tesekkurler
 
Ynt: Makina Bakim Onarim Hk.

sayın arkadaşım bu KDVK.12/2'ye girer ve ihracat istisnası uygulanır KDV hesaplanmaz muhasebe kaydıda 601(Alacaklı) 120 90 - Yurt Dışı Alıcılar(Borçlu) şeklinde kayıt edilmelidir,sizin yazdıklarınıza göre benim anladığım ama ihracat istisnası kapsamına girip girmediğine bakın derim,kolay gelsin.
 
Ynt: Makina Bakim Onarim Hk.

Merhaba ,

Grubun sirketleri arasinda yapilan bir islem var, satis yok.Oradaki firmaya gonderilmek uzere Turkiyeden bir firmadan frenleme diyotu alinmistir.Benim yaptigim kayit bir sekilde

740 Is mak. bakim gid.
191.Ind KDV
320 Cari hs
 
Ynt: Makina Bakim Onarim Hk.

Anladığım kadarıyla iki grup şirketi var, Türkiye'de bulunan şirket bir makina satın alıyor ve bunu Dubaideki
şirkete ihraç ediyor.

Bir şirket yurtiçinde satın aldığı malı, yurtdışındaki şubesine bile gönderiyor olsa fatura keserek yapar bunu ve ihracattır bu, ihracat istisnasına dahildir.

İhraç faturası KDV siz kesilecek.
İhracat istisnası kapsamında gerçekleştirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan KDV için iade alınabilecek. Yani ihraç ettiğiniz malı satın alırken ödediğiniz KDV yi iade olarak alacaksınız. (ödenecek KDV çıkıyorsa önce onu karşılar, kalan varsa iade alırsınız)

Muhasebe kaydı da arkadaşın dediği gibi.
 
Ynt: Makina Bakim Onarim Hk.

Muhasebe kaydı, sn. hadisat ın dediği gibi. 601 ve 120.
 

Benzer konular

Üst