Mali Müşavirin Sorumsuzluğu Durumunda Ne Yapılabilir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okidoki
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
sayın üstadlar ben bir stajerim ve aileminde ticari bir işletmesi var ve ailem mali müşavirin sorumsuzluğundan kaynaklanan nedenlerden dolayı ceza yemek üzere.mali müşavir hicbir sorumuza net cevap vermıyor cevap vermekten ziyade kacıyor.daha oncede bunun yuzunden ceza yedık.2006 nın defterını bulamıyor.yenı bulmus defter yazılmamıs.belkı ve buyuk ıhtımal yazamayacakta.maliye defteri istiyor malı musavır hala hazır edecekte goturecek.malıyeden ogrendıgım kadarıyla ınceleme nedenlerınden bırı hasılat kdv vergı arasındakı uyusmazlıkmıs. ve daha bır cok sey sayabılırım.
zamanınızı almak ıstemıyorum ama ogrenmek ıstedıgım su.malı musavırın sorumsuzlugu nedenıyle mukellef ceza yerse bunu malı musavıre nası aksettırebılır.asıl ogrenmek ıstedıgımde ben cezamı odeyecegım parasında degılım ama bu malı musavırın sorumsuzlugu canıma tak ettı.bu ınsan bu sekılde bu meslegı yapamamalı.bu meslegın adını kırletenlerden bırı.ben bu ınsanla bu nedenlerden dolayı ugrasmak ıstıyorum.bana bır yol gosterırsenın cok sevınırım. tesekkurler.

Ynt: mali müşavirin sorumsuzluğu durumunda ne yapılabılır ?

1. dava açarak cezayı ona yansıtabilirsiniz.
2. bağlı bulunduğu odaya (v.idaresinin tutanağı ile) şikayet ederek ceza almasını sağlayabilirsiniz.

Ynt: mali müşavirin sorumsuzluğu durumunda ne yapılabılır ?

sayın nane ozellıkle sızın cevabınızı beklıyordum sımdıden cok tesekkur ederım.yalnız bu dava ıle ılgılı bı karar orneği dava konusunu gosteren herhangı bır kaynak mevcut mu.
2. tavsıyenızıde uygulamaya sokmaya calısacam.v. daıresınden bu konu hakkında bılgı ısteyecem.

Ynt: Mali Müşavirin Sorumsuzluğu Durumunda Ne Yapılabilir?

arkadaşım dava et etmesine de sözleşmen varmı, bu adama para ödüyomusun, mükellef olarak sorumluluklarını yerine getiriyormusun (mesela aylık fatura-fişleri muhasebecine teslim ettiğine dair bir kanıtlaycı belgen varmı), yediğin cezalar direkt olarak muhasebecinle mi ilgili, vs. bunları tam olarak kafanda çöz bence yani olayın kaynağına kadar inki açtığın davayı kazanabilesin. karambole dava açarsan daha da zor durumda kalabilirsin. okey mi?

muhasebe-ci ' Alıntı:
arkadaşım dava et etmesine de sözleşmen varmı, bu adama para ödüyomusun, mükellef olarak sorumluluklarını yerine getiriyormusun (mesela aylık fatura-fişleri muhasebecine teslim ettiğine dair bir kanıtlaycı belgen varmı), yediğin cezalar direkt olarak muhasebecinle mi ilgili, vs. bunları tam olarak kafanda çöz bence yani olayın kaynağına kadar inki açtığın davayı kazanabilesin. karambole dava açarsan daha da zor durumda kalabilirsin. okey mi?

Smmm' si beyannamelerine imza atmıyormu, şifresi ile göndermiyormu, daha neyi kanıtlasın.

Sorumluluk kısmına gelince müşteri para vermese bile smmm işini düzgün yapması lazım.Para alamıyorsada yapmasın, geri versin defterlerini.Ne diyecek ben para alamıyordum, onun için defterlerini yazmadım, kaybettim, hatta bilerek ceza yemesine sebebiyet verdimmi diyecek.Bir müşterinin defterini yazdıramayıp, kaybeden muhasebe bürosundan zaten hayır gelmez.Tahmin edebiliyorum nasıl biryer olduğunu.Tabi diğer tarafıda dinlemek lazım.
Bu işin yolu mahkemeye gider.

Kolay gelsin.

mali müşavir in para tahsili konusunda bi sıkıntısı yok.her ay muntazam bir şekilde belirlediği ücreti alıyor. hatta defteri başka bır smmm ye vermek ıcın konustugum kısı verdıgım ucrete defterı havada kaptı.evraklar her ay kendısıne gıdıyor.zaten v.dairesinin ınceleme ıcın defter istemesının nedenı şu; kdv beyanı ıle hasılatın uygunsuzluğu sonuç olarakta vergıdekı hata.bunların benım evrak goturup goturmememle ne alakası var.goturmemıs olsam beyanname vermez.ayrıca belırttıgım gıbı 2006 yılı defterı hala cekılmemıs hadı pc de kayıtlı dıelım.gıttım sordum 2006 dan 2 veya 3 ay kayıtlarda yok.evraklar var kayıtlar yok.evraklardan tekrar kayıt yapıp defterı cekecekler.

1 SIRA NO'LU VERGİ BEYANNAMELERİNİN SERBEST MUHASEBECİ VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERCE İMZALANMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ(*)

Resmi Gazete Sayısı 22211
Resmi Gazete Tarihi 23/02/1995

E - MÜŞTEREK VE MÜTESELSİL SORUMLULUĞUN TESBİTİ

Vergi Usul Kanununun 135'inci maddesinde sayılan vergi denetim elemanlarınca yapılan inceleme neticesinde bir matrah farkı ortaya çıktığı takdirde denetim elemanları, beyannameyi imzalayan serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirlerin sorumluluklarının tespitini yapacak ve raporlarında belirteceklerdir. İnceleme raporunda denetim elemanları, bulunan matrah farkı ile meslek mensubunun sorumluluğu arasındaki ilişkiyi, net bir şekilde ortaya koyacak ve bulunan matrah farkından serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirin sorumlu olup olmadığını açıkça belirteceklerdir. Serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavirin bu tebliğle belirlenen sorumluluk çerçevesinde müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğunun tesbit edilmesi halinde, söz konusu inceleme raporlarının onaylı birer örneği denetim elemanlarınca, meslek mensubunun bağlı bulunduğu vergi dairesine ve disiplin cezası yönünden de gereği yapılmak üzere meslek odasına ayrıca gönderilecektir. Bulunan matrah farkı üzerinden tarh edilen ve buna ilişkin cezalarda uzlaşmaya varılmış veya tahsilatın yapılmış olması, raporların birer örneğinin meslek mensubunun bağlı bulunduğu odaya gönderilmesine engel teşkil etmeyecektir. Bu raporların ayrıca Bakanlığımıza gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

Müşterek ve müteselsil sorumluluğu vergi inceleme raporu ile tesbit edilen meslek mensupları hakkında vergi dairelerince yapılacak takibat, vergi ve ceza tahakkukunun kesinleşmesinden sonra başlatılacaktır. Vergi dairelerince yapılacak olan takibat, tahakkuku kesinleşen vergi ve cezanın tahsiline yönelik olacaktır. Sorumluluğu tesbit edilen serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlerle ilgili takibat; bu meslek mensuplarının bağlı bulunduğu vergi dairelerince yerine getirilecektir.

Arkadaşlar,
Ben olaya bilirkişi sıfatımla ve tarafsız gözle bakarak fikrimi beyan ettim. dikkat ederseniz (bazı durumları) kafanda çöz davayı öyle aç ki kazanbilesin dedim. Olayın mahkemeye gideceği belli (belki bilirkişisi ben olurum :) ) bellide mahkemeye savaşa gider gibi gidilmez. Akıl önde olmalı. Hakim karar verirken yahu şu adam şunun canını yakmış can yakana ceza vereyim diye düşünmez. O can neden yakıldı, nasıl yakıldı, ne zaman yakıldı, kim yaktı kim yakıldı vs. bunlara bakar. tabii birde yasadaki yerine. bence yazımı okuyup ona göre değerlendirme yapınız. TEK TARAFLI DÜŞÜNMEYİNİZ.
Saygılar,

sayın üstadlar nihayetinde inceleme son buldu ve cezamız kesildi.tutanakta belirtilen şu.2006 mart ayında demirbaş alımı yapılmış.fatura mevcut.faturadakı ındırılecek kdv, beyannamede gosterıldıgı ve ındırım konusu yapıldıgı halde deftere işlenmemiş.deftere işlenmemiş olmasından dolayıda ceza+faiz+vergi ziyaı cezaları kesılmıstır.
sizlerden öğrenmek istediğim boyle bır durumdan yanı bu cezadan, bızı kurtaracak bır mahkeme kararı veya yasa maddesı mevcut mu.sonuc olarak faturanın aslı elımızde mevcut.defter işletme defteri ve demırbaslar kayıtlı sadece ınd. kdv kayıtlarda yok. bu soruyu sızlere sormamın nedenı de malı musavırımızın deftere ıslenmedıgı bır faturayı ındırım konusu yapabılecegını gosteren bır danıştay kararının mevcut oldugunu soylemesı.ama tabıkı bu olayların en basında da bahsettıgım gıbı smmm miz pek ılgılı olmadıgından yargıtay kararının nerde oldugundan haberı yok.belkı sızlerın bu konuyla ılgılı bır bılgısı vardır.belkı basına boyle bır olay gelmıstır.varsa bır bılgıınz veya onerınız benımle paylasırsanız memnun kalırım.
hepınıze cok tesekkur ederım.

Elimde istediğiniz bir yargı kararı yok, ancak sanırım inceleme merci haklı.

Deftere işlenmeyen bir faturanın, kdv sinin indirimi söz konusu olamaz.Daha önceden forumda bu konu ile ilgili tartışmalar da olmuştur.ARAmadan ulaşabilirsiniz sanırım.

bu adamlar bu meslekten temizlenmedikçe meslek ve meslek mensupları hakettiği degeri alamayacak. yazık onca emeklerimize, yazık onca harcanan zamana paraya pula.

Katma değer vergisi kanunun 34.maddesinde "Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir." hükmü mevcuttur. Aksine bir mahkeme veya danıştay kararı olacağını düşünmüyorum.

değerli üstadlar aynı durum şu an benim başımda var. fakat benim özellikli bir hususum var. oda şu an bende aynı mesleği icra ediyor olmam. kardeşimin 2008 yılı mart ayında kapanışı verilmiş. ve mart ayına kadar olan hiçbir beyannamesi verilmemiş. bu nedenden vergi dairesi kardeşime 355-2 den özel usulsüzlük cezası kesmiş. yaklaşık 3600 tl civarı. ve ben parasında pulunda değilim. o para bir şekilde finanse ederim. ancak kardeşime ilk sorduğum soru şuydu. borcun var mı? hayır dedi tüm borcumu ödedim. şimdi vicdanımı zorluyorum ama empati kuramıyorum. bir meslek mensubu parasını aldığı mükellefini nasıl madur edebilir. buna hakkı yok. hadi alamadın diyelim. o zaman ver defterleini geri. dahası defter belge istiyorum. bulamıyor. yani yapmak istemiyorum ama zorla beni odayla muhatap edecek bu konu üzerine. inşallah evraklarımı bulurda bunu yapmak zorunda kalmam. saygılar diliyorum...