fonradar

Maliye, 'Para Kazanmıyorum' diyen 10 000 Eczaneye Denetim Başlattı

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
Ercan Baysal 03 Eylül 2008 Zaman' Alıntı:
[size=9pt]
Kayıt dışı ile mücadele için denetimlerini sıklaştıran Maliye, farklı bir sektörü daha inceleme kapsamına aldı. 81 ilde gıda toptancılarına yönelik operasyon yapan denetim birimleri, rotayı son olarak eczanelere çevirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, KDV beyan etmeyen veya gelirini düşük gösteren yaklaşık 10 bin eczanede fiili envanter denetimi başlattı. Öncelikli olarak Türkiye genelinde para kazanmadığını bildiren veya gelirini düşük beyan eden eczanelerin listesi çıkarıldı. Bir haftadır bu işletmelerde ilaç sayımı, stok kontrolü ve fatura incelemesi yapılıyor. Yapılan kontrollerde geliri ile beyanı arasında uyumsuzluk tespit edilen eczanelere yıl sonuna kadar beyanlarını düzeltmek için süre verilecek. Beyanlarında geçen yıllarda olduğu gibi herhangi bir değişiklik tespit edilmeyenlere ise ceza kesilecek. Türkiye genelinde 23 bin 600 serbest eczane bulunuyor.

KDV ödemeyen veya düşük gösterenlere yönelik iller bazında fiili envanter denetimi yaptıklarını belirten Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, geçen hafta 81 ile vergi geliri açısından riskli bulunan eczanelerin listesinin gönderildiğini söyledi. Elde edilen sonuçlara göre eczanelerin yarısına yakınının KDV ödemediğini, sürekli devrettiğini veya gelirini düşük gösterdiğini aktaran yetkililer, "Denetimlere geçen hafta itibarıyla başladık. Bu sektörü yılbaşına kadar özel takibe alacağız. Fiili envanter kontrolüyle fatura ve stok kontrolü yapacağız." bilgisini verdi. Sektörün mevcut durumunun röntgenini çekeceklerini aktaran yetkililer, "Sektöre ait bilgilerin büyük bir kısmı bizim veri ambarımızda bulunuyor. Kendisini düzeltmeyen mükellefe yönelik denetim yapıyoruz. Çünkü bize beyanda bulundukları KDV bilgileri inandırıcı gelmedi." dedi. Denetimlere başlamadan önce "Kendinize çekidüzen verin." diye eczaneleri uyardıklarını aktaran aynı yetkili, "Biz gereken uyarıyı aylar öncesinden yaptık; ancak dinlemediler. Herhangi bir düzeltme ihtiyacı duymadılar. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz." diye konuştu.

Vergi ve istihdam denetimi hızlanacak

Gelir İdaresi Başkanlığı 2008 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'na göre, idarenin incelemelerine hız kazandırılacak. Denetimde uygun ve modern vergi denetim araçları ve teknikleri kullanılacak. Mükelleflerin yasal kayıtlarının, elektronik ortam aracılığı ile vergi denetim elemanlarına aktarımına imkan veren özel bir yazılımın kullanılmasına başlanması suretiyle incelemelere hız ve etkinlik kazandırılacak. Türkiye genelinde tahsilatta etkinliği sağlamak ve mükelleflerin gönüllü uyumunu artırmak için 'Borç Takip Sistemi' kurulacak. Sistem çerçevesinde, mevcut borç stokunun artmaması amacıyla cari döneme ait borçların, vergi türleri itibarıyla takibi sağlanacak. Kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele için denetimlerini sıklaştıran Maliye, incelemelerinde kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığını da tespit edecek. Vergi kayıp ve kaçağının yoğun olduğu sektörler belirlenecek ve sebepleri tespit edilerek gerekli önlemler alınmak suretiyle haksız rekabetin önüne geçilecek.
 
Üst