Maliyet muhasebesi sınavı hk.

Ynt: maliyet muhasebesi sınavı hk.

aralık sınavında kolay sormuşlardı mart sınavında zor gelme ihtimali yüksek ama yinede sen bilirsin...

Ynt: Maliyet muhasebesi sınavı hk.

Sınav soru tahminim;

1. Planlı dağıtım 10 puan
2. Sahfa maliyet 60 puan.

Haliyle sınav biraz zor olmuş oluyor. Zaten safha maliyet sorusunu görünce çoğu adayın gözü korkuyor. Aslına bakarsanız işin özünü anlayınca, safha sorusu basit. Keza matematiksel dağıtım da öyle. Matemastiksel sorusnu görünce çoğu aday sorudan kaçıyor. Adı üstünde matematik olunca, denklemler falan olunca. Ama o da kolay.

14 mart 2009
1-sat.maliyeti tablosu-gelir tablosu
2.kademeli dağıtım-yevmiye kaydı

yeni dönem maliyette sorulan soruları bilmiyorum ama martta hep dağıtım sorulmuş...diğerlerini de siz eklerseniz

Bana da bu sınavda SMM Tablosu - Gelir Tablosu, Planlı dağıtım sorulacak gibi geliyor. Ben de giricem bu sınavda bakalım hakkımızda hayırlısı

idealist ' Alıntı:
Bana da bu sınavda SMM Tablosu - Gelir Tablosu, Planlı dağıtım sorulacak gibi geliyor. Ben de giricem bu sınavda bakalım hakkımızda hayırlısı

inşallah senin dediğin gibi gelir kurtuluruz bu dersten. geçen dönem matematiksel dağıtımı yaptım ben 193.250-tl buldum hoca 193.000-tl bulmuş bütün şıkları yaptım ve 30 puan vermiş yani el insaf bir denklem hatası yüzünden bütün emeklerim yandı 55 puanlık soru gitti sınavdan çıkıncada öyle bir sevinmiştimki şansa bak dedim tek bildiğim soru çıktı onuda küçük bir hata yüzünden hoca hiç etti.

itiraz ettim bakalım inşallah hoca bu küçük hataı affeder olmazsada canımız sağolsun.

off yaa çok zor karar vermek..2 dersten geçtım..şimdi 3 derse girmezsem veremezsem eğer 5 ders temmuz da karşıma çıkacak..:((aslında soruyu bii anlasam yapacam da:)sorduğu soruyu anlamakta zorluk çekiyorum..normal kitaptaki soruları çok rahat yapabiliorum ama adam oyle bii soruyor kii yapamıorum:(

Bu tabloyu görüne satışların maliyeti tablosunuda benim konular arasına almaya karar verdim ne olur ne olmaz ondada çok güzel bir soru var aslında ondan giderim.
Ben dağıtımları hallettim banada sorarsanız
kademeli yada planlı dağıtım ancak planlı %80, kademeli %20
Safha %80 ,sipariş maliyet %10 bileşik ürün %10

Bu dönem öyle kolay bir sınav olmaz aralık temizleme ayıydı tek derdim temmuz kadar cılkını çıkarmadan insan evladı gibi sorsunlar 80-90 alalım geçelim fazlasında gözümüz yok ;D ;D ;D

Ardakaşlar FİFO'lu Safha sorusu sorabilirler. Dikkat edin.

arkadaşlar saçma olabilir ama matematiksel dağıtımı bu dönemde sorma ihtimali yokmu sizce? ters köşe yapma açısından diyorum.

bana görede yüksek ihtimal kesin dağıtım gelecek planlı veya kademeli olarak.

birde son zamanda ücret tahakkuk ve dağıtımı hiç sorulmamış buda dikkatimi çekti benim.

2010/1 mazeret sınavında ( temmuz ayında oldu) planlı dağıtım ve mamul maliyeti tablosu sormuşlar. lifo da sormuşlar ya okadar basit olmuşki dondum resmen.

planlı dağıtım safhaya göre çok kolay bence.
Aslına bakarsanız maliyette zor soru yok ama laf kalabalığı yapınca kolay soru bile gözümüze zor geliyor

arkadaşlar 8 temmuz 2007 tarihindeki maliyet muh. 2.soruya bakarmısınız..

3 ay önce çalışırken A esas gider yerine 9750 TL B esas gider yerine 10250 toplamda 20 000 tl dağıtmışım..

şimdi aynı soruyu çözdüğümde A esas gider yerine 9875 B esas gider yerine 10125 toplamda 20 000 tl dağıttım..

hangisi doğru ??

AKINB ' Alıntı:

3 ay önce çalışırken A esas gider yerine 9750 TL B esas gider yerine 10250 toplamda 20 000 tl dağıtmışım..

şimdi aynı soruyu çözdüğümde A esas gider yerine 9875 B esas gider yerine 10125 toplamda 20 000 tl dağıttım..

hangisi doğru ??

Tesmer geçmiş yıl soruları kitabında ki cevap: A 9.750 , B 10.250

begggum ' Alıntı:
AKINB ' Alıntı:

hangisi doğru ??

Tesmer geçmiş yıl soruları kitabında ki cevap: A 9.750 , B 10.250

teşekkür ettim

20 aralık 1997 sorusu
Safha maliyet sistemini uygulayarak maliyetini hesaplayan x işletmesinin Fermastasyon esas üretim gider yerin de 31 ekim 1997 tarihindeki yarımamül mamğl stok 200 litre (% 30 tamamlanmış) Kasım 1997 döneminde üretimine başlanan 800 litre 30 kasım tarihindeki Yarı mamül stok 400 Litre (%50 tamamlanmış) Kasım 1997 dönemine ilişkin toplam üretim maliyeti 9360.000 Tl dir İşletmenin dönemsonu yarı mamül stoklarının maliyetini hesaplayınız.
cevap:
Dönem başı y.mamül 200 litre
Üretime başlanan 800 litre
Üretime giren toplam 1000 litre
Tamamlanıp stoğa alınan 600 litre
Dönemsonu Y.mamül 400 litre
Üretimde çıkan toplam 1000 litre

üretimdeki birimler Tam.dereceleri eşdeğer mamül mik.
d.b.y.m.s 200 30 60
Ürt.baş.Tam 600 100 600
D.s.y.m.st. 1000 900
Birim maliyet 9360.000/900 10400 tl
Dönem sonu maliyet 240birim *10400 = 2496.000

arkadaşlar burada dönem sonu eşdeğer ürün miktarını nasıl 900 bulmuş anlayamadım. Yardımcı olurmusunuz.

Stok kontrolü A.O mı T.O mı FİFO mu LiFO mu ? Bu bilgi çok önemli.

Ayrıca soruyu tam olarak yazarmsınız.Tekrar beraber kontrol edelim.

son sınavda o kadar bakmama rağmen standart maliyet sorusunda çuvalladım bu sınava tekrardan çıkmayacağını umarak bu konuya bakıp kafamı karıştırmak istemiyorum , umarım iki dönem arka arkaya standart maliyet-sapma sorusu çıkmaz

soru Ağırlıklı ortalama maliyet yöntemine göre

Soru tesmerin kitabında yanlış verilmiş doğru cevabını buldum.
dönem başı y.mamül 200 litre
üretime başlanan 800 litre
1000 litre
tamamlanıp stoğa alınan 600 litre
dönem sonu y.mamül 400 litre
1000 litre
üretimdeki birimler tamamlanma der. eşdeğer ürün mik
üretime baş.tam. 600 %100 600
d.s.y.m.st. 400 %50 200

birim maliyet : toplam üretim maliyeti /eşdeğer ürün miktarı
9360.000/800 = 11700 tl/brm
d.sonu y.mamül maliyeti 200*11700tl = 2340.000tl