Maliyet Muhsebesi Hesabı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan N.Duman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Teşekkür Ederim Üstad,

Saygılarımla,
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Birden çok mal üretilen yerlerde veya dağıtılacak endirekt maliyetin, ilgili hesaplarına gerçeğe yakın gönderilmesinde;
?Dağıtım Anahtarları?nın tayini önemlidir. Her işte, üretilenin ve üretim yerinin özelliğine göre, enuygun/enyakın olan kriteri bulmalı.
Böylece işletme doğru raporlarla, önünü görür.

Satış fiyatının dağıtımda esas alınması, bizi hatalı sonuçlara götürür.
Birden fazla üretilen malların satış fiyatlarındaki işletme politikası yada piyasa şartları, talep, satış karı miktarları maldan mala farklı olabilir. Hatta her satışta aynı mal için sabit fiyat uygulanır diyemeyiz. Değişken yapısı olan yada olabilecek bu değerlerin, dağıtımda esas alınması doğru değildir.
Dolayısıyla, dağıtım sonrası, bazı ürünler esasen karlı gidişat gösterdiği halde, zarar ediyor görünebilir, yada tersi.
Satış fiyatlarının, dağıtılacak maliyetin, dağıtımında anahtar olarak ele alınması mantıklıda değildir.
Yukarıdaki örnekte, toplam üretim miktarı varken, üretim miktarları gerçeği daha yakın sağlar, diye düşünüyorum.
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Sayın Açıkbaş,

Konuya yapılan yorum arttığı için ikinci sayfa açılmış. Birinci sayfaya bu yüzden bakma fırsatınız olmadı diye düşünüyorum. Orda ben üretim miktarı ve süreç gibi diğer kriterleri gözönüne alınmış halde de üretim hesaplarını yaptım. Ve sonuçta maliyetlerin bütün mamüllere eşit olarak dağıtıldığında bir malda afaki kar diğer mallarda zarar çıktığı açıkça görüldü.

Mamül üretiminde aynı anda çıkan mamüllerde miktar yanında çıkan mamülün niteliğine göre dağılım yapılması uygundur. Burada ekonomik değer mamüllerin üretim maliyetlerinden aldığı payları belirleyen tek kriterdir. Buna düz ara satış fiyatı gözüyle bakmayın lütfen. Üretilen mamüllerden sağlanan fayda gözüyle bakın.
Ekonomik değer neden önemli bir kriterdir. Size şöyle bir örnek vereyim. Fındık içi üretimi yapıyorsunuz sizin ana üretim mamülünüz fındık içi. Şimdi fındığın kabuğunu değerlendirebileceğiniz bir pazar olmasaydı kabuk sizin için fireydi. Hammadde girdilerinin tamamını fındık içi üretimine vermeniz gerekirdi. Ancak Fındık kabuğunuda değerlendirebiliyorsa firma o zaman fire kategorisinden çıkıp mamül kategorisine geçirmek zorundayız. Ve fındığın kırma maliyetinden pay almak zorunda.

Soru şu
Burada fındık kabuğunun fire mi yoksa mamülmü olduğunu belirleyen kriter nedir.

Ekonomik değeri.

Üretim çıktılarının mamül mü fire mi olduğunu belitleyecek kadar önemli bir kriter olan ekonomik değerin maliyet belirleme noktasında neden gözönüne alınmaz.

Önceki sayfada yapılan hesapları inceleseniz. Ben mi yanlış yapıyorum.....Gerçekten kafam karıştı.....
Birde olması gerektiğini düşündüğünüz şeklide siz bir hesap yapsanız......

Saygılar
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Ha sahi ya,

Biz birbirimizi yiyoruz da sayın N. Duman nerlerde bu arada.
Hiç bir şey yazmıyor.

Hani onun için uğraşıyoruzda

İnsan bir teşekkür eder.

Dimi ya,
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Sn. Uzman,

Bizler tartışmalar sürsün diye yazmıyoruz. Bulduğumuz vakitte, elimizden gelirse, fikrimizi ve görüşümüzü yazıyoruz. Niye böyle yapıyoruz, okuyucunun/soru sahibinin, faydasına olsun diye, onlar zaten süzerler meseleyi. Sizde yazacaklarınızı yazmışsınız zaten. Yani tekrardan isme hitaben yazmanıza gerek varmıydı, diyorum.

??.siz bir hesap yapsanız? demişsiniz. Yukarıdaki soruyla ilgili, 4-5 satırlık çarpma bölme işlemi göstermektense, sorun gibi görünen noktaları ifadeye çalışmayı tercih etmiştim. Genel üretim miktarı var, bunun nekadarının a, b, ve c ürünlerine ait olduğunun yüzdeleride verilmiş. Gerisi orantı hesaplarıdır malumunuz.

Şimdi gelelim soru sahibinin pekte açıklık içermeyen, sorusuna. Dikkat edilirse işletmede nelerin üretildiği belirtilmemiş. Bunlar, atıyorum şöylede olabilirdi. A (Balata), B (Filitre), C (Rulman). Biribirinden bağımsız 3 ürün imalatı. Yani soruya cevapta tabiatiyle genel olarak veriliyor.

Sizin fındık içi örneğinize gelirsek, derimki, bana göre fındık üreten işletmeninde (esas hedef fındık içidir), tek ürün imalatıyla uğraşanlardan farkı yoktur. Kabuk tabiiki değerlendirilemiyorsa firedir, diğer türlüde yan üründür (ticari ifadesi ile). Kerestecide amaç, kalas ve tahtadır ama, kapak, odun, talaş gibi yan ürünleri görüyoruz. Bu durumlarda, yan ürüne maliyet atfedilerek/verilerek,
yada tüm maliyeti ana ürüne verip, yan ürün hasılatlarını ana ürün maliyetinden düşerek hesaplarını yürütenleri görüyoruz.

Ama konu birazda satış fiyatıydı. İşte bunun hatalı olacağında, israr ediyorum.
Dağıtım anahtarlarının tesbitinde öncelikle fiziki (daha somuttur çünkü) anahtarlar tercih edilmeli, (m2, km, sayaç değerleri, petek sayısı, işçi sayısı, saat/süre, beygir gücü, makine sayısı, adet, lt, miktar vs.) gibi. Mali değerlerin yada istatistiklerin kullanılması zorunlu olan haller olursa, mümkün olduğunca girdi değerlerinden elde edilecek oranlar, önceki belli bir dönem istatistikleri, esas alınabilir. Yalnız, satış fiyatı ve satış cirolarına dayalı olmamalı, isabet sağlamaz.

Düşüncelerimin böyle olduğunu tekrardan ifade edeyim.
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Sayın Açıkbaş,

Sanırım mevzubahis olan süreçleri ayrı olan üç ayrı ürün değil. Çünkü sayın Duman Süreç aynı demişti. Bu ifadelerin bende uyandırdığı intiba şu bir yerden Hammadde giriyor bir yerden üç ürün çıkıyor. Çünkü süreç eşit demişti.
Sizden hesap yapmanızı rica etmemin nedeni benim yaptığım hesapların doğruluğunu çek etmeniz veya varsa altenatif yöntemi anlatmanızdı.

Mesele zaten o basit dediğiniz matematiksel orantı. Bu orantı nedir.Sorun buydu...

Neyse ben anlatacaklarımı anlattım. Söylemediğim veya belitmediğim herhangi bir husus kalmadı.

Saygılarımla,
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Buradayım Sayın Uzman
Merak etmeyin....
İlgilenen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Vakit ayırdınız Allah Razı olsun...
Eğer biraz daha vakit ayırabilirseniz konu bayağı toparlandı gibime geliyor
Soruyu biraz daha açayım ben o zaman
Mesele Kömür üretimi
Kömür Tezek olarak kırıcıya giriyor
Altında elek var
% 65 parça kömür
% 20 Toz Kömür
% 15 Fındık kömür çıkıyor
85 YTL olan Parça Kömür
25 YTL olan Toz Kömür
45 YTL olan Fındık Kömür
1.000.000.- YTL Tezek Kömürün Kırıcıya Gelene kadar yüklendiği hafriyat ve taşıma işçilik toplamları

Evet sanırım vermediğim hiç bir detay kalmadı.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Sayın Üstadlar
Ben UZMAN'ın yaptığı hesaplara doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü bütün mamüllerin üretim süreçlerinden eşit pay aldığı görüşünde ve bu iyimser bi düşünce. Maliyet muhasebesinde tahmin değil gözlem standartlar önemlidir. Demişki satışdaki ekonomik değeridir burda belirleyici olan. HAYIR o değildir. Maliyet bir kere 1.000.000YTL Maliyetim var deyip bunu çıkan 3 mamüle bölün oranlayın demekle olmaz.
Birkere ortaya çıkan son üç mamül için ne kadar direkt işçilik yapılıyor ayrı ayrı, bunlar bilinmiyor. Belkide ilk mamül yapıldıktan sonra ikinci mamül yapılmasa veya paketlenmese işçiliği olmasa toplam direkt işçilik daha az olacak belkide G.Ü.G.de , belkide yardımcı malzeme kullanılan enerji daha az olacak.
Arkadaş yazmış 1.000.000YTL bu değişmezmidir hiç. İkinci ve üçüncü mamül hiç bi işlem yapılmasa fire olsa yani çöpe atılsa yine aynı mı olacak maliyetiniz. İkinci ve üçüncü mamülü satın alan kişi eleğin altından mı alıyor hiç mi maiyeti yok. Üstadların demek istediği;satış fiyatıyla (sizin tabirinizle ekonomik değer)maliyet hesaplanmaz. Maliyet direkt işçilikle Genel Üretim giderleriyle vs hesaplanır.
1.000.000.YTL maliyet basit hesapla
500.000YTL Direkt İlk Madde olsun
250.000YTL İşçilik
250.000YTL Genel Üretim Giderleri olsun
Mesela ilk ürün toplamın %65 kg olarak
ben üretimi BU ilk üründe bıraksam bu 1.000.000.ytl yine aynı mı olacak
mesela G.Ü.G. düşmeyecek mi?
İnsanları yanlış yönlendiriyorsunuz.
Saygılar
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Sayın Stajyer32,

Bu konuda yazmayacaktım ama insanları yanlış yönlendiriyorsun deyince siz tekrar yazma gereği duydum.

Konuyu anlamadan yorum yapıyorsunuz. Maliyet muhasebesinde stantard yoktur. Her üretimde ayrı bir yöntem vardır.

Burada üretimin özelliği şu Hammadde bir yerden giriyor öteki yerden üç mamül olup çıkıyor. Arada başka aşama yok ki. Değerlendirmeye alalım.

Ayrıca beni bu şekilde yargısız infaz edebilmeniz için. Savımı çürütecek bir hesaplama yapmanız gerekir. Buyrun bütün bilgiler burada.

Benim yaptığım hesap yanlışsa buyrun doğrusunu yapın. Bunu sakın meydan okuma veya hodri meydan gibi algılamayın. Benim yaptığım mutalaka doğrudur falan gibi bir inadım yok. Kimse herşeyi doğru olarak bilemez. Ama ricam yanlış olduğunu olamaz yada olmamalı şeklinde değilde. Şu yüzden olamaz değil hesaplama şurda yanlış doğrusu bu diye yazın. Ben karşı düşüncelerin sonucu nasıl yanlış çıkardığınıda hesaplarla anlattım.

Kısaca

Kanıt İstiyorum.....

Saygılar
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Sayın UZMAN
Ben diyorumki bunların işçiliği ve G.Ü.G. aynı şekilde oranlanmamalı. Maliyetlerin içinde işçilik ve G.Ü.G. de olduğuna göre bunların taşınması ve kırılmasındaki oranları aynı olmamalı diyorum. Diyorumki Toz Kömür ve Fındık Kömür(her ne iseler) bunlarında taşınmasında ve paketlenmesininde gideri 1.000.000YTL'nin içinde değilmi?
Şöyle düşünürsek

500.000YTL Hafriyat
500.000YTL İşçilik Gideri
Sizin yaptığınız işlemde hafriyat ve işçilik oranlarına göre eşit dağıtılıyordu.
Gerçekte ise Hangisinin kaç saat işçiliği olduğu belli değildir.
Örnek yapılan işçiliğin %60 ı ucuz mamüllere yapılıyorsa bu zarar demektir ve sizin yaptığınız hesaba göre
işletme sahipleri yanıltılabilir. Ben o zaman ucuz mamüle dokunmayın diyebilmeliyim muhasebeci olarak değil mi? Çünkü toz kömürü toplamak daha zor olsa gerek. İşçiliği de çok olacaktır.
500.000YTL İşçilik
mesela
% 65 parça kömür işçiliğin % 40 kısmı
% 20 Toz Kömür işçiliğin % 40 kısmı
% 15 Fındık kömür çıkıyor işçiliğin % 20 kısmı olduğunu varsayarsak
hafriyatı eşit kabul edersek
500.000YTL Hafriyat
1-%65 325.000ytl /13.000= 25
2-%20 100.000ytl /4.000 =25
3-%15 75.000ytl / 3.000=25
işçilik
500.000ytl işçilik
%65 (500.000*0,40) = 200.000/13000=15,39
%20 (500.000*0,40) = 200.000/4.000=50
%15 (500.000*0,20) = 100.000/3.000=33,33
500.000/200=25
13.000*85=1.105.000
4.000.*25= 100.000
3.000/45= 135.000
toplam : 1.340.000ytl satış
maliyet ise
(13.000.*25+13.000*15,39)= 525.000
(4.000*25+4.000*50) =300.000
(3.000*25+3000*33,33) =175.000
toplam : 1.000.000
1.ürün karı : 1105.000-525.000= 580.000
2.ürün karı : 100.000 - 300.000= -200.000 zarar
3.ürün karı : 135.000 - 175.000 = -40.000 zarar
hesaplama bitti
BURADA önemli olan şudur;
İş sahibi işçiliğin ve diğer giderlerin değişken olduğunu görür ve hangisine ne kadar dağıtıldığını dağıtılması gerektiğini öğrendiğinde, belki ikinci ve ürüncü ürünü üretmeyecek hiç uğraşmayacak çöpe atacak ozaman sadece 1.ürünü ürettiği için daha çok kar etmeyecek mi? Eğer muhasebecisi sizin yaptığınız gibi toplamdan yaptıysa yine kar edecek ama belki daha az edecek. Belkide daha az kar edecek. Bu bilinmez. Bilmenin yoluda bu üç mamülün Direkt işçilikten ve G.Ü.G. aldığı payları bilmekdir. Toplamdan işlem yapmak yanlıştır
Saygılar
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

stajyer32 ' Alıntı:
BURADA önemli olan şudur;
İş sahibi işçiliğin ve diğer giderlerin değişken olduğunu görür ve hangisine ne kadar dağıtıldığını dağıtılması gerektiğini öğrendiğinde, belki ikinci ve ürüncü ürünü üretmeyecek hiç uğraşmayacak çöpe atacak ozaman sadece 1.ürünü ürettiği için daha çok kar etmeyecek mi?

Sayın Stajyer32,

İşletmenin elinde olsa hepsini Parça Kömür Olarak satar zaten. Bunun için maliyet yapmaya gerek yok ki.
Yani diğer ürünleri üretmemek gibi bir alternatifi yok adamın. Parça kömür üretmek için yaptığı işlemler neticesi oluşan yan mamüller. Üretim süreci Kömür elekten düştüğü anda bittiği için işçilik ve diğer giderlerde net bir ayrım olamıyor. Çünkü buradaki giderlerin tamamı tezek kömürün kırıcıya getirilmesi noktasında bitiyor.
Saygılarımla
 
Ynt: Maliyet Muhsebesi Hesabı

Merhaba,

Bana Özel mesajla ulaşıp, işletme mizanı isteyerek üzerinde uzun bir çalışma yaparak, bahsettiğim işlemin nasıl olması gerektiğini uzun uzun anlatan ve bu konuda özel bir excel sayfası dahi tanımlayıp maliyetlerin nasıl oluşacağı hakkında bilgi veren ve gerçek rakamlar üzerinden yaptığı çalışmayla beni büyük bir külfetten kurtaran

Sayın Uzman'a (Formülünüze Daha önce Matematik oyunu dediğim için affedin lütfen)


Yaptıkları Yorumlarla yardımcı olmaya çalışan

Sayın Gürbüz Açıkbaş
Sayın Bülent249
Sayın Nizam Guroy
Sayın Karabıyık
Sayın Stajyer32
'ye

Ve bu siteyi hazırladıkları için alomaliyeye

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
 
Üst