Mallarda İleri Tarih Teslimi

Üyelik
10 Haz 2006
Mesajlar
63
Merhaba Arkadaşlar;


Beyaz eşya satan mükellef nakit olarak sattığı mali 1 yıl veya 2 yıl sonra müşteriye teslim etmektedir.Mükellef sattığı malın faturasını düzenlemekte, Müşteri bu malı çeyizlik olarak almaktadır. 1 veya 2 yıl sonra ise mükellef eşyanın yeni modelleri çıktığı için yeni model eşyayı almak istemektedir ama biz faturada mesala ogün için Tek kapılı buz dolabı çıkmış ken şimdi ise mükellef çift kapılı buzdolabını almak istemektedir. Bu durumda o gün faturalarında tek kapılı buzdolabı çıkışın yaptık ama müşteri vaz geçti çift kapılı almak istemektedir.Bu durumda stokta tek kapılı buzdolabı kalmakta ve çift kapılı buzdolabı satışı ysapılmaktdadır. bu durumda nasıl bir fatura düzenlememiz ve işlem yapmamız gerekmektedir.

Ayrıca Aynı olay elektronik eşyalar içinde geçerli dir Ama elektronik eşyalar çeyizlik sınıfına girmediği için fatura üzerinde çeyizlik eşya ibaresi düşülmemektedir. Yukarıda anlattığim aynı olat elektronik eşya içinde geçerlidir

Kısaca beyaz eşya ve elktronik eşya için nasıl bir işlem fatura yönünden ve muhasebe açısından yapmalıyım.

ÇOk teşekkür ederim.
 
1.gider pusulası ile alış yapıp yeniden ft kesmek.
2. yeni kesilecek ft ayrıntılı olarak yazılarak kesmek.
"model fiyat farkı......................100 ytl
çift kapılı......500.00 ytl
tek kapılı......400,00 ytl" gibi
 
Mallarda ileri tarih teslimi

Sayın NANE;

Elektronik eşyayı peşin aldı örnek televizyon aldı ve 1 yıl sonra götürecektir. bu durumda bu maları 157 diğer stoklar hesabında takip edebilirmiyiz. Yalnız elektronik mallar çeyizlik olmadığı için ileri tarihte teslim edileceğinde fatura üzerine nasıl bir ibara düşmemiz gerekmektedir.
 
Sayın servet başkaya,

Mal ve hizmet tesliminden önce fatura düzenlenebileceği mevzuatta yer almaktadır. Ancak, bu durumlarda faturaya, söz konusu malın sonraki bir tarihte teslim edileceğinin şerh düşülmesi gerekmektedir. Söz konusu mal teslim edildiğinde de irsaliyeye .. tarih ve .. nolu fatura ile faturalandırılmıştır ibaresi düşülerek geçmiş dönemdeki fatura üzerine her iki tarafın irsaliye tarih ve nosunu şerh düşmesi gerekmektedir.

Ancak, mal tesliminden evvel fatura kesildiği için KDV beyan edilmektedir. Ancak, VUK açısından vergiyi doğuran olay mal teslim edilmediği için gerçekleşmemiştir.

İleriki bir tarihte müşteri başka bir ürün almak isterse tekrar fatura kesmeye gerek yoktur. İrsaliye ile istediği ürünü gönderip gerekiyor ise fiyat farkı faturası keserek halledilebilir.

ileriki bir tarihte teslim edilmek üzere satılan ürünleri 157 hesapta takip etmek mümkün değildir. Eğer istenir ise nazım hesaplarda takip edilebilir.
 
Benim cevabım görüşlerden tamamen farklı bir cevap olacak.

Teslim etmediğiniz bir malın çıkışını yaptık diyorsunuz? Olmaz ki? Demek ki bu malın maliyetini hesaplayıp gelir tablosu hesaplarına intikal ettirdiniz. Yani vergisini ödediniz...

Faturasını kestiyeseniz sadece KDV'sini hesaplayıp ödersiniz.

Faturanın gelirini 380-480 hesaplarda takip edip giderini de 153 ticari mallar altında ayrı bir hesap kodunda 380=153.01 (gelecekte teslime edilecek mallar hesabı) takip ederseniz ve bu işlemi de szöleşmeye bağlarsanız en doğrusu olur. Müşteri başka mal talep ederse da aradaki farkın faturasını detaylı fatura açıklaması ile kesip, işleme devam edersiniz. 380'i 600'e virman, 153.01 ilgili malına virman edip yeni malı çıkarsınız.

ama bunlar çok varyete işler.

en kolay ve pratiği. güzel hazırlanmış, damga vergisi ödenmiş, süresi belirtilmiş...vs bir sözleşme ile parayı avansa alıp faturasını fiili teslim ile kesmek. Önceden niye ödeyelim KDV'sini.
 
Mallarda ileri tarih teslimi

Sayın.nane,A.B.G,butterfly effect;


Vermiş olduğunuz cevaplar için çok teşekkür ederim.



İYİ BAYRAMLAR...... :
 
Üst