Malul Ve Engellilere Mahsus Taşıt Araçları Ötv İstisnası

  • Konbuyu başlatan muratkoseoglu
  • Başlangıç tarihi
M

muratkoseoglu

Ziyaretçi
Malul ve engellilerin ilk iktisabını yapacakları araçlarda ÖTV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde değişiklikler yapıldı. Söz konusu değişiklik 8 Temmuz 2008 tarihli resmi gazetede yayımlandı.

Söz konusu tebliğde değişiklik yapılmadan önce Özel Tüketim Vergisi Kanunu? nun engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği taşıtlar için uygulanan ÖTV istisnası, barındırdığı sorunlar sebebiyle sıkıntılar içeriyordu. ÖTV istisnasından faydalanılarak alınan bir araç deprem, yangın, hırsızlık gibi elde olmayan sebeplerle dahi kullanılamaz hale gelse de engelliler, yeni bir taşıt almak istediklerinde 5 yıl geçmeden bu istisnadan tekrar faydalanamıyordu.

Ayrıca teknolojik gelişmeler neticesinde aracını yenilemek isteyen bir engelli, bu aracı engelli olmayan birine sattığı zaman, taşıtın ilk iktisabında (alım esnasında) ödemediği ÖTV'nin alıcı tarafından ödenmesi gerekiyordu. Bu da ÖTV istisnasından faydalanılarak alınan araçların elden çıkmasını neredeyse imkânsızlaştırıyor veya değerinden çok düşük fiyata satılmalarına sebep oluyordu.

ÖTV Kanunu'na 8 Temmuz 2008 tarihinde eklenen yeni hükümlerle artık engellilere ait taşıtlar deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelir ve hurdaya çıkarılırsa 5 yıllık süre beklenmeden ÖTV istisnasından yeniden faydalanılabilecek ve yeni taşıtlarını hemen alabilecekler.

Ayrıca engelliler istisnadan faydalanarak aldıkları taşıtları 5 yıldan fazla kullandıktan sonra sattıklarında (alıcı engelli olmasa da) artık taşıtın ilk iktisabında (alım esnasında) Maliye Bakanlığınca alınmayan ÖTV alıcıdan tahsil edilmeyecek.

Uzun zamandır engelli vatandaşlarımızın dile getirdikleri sıkıntılarını dikkate alan Maliye Bakanlığınca yayımlanan bu tebliğ ile daha önce bir nevi vergi ertelemesi olarak uygulanan istisna, gerçek bir istisna niteliğini almış oldu.

Bu tebliğden sonra sıfır otomobil satışlarında artış olacağı tabidir. Sanırım bu tebliğe engellilerden sonra en çok sevinen galericilerimizdir.

Bir engelli yakını olarak, engelli vatandaşlarımızın hayatını biraz daha kolaylaştıran Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.



15.07.2008
 
Ynt: Malul Ve Engellilere Mahsus Taşıt Araçları Ötv İstisnası

teşekkür etmek ne güzel şey hele bunu bir engelli ailesinin etmesi

%96 RAPORUM VAR BANA TRANSPORTER ALAMAZSIN!! DİYOLAR BİNEK ARACA BİNMEM GEREKİYOMUŞ MERAK EDİYORUM ENPATİ KURMAK ÇOK MU ZOR RAMPALI TRANSPORTER A BİNMİYCEMDE ŞU KOLTUK TAN KOLTUK A SÜRÜNÜCEM NEYLEYİM BİNEMEDİĞİM ARABAYII
 
Üst