Malzeme yokken satılması

gul.kurusu21

Katkı Sunan Üye
19/09/2011 de irsaliye ile mal aldım,aldıgım gün hastaneye ücretli fatura ettim.ama malzemeyi bana satan kişi faturasını ve yeni bir irsalıyeyi 03/10/2011 tarıhınde fatura etmıs.dolayısıyla elimde stok olmadan sattım gibi görünüyor.bunun için ne yapmalıyım nasıl bir yol ızlemelıyım yardımcı olurmusunuz

Ynt: malzeme yokken satılması

Gelen malın irsaliyesini yeniden nasıl kesebilir ?

İrsaliye basıldığında malın sevkiyatı olur yada irsaliyeli ft. kullanılır fakat fatura yeni irsaliye ile gelmez bir kontrol edin isterseniz.aksi takdirde firmayı ikaz edin bir yanlışlık var fakat sizin için ilk kesilen irsaliye önemli çünkü stoğa giriş yapacaksınız.

ayrıca satıcı firma 7 gün içinde irsaliyeyi faturaya çevirmesi lazım hemde ay atlamış burda zaten bir usulsüzlük var.
öncelikle onların kaydını düzeltmesi lazım eğer böyle olmuşsa.

eğer stok yokken mal sattıysanız irsaliye tarihi fatura tarihinden önceye kesilmiş olması koşulu ile fatura üzerine malın daha sonra teslim edileceğini yazıp kesebilirsiniz.

fakat dikkatli olun smyib söz konusu olabilir satıcı ile öncelikle görüşün ve bu faturayı 9.aya aldırın diye düşünüyorum.

Ynt: Malzeme yokken satılması

asıl sorun da burda işte bizim satış faturasını iptal etme gibi bir imkanımız yok .onlarında dokuzuncu aya fatura kesmesi mümkün değil çünkü ayı kaptmışlar.yalnız bize şöyle bir şey dediler eğer bize ilk kesilen irsaliye iptal edilmezse bir sorun olmayacakmış.ilk kesilen irsaliye 19/09/2011 bizim kestiğimiz fatura 19/09/2011.ikinci kesilen irsaliyenin ve faturanın tarıhı 03/10/2011.ilk kesilen irsaliyeyi stok girişi olarak kullanamazmıyız

Yapılan işlemin yanlış olduğu zaten söylenmiş.Bu şekilde kalıp büyük bir risk almaktansa,mal aldığınız firmanın 19/09/2011 de ki irsaliyesinin aslını firmaya geri gönderin.Firma Üzerine konsinye irsaliyesidir ibaresini yazsın.Ekim ayındaki irsaliyeyi direk iptal etsin.9.ayda ki irsaliyeyi de 10.aya kestiği fatura ile ilişkilendirsin.

En mantıklısı Sn. yeterlilik'in dediği şekilde yapmanızdır. Konsinye irsaliyesinde gün sınırı yoktur, asıl mal sahibi mal satış bilgisi kendisine ulaşınca fatura düzenler...

sevk irsaliyesi konsinye irsaliye diye uzerine yazmak pek inandırıcı gelmedi, fakat konsinye irsaliye diye bir sey basildigini da gormedim konsinye-sevk ayni kullaniliyor, bu noktada soru isaretleri var.cunku sevk irsaliyesi satış yapılan mal icin kullanilir.konsinye irsaliye de bunun bir yerinde yazmasi gereklidir ?

firmanin 9 ayi kapatmasi mumkun degil daha kdv'ye on gun var onlar ugrasmak istemiyor zorlayin.

belki ellerinde fatura yoktur bu sebeple kesemiyorlar ama sanmiyorum oyle olsa en bastan bildirirlerdi ayi kapattik diye bir mazeretse....

konsinye irsaliye malın mülkiyeti bir başkasına aktarılacaksa kullanılamaz şeklinde hatırladım.

yani konsinye irsalie ile gelen herhangi mal ambar ve şubeler için kullanılır.

alıcı-satıcı ilişkisinde ticari mal için konsinye kullanılmaz diye biliyorum.

myardimli ' Alıntı:
konsinye irsaliye malın mülkiyeti bir başkasına aktarılacaksa kullanılamaz şeklinde hatırladım.

yani konsinye irsalie ile gelen herhangi mal ambar ve şubeler için kullanılır.

alıcı-satıcı ilişkisinde ticari mal için konsinye kullanılmaz diye biliyorum.

Konsinye irsaliye konusunu tekrar okumanızda fayda var o zaman.

konsinye yazılmasıda durumu kurtarmaz. Çünkü mal 19/09 alıcı olan siz tarafından satılmış ve mal aldığınız firma konsinye olarak gönderse dahi sizin satış tarihinize göre 7 gün içinde ft kesmek zorunda.

g705 ' Alıntı:
konsinye yazılmasıda durumu kurtarmaz. Çünkü mal 19/09 alıcı olan siz tarafından satılmış ve mal aldığınız firma konsinye olarak gönderse dahi sizin satış tarihinize göre 7 gün içinde ft kesmek zorunda.

Evet,yukarda da dediğim gibi şu an 2 irsaliyeden daha mantıklı diye önderdim.Doğrusu düzeltme vs.. işlemlerinin yapılması ama geçmiş ay olduğu için karar arkadaşa kalmış.

İşletme, bazı ticari mallarını veya mamullerini komisyoncu aracılığı ile de satabilir. Komisyoncuya satılmak üzere mal gönderen işletme, sahibi olmaya devam ettiği sözkonusu malların işletme dışında hesaplar üzerinde de belirlemek durumundadır.
Malların mülkiyeti işletmeye ait olmakla beraber satılmak üzere başka bir işletmeye gönderilmiş mallar konsinye mallar olarak tanımlanır.

birinci durumda, Fakat buradaki firma komisyoncu, aracılık hizmetleri vermiyor değil mi ? ticaret sicilinde faaliyet olarak yazdırıldı ise sorun yok.

ikinci durumda, bu malların mülkiyeti değil zillyeti korunur yada depo-ambar-şubeler arasında nakliyeler gerçekleşir satış işlemi olmaz çünkü malın mülkiyeti bu firmaya ait değildir yada bu işin sonucu fatura kesilemeyecektir belki hizmet faturası yada ne ise işte bu durumda konsinye irsaliye kesilir.

fakat bu yukarıda sayılan durumların hiçbiri oluşmuyor.

bizim mali muşavirimiz 03/10/2011 tarıhınde ki irsaliyenin üzerine mükrerrer irsaliye kesildi ibaresini yazmam yeterli olacaktır diyor

gul.kurusu21 ' Alıntı:
19/09/2011 de irsaliye ile mal aldım,aldıgım gün hastaneye ücretli fatura ettim.ama malzemeyi bana satan kişi faturasını ve yeni bir irsalıyeyi 03/10/2011 tarıhınde fatura etmıs.dolayısıyla elimde stok olmadan sattım gibi görünüyor.bunun için ne yapmalıyım nasıl bir yol ızlemelıyım yardımcı olurmusunuz

10.aya ait irsaliyeyi iptal etmesi sorununuzu çözmez ki ? 9.aydaki irsaliyeyi 10.aya mı fatura edecek ?

yanlış bir işlem oldugunu biliyorum ama bizim mali muşavır kendıne cok güveniyor.benden sorumluluk çıktı yani

Zaten tedarikçinizin yaptığı işlem vergi ziyai oluşturmakta.Birde bunun üstüne özel usülsüzlük.

yeterlilik ' Alıntı:
gul.kurusu21 ' Alıntı:

10.aya ait irsaliyeyi iptal etmesi sorununuzu çözmez ki ? 9.aydaki irsaliyeyi 10.aya mı fatura edecek ?

Tahminimce malı size satan firma ilk irsaliyeyi kestikten sonra süresi içinde fatura etmeyi atlamış.(elbetteki sizinde takip etmeniz ve faturayı istemeniz gerekiyordu) Farkedince de sonraki aya irsaliye ve faturayı da birlikte düzenlemiş.burada sizi ilgilendiren çokta birşey yok.Siz irsaliyeye göre satış yapabilirsiniz.İki ihtimal var.
1- Ya 10.aya kesilen faturayı kabul etmeyip iptali ve 9.aya fatura edilmesi istenebilir. (bu pekte mümkün olmayabilir,firma 10.aya fatura düzenlemişse geriye dönük 9.aya kesemeyebilir.Ama aslında kesmelidir.Usulsüzlük cezasına da katlanmalıdır)
2- Siz,10.ay faturasına istinaden alışı 10.aya kayıt edersiniz.Netice de elinizde olmayan bir malı satmış olmuyorsunuz.Her iki irsaliye ve faturayı birarada tutar,sorulduğunda izahatı yapar kendinizi kurtarırsınız.
Burada usulsüzlüğü yapan siz değil karşı firmadır.
Saygılar