personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 29-30 Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

[
Kasım daki analiz sınavının şokundan halen çıkamadım...Bu araştırmaları yaptım ve sadece bir dershanenin grafik çizimlerine rastlayabildim..Bu konuda ciddi bir kaynak sıkıntısı var. Söz konusu dershanede zaman ve diğer hareketleri apsis ve ordinata koyarak çözmüş.
Ben ise sınawda SMM ve miktar hareketlerine göre grafik çözüp yanıtladım.(Benim yorumumla dershanenin yorumu aynı) Dolayısıyla geçer not alabilmiştim.Şunu demek istiyorum; analizde cevaplar yoruma açık olduğu için boş bırakmamaya özen gösterin.
Kolay gelsin
[/quote]

Evet arkadaşlar özellikle analizde boş bırakmamaya özen gösterin. Hiç olmazsa kendi mantığınıza göre bi çizim yapın.
Finansalda da sonuna kadar yapın. Kapanış bilançosu ve gelir tablosunu mutlaka yapın.(Yanlış olduğunu bilseniz bile yapın.)
Maliyette de birkaç yöntem deneyin. (eğer yaptığınızdan emin değilseniz)

Diğer sözel derslerde pek yorum istemiyorlar benim anladığım. Özellikle vergi de yoruma not vermiyorlar. Kanun neyse onu istiyorlar.
Denetimde bazen yorum sorusu çıkıyor. Kasımdaki sınavda yorumdan çok bilgi sordular.

İnşallah geçersiniz.

Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

arkadaşlar kasım daki maliyet sorusu na bende girince şok oldum.fakat daha sonra sorulara baktım 97 yılındada sorunun hemen hemen aynısı 7 b olarak çıkmış.bu dönem tekrar giricem bakalım neler yapıcaz.herkese kolay gelsin.

Arakadaşlar bu arada yaz saati uygulamasına dikkat..!!! 29 Mart gecesi saatler 1 saat ileri alınıyor..! Sizde araştırın yanlışım varsa düzeltin.

Arkadaşlar en güzel çalışma eski soruları çözmek çünkü bu sorulardan ders başına 2 tane hiç bilemedin 1 tane soru mutlaka geliyor şimdiye kadar olan sınavlara bakarsanız göreceksizin ve özellik le son 3 yıl soruları bence çok önemli....... bir de şunu yapıyorlar hiç sorulmamış yerden 1 tane soru soruyorlar işte buda tamamen şahs etkili oluyor.
Ama hayırlısı çalışmak,çalışmak........... ve tabiki Yüce Rabbimin takdiri...... başka bir şey yok

Evet bende bekliyorum Transfer Fiyatlandırmasını (5520 S.KVK.13.Mad.) ama çok uzun..Fakat bu kanunla ilgili kısa bi açıklama isteyip 4.fıkrayı sorabilirler 4)" Kurumlar, ilişkili kişilerle yaptığı işlemlerde uygulayacağı fiyat ve bedel yöntemleri.?

Arkadaşlar ;

Tesmerin çıkmış sınav soruları kitabının son baskısını alan oldumu acaba ? Kasım 2005 sonrası finansal muhasebe sorularını bulabildim ama hiçbiryerde cevapları yok. Sanırım yeni basım kitapta olması lazım.Bilgi verebilirseniz sevinirim.

Ben aldım arkadaşım 2 derse bakabildim şuana kadar finansal muhasebede çok fazla yazım yanlışı var ama güzel bir kaynak 25 Kasım 2007 de dahil tüm derslerin soru ve cevapları mevcut.

Sayın Gizemsarp acaba 24 kasm 2007 vergi hukukunun şirketlerle ilgili sorunun cevabını bizle paylaşabilirmisin veya doğru cevabı bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Herkese kolay gelsin

bana lütfen şu sitede var demeyin aklım karıştı iyice doğru cevabı yazarsanız çok memnun olurum tek dersim kaldı vergi onuda vermek istiyorum bir an önce ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler

gizemsarp ' Alıntı:
Ben aldım arkadaşım 2 derse bakabildim şuana kadar finansal muhasebede çok fazla yazım yanlışı var ama güzel bir kaynak 25 Kasım 2007 de dahil tüm derslerin soru ve cevapları mevcut.

Mrb.25 Kasım maliyet ve tablolar cevaplarını bizimle paylaşabilirmisin neymiş doğru cevap neye göre kalmışız bilelim .

myrose58 ' Alıntı:
bana lütfen şu sitede var demeyin aklım karıştı iyice doğru cevabı yazarsanız çok memnun olurum tek dersim kaldı vergi onuda vermek istiyorum bir an önce ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler

VERGİ MEVZUATI ve UYGULAMASI

SORU-1) Şirketleri sınıflayarak bu şirketlerin ve ortaklarının gelir vergisi kurumlar vergisi ve katma değer vergisi karşısındaki mükellefiyet durumlarını açıklayınız.

CEVAP -1)
Şirketlerin sınıflanması

Gelir Vergisine Tabii Şirketler
adi şti.
koll.şti
adi komandit şti.
kurumlar Vergisine Tabii Şirketler
ltd. şti.
a.ş
sermayesi paylara bölünmüş komandit şti.

Gelir Vergisine tabii Şirketlerin, Gelir Vergisi ?Kurumlar Vergisi- KDV karşısındaki mükellefiyet durumları:
Gelir Vergisine tabii şirketler;
Şirket olarak Gelir Vergisi mükellefi değildir,
Şirket ortakları Gelir Vergisi mükellefidir.
Gelir Vergisine tabii şirketler ve ortakları, Kurumlar Vergisi Mükellefi değildir.
Gelir Vergisine tabii şirketlerde, Katma Değer Vergisi şirket adınadır.

Kurumlar Vergisine tabii Şirketlerin, Gelir Vergisi ?Kurumlar Vergisi- KDV karşısındaki mükellefiyet durumları:
Kurumlar Vergisine tabii şirketler; şirket olarak Gelir Vergisi mükellefi değildir.
Kurumlar Vergisine tabii şirketlerin ortakları(Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket hariç ); Gelir Vergisi mükellefidir.
Kurumlar Vergisine tabii şirketler(Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket hariç ); Kurumlar Vergisi mükellefidir.
Kurumlar Vergisine tabii şirketler; Katma Değer Vergisi mükellefidir.
Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirkette;
Komandite ortağın kar payı, Gelir Vergisi kanununa göre
Komanditer ortakların kar payı ise Kurumlar vergisi kanununa tabidir.

akin94k.t.m.l. ' Alıntı:
gizemsarp ' Alıntı:

Mrb.25 Kasım maliyet ve tablolar cevaplarını bizimle paylaşabilirmisin neymiş doğru cevap neye göre kalmışız bilelim .

CEVAP 1)
Normal Maliyet yönteminde Sabit Genel Üretim Giderlerinin normal kapasite oranında üretim maliyetlerine eklenmesi gerekir. (Stoklar isimli Türkiye Muhasebe Standardı madde 13 )

Direkt İlk Madde Mlz. Giderleri = 100 x 5.000 = 500.000 YTL
Direkt İşçilik Giderleri = 50 x 5.000 = 250.000 YTL
Değişken GÜG = 20 x 5.000 = 100.000 YTL
Sabit GÜG = 10 x 5.000 = 50.000 YTL

Üretim Miktarı X Sabit GÜG
Normal Kapasite

5.000 X 50.000 = 31 250 YTL (Üretim maliyetlerine eklenecek GÜG tutarı )
8.000

D.İ.M.M GİD. 500.000 YTL
D.İŞÇİLİK GİD. 250.000 YTL
DEĞİŞKEN GÜG 100.000 YTL
SABİT GÜG 31 250 YTL
Toplam Üretim Maliyeti 881.250 YTL
Not: Sınav sorusunda ?10000 TL/yıl? olarak olara verilen ibare, ?10000 adet/yıl olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

CEVAP 2)
A)
Toplam Giderler = 30.000
Gen. Yön. Gid. = 30.000 % 20 = 6.000
Paz. Dağ. Gid. = 30.000 % 10 = 3.000
Üretim Giderleri = 30.000 % 70 = 21.000

Miktar Dengesi
D.B.Y.M + Üretime Alınan = Tamamlanan + D.S.Y.M
1000 + 5.000 = 5.500 + 500
6.000 = 6.000

Eşdeğer Ürün Miktarı = Tamamlanan + D.S.Y.M x Tam. Derecesi
5.500 + 500 x 0,50
5.500 + 250 = 5.750 Birim

Birim Maliyet = 21.000 + 2.000 = 23.000 = 4 TL/birim
5.750 5.750

Tamamlanan Mamul Maliyeti = 4 x 5.500 = 22.000 TL/Birim
D.S.Y.M = (500 x 0,50) x 4 = 1.000 TL

B)
___________________________/_________________________
770 GENEL YÖNETİM GİDERİ 6.000
760 PAZARLAMA SATIŞ DAĞ. GİD. 3.000
799 ÜRETİM MALİYETİ 21.000
798 GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA 30.000
___________________________/__________________________
___________________________/___________________________
798 GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA 30.000
790 İLKMADDE MLZ. GİD. 9.000
791 İŞÇİ ÜCRET VE GİDERLERİ 7.000
792 MEMUR ÜCRET VE GİDERİ 3.000
793 DIŞARDAN SAĞ. FAYDA VE HİZ. 2.000
794 ÇEŞİTLİ GİDERLER 1.000
795 VERGİ RESİM VE HARÇLAR 3.000
796 AMORTİSMAN VE TÜK. PAYI 5.000

151 YARI MAMUL ÜRETİM 21.000
799 ÜRETİM MALİYET HES. 21.000
___________________________/____________________________
152 MAMULLER 22.000
151 YARI MAMUL ÜRETİM 22.000

AÇIKLAMA
Faaliyet giderleri meydana geldiklerinde 7. gruptaki maliyet hesaplarına kaydedilir. Bu tür giderler dönem sonunda yansıtma hesapları yardımı ile 6. gruptaki gelir tablosu hesaplarına aktarılırlar. Sınav sorusunda faaliyet giderlerinin ( Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderleri ) öncelikle 760 ve 770 olarak kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda 631 ve 632 hesaplarına aktarılır.

Sayın Gizemsarp kasım 2007 finansal muhasebe cevaplarını da bizimle paylaşabilirmisin cevapları hiçbiryerde bulamadım:)

bu cevaplar dehanın cevapları Arkadaşım bizde görebiliyoruz bunları

Ben gizemsarp tan tesmerin yayınladığı kitaptaki cevapları istedim.

Dehanın cevaplarına göre benim maliyetten geçmem lazımdı

akin94k.t.m.l. ' Alıntı:

dehanın cevapları evette. tek bir doğru yok mu ? tesmerin doğrusu ve dehanın doğrusu farklımı ??? ben ilk kez gireceğim çalıştığım bilgilere göre bu soruları çözdüğümde de aynı cevapları buldum ama kitabı olan bir arkadaş en azından sadece sonuçları yazıversin sizinde merakınız giderilmiş olsun...

gulsevdam ' Alıntı:
akin94k.t.m.l. ' Alıntı:

dehanın cevapları evette. tek bir doğru yok mu ? tesmerin doğrusu ve dehanın doğrusu farklımı ??? ben ilk kez gireceğim çalıştığım bilgilere göre bu soruları çözdüğümde de aynı cevapları buldum ama kitabı olan bir arkadaş en azından sadece sonuçları yazıversin sizinde merakınız giderilmiş olsun...

Herhalde farklı (yada o farkı hocanın psikolojisi belirliyor) şöyle anlatayım vergiden ve denetimden dehanın cevapları ile noktasına kadar aynı şeyleri yazdım sınavda vergiden 60 denetimden 57 almışım mali tablolardan 45 almışım dehanın cevaplarına bakınca kesin geçtim diyordum 75 falan bekliyordum onun için tesmerin kitabındaki cevapları merak ediyorum .

Arkadaşlar ;

Başka kimse almadı mı bu kitabı? Eski baskısını almamış olsam alacam ama yazık yani .................................

Linde ' Alıntı:
Arkadaşlar ;

Başka kimse almadı mı bu kitabı? Eski baskısını almamış olsam alacam ama yazık yani .................................

bence siz odaya gidin bir iki kitaba bakacam diyin arada bu kitabıda isteyin inceleyeceğinizi söyleyin sonuçlara bakın baktıktan sonra daha sonra gelip alacam diyin. ben izmir tesmere gittiğimde kitapları veriyorlardı inceleyip alıyordum yanımda kimse olmuyordu böyle bir olanağınız varsa deneyin bence. yada direk söyleyin bende bu kitap var ama son sınavdaki cevaplara bakabilirmiyim diye.

ardahan75 ' Alıntı:
Linde ' Alıntı:
Arkadaşlar ;

bence siz odaya gidin bir iki kitaba bakacam diyin arada bu kitabıda isteyin inceleyeceğinizi söyleyin sonuçlara bakın baktıktan sonra daha sonra gelip alacam diyin. ben izmir tesmere gittiğimde kitapları veriyorlardı inceleyip alıyordum yanımda kimse olmuyordu böyle bir olanağınız varsa deneyin bence. yada direk söyleyin bende bu kitap var ama son sınavdaki cevaplara bakabilirmiyim diye.
Aslında aklıma da geldedi değil ama..........

Odadan rica ederseniz sadece o kısmın fotokopisini çekip verebilir belki.