Mart 2009 Maliyet Muhasebesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2009 Maliyet Muhasebesi

izzet 82 arkadaş

cevaplamaların güzel bende ikinci soruyu aynen senin gibi yaptım (ücret tahakkukk hariç tabi bir kişi üzerinden yaptım ? )

neyse ikinci dağıtımda birim maliyet bulmuşsun ya 57,50 olan sanırım o yanlış çünkü ağırlıklı ortalama maliyeti her ürün girişinde buluyorduk o yüzden o birim maliyet yanlışmış...

Sn umutyaylagul

Soruda basit ağırlıklı ortalama yazıyor bu nedenle yanıt bu şekilde olmalı kanımca. Ayrıca cevabı fakultemonline diye bir siteden aldım ve doğru diye düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim. :)

Bunun dışında soru çok parçalı olduğu için puanlama da parça parça olacaktır. Yani adayın cevabında parça parça olsa dahi doğruları varsa puan alacaktır.

izzet_82 ' Alıntı:
Sn umutyaylagul

Soruda basit ağırlıklı ortalama yazıyor bu nedenle yanıt bu şekilde olmalı kanımca. Ayrıca cevabı fakultemonline diye bir siteden aldım ve doğru diye düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim. :)

Bunun dışında soru çok parçalı olduğu için puanlama da parça parça olacaktır. Yani adayın cevabında parça parça olsa dahi doğruları varsa puan alacaktır.

Umarım dediğin gibi olur çünkü bende bu şekilde yaptım. ama kitapta o ortalama şekli dönemsel ortalama. ya bilmiyorum bakıcaz artık komisyon ne derse o ...

Umut arkadaş,

Maximum 7-8 puan kırsınlar. Önemli olan yardımcı hizmet yerlerini dağıtmak bence. Gerisini yaptıysanız en az 40-45 puan alırsının sorudan.

fakultemonline sitesindeki cevapları inceledim.. işçilik yevmiye kaydı nasıl olmuş öyle anlamadım 710 u da katmış.. farklı sonuçlar çıkmış ortaya. ??? ???

deha hala maliyet muhasebesinin cevaplarını yayınlamamış zorlanıyorlar mı ne ?

arkadaşlar bu cevapların hangisine güveneceğimiz ben bimlyiorum. geçen dönem analiz sınavında deha farklı cevaplamış aktifonline farklı cevaplamıştı.
o yüzden gene böyle farklılıklar olabiliyor . bekleyelim tesmer açıklasın görelim.

umutyaylagul ' Alıntı:
izzet 82 arkadaş

cevaplamaların güzel bende ikinci soruyu aynen senin gibi yaptım (ücret tahakkukk hariç tabi bir kişi üzerinden yaptım ? )

neyse ikinci dağıtımda birim maliyet bulmuşsun ya 57,50 olan sanırım o yanlış çünkü ağırlıklı ortalama maliyeti her ürün girişinde buluyorduk o yüzden o birim maliyet yanlışmış...
basit ağırlıklı ortalama bu şekilde oluyor.sizin bahsettiğiniz hareketli ortalama yöntemi ;)

fakultemonline sitesinde maliyet muhasebesi ile ilgili çözümleye baktım.benim kanaatimce 2. sorunun işçilikle ilgili kısmında yani işçi ücretinin ssk işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payının 730 da değerlendirilmesi ve gider dağıtım tablosuna bu şekilde yansıtılması yanlıştır. kaynağım tesmerin smmm yeterlilik sınavı etim seti ders metinlerinin işçilik giderleri ile alakalı sayfa 23,24, 25 ve 26 nolu sayfalardır. bu ifade ettiğim kaynakta işçilik giderlerinin ssk işveren hissesi ve işsizlik sigortası işveren hissesi genel üretimde değerlendirilmekte, 720 direkt işçilik giderlerinde ise normal işçilik (brüt ücret)+fazla çalışma ücretinin normal kısmı+ üretim primleri+ sanat ve ağırlık zamları nın direkt işçilik olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Deha maliyet sorularını yayınlamış arkadaşlar 18 000 tl yi düşmüşler.. DİMM 60 000 TL.. satışların maliyeti 124 000, faaliyet karı da 47 000

işçi ücret yevmiye kaydıda yaptığım gibi.. galiba bitti bu iş hala emin değilim ama... ufukta 50 gözüküyor

arkadaşlar 18.000 tl için birde şöyle düşünün; eğer üretime yollansaydı 710 hesapta bir rakam olması gerekmezmiydi. ayrıca 151 yada 152 de de herhangi bir değer yok. Bu mantıkla 18.000 tl alış iadesi gibi gözüküyor.

Bir soruda benden 45 ten kalmak varmı sonuç 50 ye tamamlanıyormu daha doğrusu maliyetten 45 le kalınıyormu yani böyle 45 almışsa elliye tamamlama falan varmı maliyet acayip geriyorda beni

deha maliyet muhasebesi cevaplarını yayınlamış...

ahmet777 ' Alıntı:
arkadaşlar 18.000 tl için birde şöyle düşünün; eğer üretime yollansaydı 710 hesapta bir rakam olması gerekmezmiydi. ayrıca 151 yada 152 de de herhangi bir değer yok. Bu mantıkla 18.000 tl alış iadesi gibi gözüküyor.

Arkadaşlar bence hocanın soruda ya iadeden bahsetmesi gerekiyordu ya da işletmenin aralıklı mı yoksa sürekli envanter yöntemini mi kullandığını belirtmesi gerekiyordu. Çünkü işletmenin hangi envanter yöntemini kullandığını bilmediğimiz için alacaktaki rakam dönem içinde 710 hesaba oradan 151'e oradan 152'ye oradanda satılan malın maliyeti olarak çıkmış olabilir. O yüzden 151 ve 152'nin rakamları sizi aldatmasın.

Bakın daha önce de yazdığım gibi bu benim şahsi görüşüm. Alacaktaki rakamın durumu için soruda yukarıda da belirttiğim gibi bir açıklama yapılması gerekiyordu diye düşünüyorum. Bu rakam iade de olabilir üretime de gönderilmiş olabilir. Soruyu soran hoca bu rakamı üretime veren birine sen bu rakamı nasıl üretime verdin, hangi mantıkla üretime gönderdin diyemez. Böyle soran hocaya ben de derimki ucu açık soru sormayacaksın hocam. Bu soruyu nereye çeksen oraya gider. Çünkü dediğim gibi bunun anlaşılması için soru içerisinde herhangibir done yok. Soruda sadece genel geçici mizan denmektedir. Bu yeterli değildir. Çünkü siz aralıklı envanter yönteminide uygulasanız sürekli envanter yönteminide uygulasanız 31.12. tarihinde aldığınız mizan genel geçici mizandır.

D... dershanesi hocaları 1. soru için 60 000 tl almış. ::)

manasse ' Alıntı:
bybye09' Alıntı:
D... dershanesi hocaları 1. soru için 60 000 tl almış.

ee..öyle tabi..olması gerekende o

ee..öyle tabi..olması gerekende o

Böyle söylerken gerekçeni de ortaya koyman gerekir sayın manasse. Böyle söyleyip işin içinden çıkamazsın. Varsa bir dayanağın söyle bilelim. Dayanağın Deha'nın soruya bu şekilde cevap vermiş olması mı? Yoksa bildiğin başka birşey mi var. Bizi de aydınlatırsan seviniriz.

şöyle diyim..

88 000-18 000-10 000 = kaç eder.

İşte bu kadar DİMM gideri olur..bildiğim şey budur.. dehanın cevabı yada başka bir sitenin cevabı gerekçem değildir.

Başından beri alacak bakiyesinin düşülmesi gerektiğini vurguladım.. işin püf noktasının orası olduğunu bizi düşünmeye sevketiklerini söyledim..

Kaldıki siz sınava girmediğiniz halde neden bu soruya bu kadar takıldınız onu anlamadım..

Fakültemonline da 2. soru çözümü kesinlikle yanlış. Oraya da yazdım. İşveren payı brüt ücretin içinde hesaplanamaz. Sondaki yevmiye kaydı ise !!!!!!!!!!! ??? ??? ???

ewet yanlış.. bide işçilik yevmiye kaydında 710 unun ne işi var??