Mart 2009 Meslek Hukuku

calculator

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Şub 2007
Mesajlar
178
Konum
Bolu
Arkadaşlar Meslek hukuku için Ankara odasının sitesinde meslek kanununun değişiklik yapılmış hali var. Yönetmeliklerin hangilerinden sorumluyuz?
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

Hepsinden sorumlusu.. Yeni değişikliklerin hepsini oku , anlamaya çalış maslek dersi için yeter..
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

benim izlediğim yolu ileteyim size:
çıkmış sorulara bakarak en sık hangi yönetmeliklerden soru gelmişse özellikle onlara baktım. ama diğer yönetmelikleride birkaç kez okudum...

aklımda kalan ağırlık verip ezber yaptığım yönetmelikler: staj, sınav, çalışma usul, disiplin, aidatlar, ücret ve etik.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

arkadaşlar cevaplarınız için tşk ederim. son bir sorum daha olucak. 3568 sayılı yasada yapılan değişiklikten sonra yönetmeliklerde de değişiklik yapıldı mı?
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

arkadaşlar meslek hukukundan tam tefaruatlı çalışmak için kaynak önerirmisiniz bazı soruların cevaplarını bulamıyorum
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

ardadonmez ' Alıntı:
arkadaşlar meslek hukukundan tam tefaruatlı çalışmak için kaynak önerirmisiniz bazı soruların cevaplarını bulamıyorum

son sınavdaki 5 sorunun 3'ü kanun metninden. o da zaten ismmmo'nun mevzuat linkinden girerseniz indirebilirsiniz bilgisayarınıza. Bu metni satır satır okuyun. YUTUN. Çünkü bu metin zaten A4 kağıdına küçük puntolarla basarsanız 3-4 sayfayı geçmez. Çok ücra bölümlerinden soruyorlar, o yüzden YUTUN.

Son 3 sınavda Etik yönetmeliğinden soru geldi. Artık heralde bu sefer gelmez demeyin çünkü bu yönetmeliğe takmış durumdalar. Yani bu yönetmelikle aynı dönemde yayınlanan "Haksız Rekabet ve Reklam Yönetmeliği"'nden soru gelmiyor ama Etik'ten ısrarla 3 dönemdir soru geliyor. Yine de bu 2 yönetmeliğe iyi çalışın. Bunlar dışında klasik yönetmeliklere de iyi bakın: Disiplin, Çalışma Usul, Odalar, Sınav, Staj, Aidat, Ücret ile ilgili yönetmelikler önemli.

Aslında Kasım 2008 Meslek Hukuku sınavı iyi çalışan biri için zor bir sınav değildi. Temmuz 2008 ise zordu çünkü MUGT'den sormuşlardı ve ters köşeydi.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

teşekkür ederim arkadaş yardımcı olduğun için bu sınav son hakkım çok ii hazırlanmam lazım biraz stresliyim geçtim zannediyorum sınavdan çıkarken ama kalıyorum bende anlamadım işim çok zor
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

arkadaşlar meslek hukukundan konu sonlarında bulunan ek madde va geçici maddelerden soru gelebilir mi fikrirlerinizi paylaşalım
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

19.072008 sınavında 1.soru m.u.g.tebliğinden çıkmış umarım kendilerini aşıp 3568 sy.kanunun geçici md.den veya tebliğlerinden sormazlar. olumlu düşünelim de olumlu gelsin sorular :)
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

evet, tahminleri alalım.

son 3 sınavda Etik Yönetmeliğini sordular, merak ediyorum 4'lerler mi acaba?

Eğer yine 5 soru soracaklarsa bunlardan 2'si çok kazık olur ve en çok bu 2 sorunun nerden geleceğini merak ediyorum.

soruları hazırlayanlar o kadar uyanık ki, Kasım 2008 sınavında 3. soru SMMM ve YMM sınavlarının yargı mercilerine intikalinde oluşturulacak bilirkişi heyetini soruyor. Şimdi o kadar KIL diye tabir edilebilecek bir yere koymuşlar ki bu paragrafı. Yani soru güzel, zaten soruya hiç bir itirazım yok ama sorunun mevzuattaki YERİ son derece stratejik ve bence HATALI.

Sorunun cevabı mevzuatta genel hükümler altında 10. maddede. Maddenin başlığı YMM sınavı.

Oysa bu paragraf, yani bilirkişi heyeti tamamen ayrı bir konu. O yüzden ayrı bir maddede anlatılmalıydı kanun metninde.

Benim gibi eminim bir çok kişi sınavda YMM sınavı ile ilgili soru gelmez diye o maddeyi üstün körü geçmiştir. Oysa bilsek orada apayrı bir konudan (Sınavların yargı mercilerine intikal etmesi ve bilirkişi heyeti) bahsediliyor, herkes canavar gibi okur ve hatmeder orayı.

Bakalım bu sınavda da nasıl KIL yerlerden sorular gelecek?
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

Temel etik ilkelerine yönelik Tehditler nelerdir?

Tehditler
MADDE 3 ? (1) Temel etik ilkelerine yönelik çok sayıda tehdit oluşabilir. Bu tehditlerin çoğu aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
a) Kişisel Çıkar Tehditleri: Meslek mensubunun kendisinin veya yakın ailesinden bir üyenin finansal veya diğer çıkarları sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
b) Yeniden Değerlendirme Tehditleri: Daha önceden alınmış bir kararın o karardan sorumlu meslek mensubu tarafından yeniden değerlendirilmesi nedeniyle oluşan tehditlerdir.
c) Taraf Tutma Tehditleri: Meslek mensubunun bir durum ya da fikri, tarafsızlığını tehlikeye düşürecek bir noktaya taşıması sonucu oluşan tehditlerdir.
ç) Yakınlık Tehditleri: Üçüncü kişilerle kurulan yakın ilişkiler sonucu, meslek mensubunun bu kişilerin çıkarlarına uygun olacak şekilde davranması sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
d) Yıldırma Amaçlı Tehditler: Meslek mensubunun gerçek veya hissedilen tehditler nedeniyle tarafsız davranmaktan kaçınmaya zorlanması (yıldırılması) sonucu ortaya çıkabilecek tehditlerdir.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

Oda haksız rekabetle mücadele kurulu:
-teşekkülü
-görev ve yetkileri
- görev süresi
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

bekirtolga ' Alıntı:
Oda haksız rekabetle mücadele kurulu:
-teşekkülü
-görev ve yetkileri
- görev süresi

Haksız rekabet mücadele kurulu

MADDE 24 ? (1) Odalar ve Birlik kendi bünyelerinde mesleki faaliyetlerin haksız rekabet teşkil etmeyecek şekilde ve reklam ilke ve kurallarına uygun olarak yürütülmesinin temini ile bu Yönetmeliğin uygulanmasını gözetmek üzere, Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu teşkil eder.
(2) Kurul, oda ve Birlik yönetim kurullarının yetkilendirmesi ile ilgili yönetim kuruluna bağlı olarak faaliyetlerini yürütür.


Oda haksız rekabetle mücadele kurulunun teşekkülü

MADDE 25 ?
(1) Kurul, biri Başkan olmak üzere en az üç üyeden oluşur. Üye sayısı binden fazla olan odalarda kurul üye sayısı oda yönetim kurulu tarafından belirlenir.
(2) Kurul üyeleri en az beş yıl kıdemli meslek mensupları arasından oda yönetim kurulu tarafından görevlendirilir.
Oda haksız rekabetle mücadele kurulunun görev ve yetkileri

MADDE 26 ? (1) Kurulun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

a) Oda yönetim kurulu tarafından görevlendirilmek kaydıyla, meslek mensuplarının haksız rekabete ve reklam ilkelerine ilişkin meslek kurallarını ihlâl edip etmedikleri konusunda denetim ve soruşturma yapmak.
b) Meslek mensuplarının haksız rekabet veya reklam ilke ve kurallarına aykırılık teşkil eden davranış ve uygulamalarının tespiti halinde, bundan sorumlu olanlar için uygun görülen yaptırım önerisi ile birlikte durumu ilgili oda yönetim kuruluna sunmak.
c) Kurul tarafından meslek mensubundan talep edilen ve kendisine veya müşterisine ait defter, evrak, dosya, kayıt ve diğer belgelerin meslek mensubu tarafından ibraz veya teslim edilmemesi halinde, gerektiğinde mahkemeye başvurulmasını, bunların ibraz veya tesliminin sağlanmasını oda yönetim kuruluna teklif etmek.
ç) Yıllık çalışma faaliyet raporunu, genel kuruldan önce oda yönetim kuruluna sunmak.
d) Mesleki faaliyetlerin haksız rekabet teşkil etmeyecek şekilde yürütülmesi ve haksız rekabete ilişkin her türlü yasal düzenlemenin uygulanması ile ilgili görüş, bülten ve sirküler yayınlanması konusunda oda yönetim kuruluna önerilerde bulunmak.

Oda haksız rekabetle mücadele kurulunun görev süresi

MADDE 27 ? (1) Kurul üyelerinin görev süresi oda yönetim kurulunun görev süresi kadardır.
(2) Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

soruyu hazırlayanlar o kadar uyanık ki, biz uyanık adaylar bir önceki sınavda etik kurulunun ve teşekkülünün sorulmasından dolayı bu sefer de aynı şeyin haksız rekabet için olan versiyonunun sorulacağını tahmin ettiğimizden gıcıklığına o soruyu sormazlar.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

SMMM-YMM sınav komisyonundan soru gelebilir...Biliyorsunuz artık sınavları iki ayrı komisyon yapıyor... Buna dikkat edelim... Birde sınavlara itiraz için mahkeme sürecinde bilirkişi heyetinin teşekkülünü de aklımızın bir kenarına yazalım...
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

Kaan Korkmaz ' Alıntı:
SMMM-YMM sınav komisyonundan soru gelebilir...Biliyorsunuz artık sınavları iki ayrı komisyon yapıyor... Buna dikkat edelim... Birde sınavlara itiraz için mahkeme sürecinde bilirkişi heyetinin teşekkülünü de aklımızın bir kenarına yazalım...

mahkeme sürecinde bilirkişi heyetinin teşekkülünü geçen sınavda sordular, o yüzden mart'ta gelmez.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

meslek hukuku sınav soruları

1- 3568 sayılı meslek yasamız gereğince meslek mensubu olabilmenin genel şartları nelerdir. kısa başlıklar halinde yazınız.
2- 3568 sayılı meslek yasamıza göre, odaların ve birlik organlarının faaliyet sınırları ve hangi faaliyetlerde bulunamayacakları hakkında kısaca bilgi veriniz.
3- 3568 sayılı meslek yasamıza göre; birlik genel kurulunun oluşumu ve süresi hakkında kısaca bilgi veriniz
4- 3568 sayılı yasamız ile ilgili çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre genel mesleki standartlar nelerdir, başlıklar halinde yazınız. bunlardan hangisinin mesleğin temelini oluşturduğunu belirtiniz.
5- 3568 sayılı yasamızda disiplin cezaları; meslek mensuplarının hangi hal ve hareketlerinde verilir, kısaca yazınız.
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

Bu da geçen sınava göre kolaydı... Etikten soru gelmedi o kadarda kastık okuduk ettik... 5 sorunun 4 ü direkt kanundan...
 
Ynt: Mart 2009 Meslek Hukuku

Arkadaşlar meslek hukuku sınavında cevap kağıdına kimlik bilgileri ve adresi yazdım ama galiba imza atmayı unuttum. Sınıfta herkesin imzaladığı kağıdı imzaladım ama sizce ne olur sınav geçersiz olur mu.?
 
Üst