personel maaş programı

Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

nalane paylaşım için teşekkürler... tüm arkadaşlara başarılar...

nalane paylasım için teşekkürler. de teminat istemi , idari yargılama, usul yasaları (vuk sanırım) bunlar ne ki yauu . anlasılan calısmamısım ben ;D

Arkadaşlar maliyet ile ilgili çıkmış konular ile ilgili bir çalışma buldum bunuda paylaşmak istedim
faydası olması ümidiyle
tekrar başarılar

BAŞLIKLAR HALİNDE SMMM YETERLİLİK SINAVINDA ÇIKMIŞ OLAN
MALİYET MUHASEBESİ GEÇMİŞ YILLAR SINAVLARINA AİT SORULAR

S.TARİHİ SORULARIN İÇERİĞİ
08/04/2001 1-) Tam, Normal, Değişken maliyet yöntemlerine göre mamül birim maliyet hesaplaması.
08/04/2001 2-) Ortalama maliyet yöntemine göre eşdeğer ürün miktarlarını hesaplanması.

01/07/2001 1-) Tam maliyet yöntemine göre, brüt satış karının hesaplanması.
01/07/2001 2-) Matematiksel dağıtım yöntemi.

04/11/2001 1-) Satışların maliyeti tablosunun düzenlenmesi.
04/11/2001 2-) LİFO yöntemine göre dönem sonu mamül maliyeti hesaplanması.

02/02/2002 1-) Toplam ve birim maliyet hesaplaması ve muhasebe kayıtlarının yapılması.
02/02/2002 2-) Kademeli dağıtım yöntemi.

29/06/2002 1-) 2 Evreli maliyet sisteminde ortalama maliyet yöntemine göre toplam ve birim maliyet hesabı.
29/06/2002 2-) Net Satış değerleri yöntemine göre mamül birim maliyeti hesaplaması.

09/11/2002 1-) Standart maliyet yöntemine göre D.İ.M.M. ve D.İ.G. farklarının hesaplanması.
09/11/2002 2-) Değişken maliyet yöntemine göre birim maliyet ve satışların maliyetinin hesaplanması.

08/03/2003 1-) I.Dağıtım ve II.Dağıtım ( Kademeli Dağıtım), birim maliyet hesabı.
08/03/2003 2-) Tam ve Değişken maliyet yöntemine göre toplam ve birim maliyet hesaplaması.

05/07/2003 1-) Kademeli dağıtım yöntemi.
05/07/2003 2-) Tek aşamalı safhada üretilen mamülün miktar hareketi, eşdeğer ürün miktarı ve tamamlanan
mamüller ile dönem sonu yarı mamüllerin toplam maliyetinin hesaplanması.

23/11/2003 1-) FİFO ve LİFO yöntemine göre dönem sonu stoklarının hesaplanması.
23/11/2003 2-) Toplam ve birim mamül maliyeti hesaplaması.

22/02/2004 1-) Satışların maliyeti tablosu.
22/02/2004 2-) Matematiksel dağıtım yöntemi.
22/02/2004 3-) FİFO yöntemine göre eşdeğer üretim miktarı hesaplanması.

04/07/2004 1-) Ortak üretilen mamüllerde ortak gider tutarının hesaplanması, Her iki mamülün birim
maliyetlerinin Net Satış Değerleri yöntemine göre belirlenmesi.
04/07/2004 2-) Evre maliyet sisteminde toplam ve birim maliyet hesaplaması.

28/11/2004 1-) Ücret tahakkuku, bu ücretlerin ilgili hesaplara yansıtılmasına ilişkin 7/A seçeneğine göre
muhasebe kayıtları ve üretime grev nedeniyle 5 gün ara verildiğini varsayarak aynı sorunun
tekrar cevaplanması.
28/11/2004 2-) Planlı dağıtım (Standart Dağıtım) yöntemine göre gider dağıtım tablosunun düzenlenmesi.

13/03/2005 1-) Standart dağıtım yöntemine göre fark tutarlarının hesaplanması ve muhasebe kayıtları.
13/03/2005 2-) Matematiksel dağıtım yöntemi.

17/07/2005 1-) Standart dağıtım yöntemine göre sapma tutarlarının hesaplanması, yarı mamül, mamül ve
Satılan mamül maliyetlerine yüklenmesi.
17/07/2005 2-) Kademeli dağıtım yöntemi.

19/11/2005 1-) Değişken ve Sabit G.Ü.G. tutarların tespiti, LİFO yönteminin uygulandığı varsayılarak Brüt
Satış Karı tutarının Değişken maliyet yöntemine göre hesaplanması.
19/11/2005 2-) Ücret tahakkuku muhasebe kaydı.

05/03/2006 1-) Standart maliyet yöntemine göre farkların hesaplanması, muhasebe kaydı ve farkların mamül,
yarı mamül ve satılan mamül maliyetlerine dağıtılması.
05/03/2006 2-) Kademeli dağıtım yöntemi.

08/07/2006 1-) Tek evreli maliyet yönteminde eşdeğer üretim miktarı ve dönem sonu yarı mamül miktarı.
08/07/2006 2-) Satandart maliyet yöntemine göre D.İ.M.M. ve D.İ.G. farklarının hesaplanması.

19/11/2006 1-) 3?lü Matematiksel dağıtım yöntemi.
19/11/2006 2-) Değişken ve Sabit G.Ü.G. hesaplanması, LiFO yönteminin kullanıldığı varsayılarak Brüt Satış
Karı Tutarının Değişken Maliyet Yöntemine göre hesaplanması.

18/03/2007 1-) Satışların Maliyet Tablosu düzenlenmesi.
18/03/2007 2-) Standart maliyet yöntemine göre D.İ.M.M. - D.İ.G. ? G.Ü.G. farklarının hesaplanması.

08/07/2007 1-) Tek evreli maliyet sistemine göre tamamlanan mamül ve dönem sonu mamüllerinin toplam ve
Birim maliyetlerinin FİFO yöntemine göre hesaplanması.
08/07/2007 2-) Kademeli dağıtım yöntemi.

25/11/2007 1-) Normal maliyet yöntemine göre toplam üretim maliyeti hesaplaması.
25/11/2007 2-) Evre maliyet Sitemine göre toplam ve birim mamül maliyetlerinin oratalama maliyet yöntemi-
ne göre hesaplanması ve yansıtma hesapları dahil muhasebe kayıtları.

30/03/2008 1-) Satışların maliyeti tablosu, Brüt Satış Karına kadar Gelir Tablosu düzenlenmesi.
30/03/2008 2-) 3?lü Matematiksel dağıtım.

21/07/2008 1-) Muhasebe kayıtları, Satışların maliyeti tablosu, Gelir Tablosunun düzenlenmesi.
21/07/2008 2-) Evre maliyet sisteminde ortalama maliyet yöntemine göre miktar sağlaması, eşdeğer ürün
miktarı, dönem başı eşdeğer birim maliyeti, dönemin eşdeğer birim maliyeti, ortalama eşdeğer
birim maliyeti, tamamlanan mamüller ve dönem sonu yarı mamüllerin toplam maliyeti ve tutar
sağlamasının yapılması.

23/11/2008 1-) Sabit G.Ü.G. hesaplaması, Toplam maliyet yöntemine göre toplam ve birim maliyet, normal
maliyet yöntemine göre hesapladığı brüt satış karı rakamı ile tam maliyet yöntemine göre
hesapladığı brüt satış karı arasındaki farkın hesaplanması.
23/11/2008 2-) Kademeli dağıtım yöntemi, üretilen mamüllerin toplam ve birim maliyetinin hesaplanması.

15/03/2009 1-) Satışların Maliyeti Tablosu ve Faaliyet karı/zararı bölümüne kadar Gelir Tablosu
düzenlenmesi.
15/03/2009 2-) Ücret tahakkuku yevmiye kaydı, I. ve II. Dağıtım (Kademeli Dağıtım)

05/07/2009 1-) Normal Maliyet Yontemine göre, toplam ve birim maliyetlerini bularak; satılan mamul
maliyetini, brut satıs karını, olusan kapasite sapmasının tutarını ve donem sonu mamul
tutarının hesaplanması.
05/07/2009 2-) I. ve II. Dağıtım (Matematiksel Yöntem)

06/12/2009 1-) Evre maliyet sisteminde FİFO yöntemine göre miktar sağlaması, eşdeğer üretim miktarı,
dönem başı yarı mamül eş değer birim maliyeti, dönemin eşdeğer birim maliyeti, ortalama
eşdeğer birim maliyeti, tamamlanan mamüllerin ve dönem sonu yarı mamüllerinin toplam
maliyetinin hesaplanması.

nalane ' Alıntı:
Kredi kartı ile satış yapıldığında 309 Diğer Mali Borçlar Hesabı
Kredi kartı ile alış yapıldığında 108 Diğer Hazır Değerler Hesabını kullanıyoruz.

Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim nalane.
Kredi kartı ile satışlar 108, Alışlar 309 olmalı.

sedateroglu ' Alıntı:
nalane ' Alıntı:
Kredi kartı ile satış yapıldığında 309 Diğer Mali Borçlar Hesabı
Kredi kartı ile alış yapıldığında 108 Diğer Hazır Değerler Hesabını kullanıyoruz.

Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim nalane.
Kredi kartı ile satışlar 108, Alışlar 309 olmalı.

Bende düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Sedat bey. Haklısınız yalnış yazmışım siz diyince farkettim düzelttim şimdi.

Denetimden bilgi verilmedi demek.

Allah allah ben mi bu denetimi gözümde çok büyütüyorum yoksa onlar mı denetimi önemsemiyor.

Geçen sınavlar da da hiçbir bilgilendirme toplantısında bilgi verilmemişti.

Yine de paylaşım için teşekkürler...

Evdeyim ders çalışmaya çalışıyorum. Çok ezber gerektiren bölüm var. Bir kısmı tamam ama bir kısmını hafızamda tutamıyorum.

Ağaç yaşken eğilirmiş ;)

nalane ' Alıntı:
Herkese iyi akşamlar

Bilgilendirme Toplantısı :

Öncelikle ne duyduysam yazmaya çalıştım. Ama yanlış, eksik yazdığım yerler olabilir. O yüzden siz gene kendi tahminleriniz doğrultusunda çalışmayı ihmal etmeyin. Ve tabi her ne kadar sürç-i lisan ettiysek affola diyip uzatmadan yazmaya başlıyorum

Önce genel bir açıklama yaptılar. Cevaplarınız okunaklı, kısa ve açık olsun dediler. Benim gibi ilk girecek arkadaşlar için söylüyorum. Hesap makinası serbest, ayrıca finansal muhasebe dersi için hesap planıda dağıtıyorlarmış. Kimlikle gitmemiz gerekiyor. Ve her sınavda yoklama listesine mutlaka imza atmayı unutmayın dediler.

Temel Hukuk: Genelde kitaptan geliyormuş. Geçmiş yıl sorularına bakın dediler. Kitapdaki başlıklara mutlaka bakın. Hangi konu hangi başlığın altında olduğunu bilin dediler.

Meslek Hukuku : 3568 sayılı yasa?a 2008?de değişen maddeler önemli. Organ üyelerinin seçilme yeterliliği değişmiş mesela. Odanın internet sitesindede mevcutmuş 3568 sayılı kanun değişikliklerini tekrar gözden geçirin dediler. İki yeni yönetmelik Etik Yönetmeliği, Haksız Rekabet Yönetmeliği bunlardan soru gelebilirmiş.
Hukukta teknik terimleri olduğu şekilde kullanmak önemli

Vergi Hukuku: Genelde sınavlarda şu konulardan soru geliyor dediler : Gelir vergisi ? Kurumlar Vergisi ? KDV ? ÖTV ? Usul Yasaları
Teminat istemi
İhtiyati Tahakkuk
Haciz Uygulaması
Zamanaşımı
KDV indirimi
İdari Yargılama Usulu
6813 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun
Vergide dikkat ölçmeye yönelik sorular soruluyormuş, Bu yüzden yevmiye kaydı veridiklerinde soruyu çözmeden önce o kaydın doğruluğunu kontrol etmeli. Ve sorudaki olayın beyannameyle bağlantısını kurmaya çalışın dediler

Finansal Muhasebe :
Açılış ve kapanış kayıtları mutlaka yapılacak. Açılış kaydını yaparken düzenleyici hesapları alacak kaydıyla açıyoruz. Kapanıştata KDV tahakkuku yapıyoruz mutlaka
Açılış bilançosunda reeskont varsa ilk kayıtta onu kapatıcaz ve gene açılış bilançosunda dönem net karı varsa onu geçmiş yıl karına atıcaz.
Finansalda genelde sorulan sorular : Mal alış ? mal satış ? iskonto ? alış iade ? satış iade ? ciro primi ? nakit iskontosu ? sigorta giderleri ? kira giderleri ? karşılık ayırma
Burada karıştırılan iki konu varmış
Örn: İşletme mal sattı. Alıcı bankaya virman emri verdiğini söyledi. Bunu 120 Alıcılar hesabına kayıt yapmamız gerekiyor. Bankaya virman emri veren biz olsaydık 103 verilen çekler ve ödeme emirlerini kullanacaktık.
Amortismandada ; kullandığımız hesaplar genelde . üç şekilde
1. 770
257

2. 770
760
257

3. 770
549
257

Kredi kartı ile alış yapıldığında 309 Diğer Mali Borçlar Hesabı
Kredi kartı ile satış yapıldığında 108 Diğer Hazır Değerler Hesabını kullanıyoruz.

Finansal Tablolar Analizi:
TDMS Sistemi Uygulama Genel Tebliği
Analiz Nedir çeşitleri özellikleri
Analiz yapınca sadece sonuca ulaşmak yetmiyor çözüm önerisinde bulunmamızda önemli
Analiz Teknikleri
Muhasebe Standartları Kavramsal çerçeve

Maliyet
Kademeli Dağıtım
Satışların Maliyeti Tablosu (bunun üzerinde durdu arkadaşlar)
Gider Dağıtımı (II.) Dağıtım (Kademeli ? Matematiksel)
Sipariş Maliyet Sistemi
Evre Maliyet Sistemi

Sorunun içine başka şeyler katarak soruyorlarmış. Yani satışların maliyeti tablosunu düzenlememizi istiyorlar ve verilen bilgilerde tabloda yer almaması gereken şeylerde oluyormuş. Ona dikkat etmemiz gerekiyor

Normal - Değişken maliyet sistemi (ender çıkan sorulardanmış ama sorulabilir diyorlar)
Ortak Maliyteler (buda ender çıkan sorulardan ama nasıl yapıldığına bakın diyorlar)

Denetimle ilgili bir şey söylenmedi maalesef :'(

Herşeyi yazmaya çalıştım ama yanlış yada eksikler olabilir. Nokta şeyler yakalayamadım. Üzerlerinde durdukları şeyleri yazmaya çalıştım. Yani nerdeyse bütün başlıkları zaten çalışmamız gerekiyor.

Herkese kolay gelsin Başarılar diliyorum.
paylaşım için teşekkürler.eline sağlık. bilgilendirme toplantısına katılan diğer arkadaşlarda toplantıda konuşulanlar hakkında bilgi verirlerse pekişmiş olur . diğer arkadaşlardanda paylaşmalarını bekliyoruz. şimdiden teşekkürler.

Sınava girecek bütün arkadaşlara başarılar diliyorum.İnşallah hepiniz kurtulursunuz sınav derdinden.

maliyette en sevmedigim safha maliyet konusu :-((

ins. onu sormazlar;

keske sat.maliyeti tablosu
bir de 2. dagitim sorusu gelse..

artık sayılı saatler kaldı herkese canı gönülden başarılar
Allah yardımcınız olsun

businessman ' Alıntı:
maliyette en sevmedigim safha maliyet konusu :-((

ins. onu sormazlar;

keske sat.maliyeti tablosu
bir de 2. dagitim sorusu gelse..

Maliyette yaptığım soru analiz yıl çalışmasına göre ;
1.soru dağıtımla ilgili olacak -(matematik-kademeli-planlı dağıtımdan biri)

2-Sapmalar veya smmm tablosu

sürpriz olarak genel üretim giderlerini tahmini yükleme sorusunu olacağını düşünüyorum.

***Meslek hukukunda haksız rekabet ve etik konusuna çalışın arkdasşlar...

Herkese şimdiden başarılar dilerim....Allah yar ve yardımcınız olsun..

Benim kafama takılan tek düşünce; bu mart sınavının sorularını yeni komisyonun hazırlayıp hazırlamadığı?

Yeni komisyonu bilmediğimiz için; soruların ne şekilde gelebileceği...!!! soruların kolay da olabiliceği ;yada ağır da gelebilme ihtimali.

sınavlarda herkeze başarılar dilerim umarım hepimiz kurtuluruz şu işkenceden

Arkadaşlar herkese yorumları ve iyi dilekleri için teşekkür ediyorum.

Herkese başarılar. İnşallah güzel sonuçlarıda paylaşmak kısmet olur..

arkadaşlar sizi yanıltmak istememde ama şu komisyonun değişmesi planlı dağıtım ve turlamadan sorabilirler gibi geliyor sizce?

kusura bakma da bu turlama dediğin hangi dersle ilgili.ben yarın sınava girmeyeceğim ama stajyerim
başarılar bu arada herkese

smmmemin ' Alıntı:
arkadaşlar sizi yanıltmak istememde ama şu komisyonun değişmesi planlı dağıtım ve turlamadan sorabilirler gibi geliyor sizce?

Zannetmem ya o kadar fantaziye kaçmazlar, onun yerine kendi klasikleri olan soruyu olabildiğince karıştırarak bizlere karşı ellerindeki kozu oynarlar...

umarım öyle bir fantazi yapmazlar:)bu arada turlama maliyetten 2.dağıtım yöntemlerinden sayın stajer kardeşim ben ilk sınavda 7-6 yaptım tek maliyet kaldı 2.sınava tek maliyetten girdim gine kaldım bunda ne olacak bilmiyorum ama inanın heyacandan uyku uyuyamıyon 2 gündür böyle bir ruh halinda öyle paronakça sorular geliyo işte aklıma:)()))

İnşallah maliyetten ters köşe yapmazlarda umduğumuz sorular gelir.. Mideme ağrılar girdi ne olucaksa olsun bitsin artık..