Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan okan260
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2010 SMMM Yeterlilik Sınavı

mujdes ' Alıntı:
uyarıdan önce ben soruyu o şekilde anlamış ve o şekilde yapmaya devam ediyordum zaten Fatih667. bu konuda gelen sorular üzerine bu şekilde bir açıklama yapıldı.

tebrik ederim. benim daha çok çalışmam gerekiyor. (eğer kaldıysam)

FATİH667 ' Alıntı:
mujdes, soru madem açıktı neden koskoca komisyon uyarmaya geldi. madem soru açıktı uyarıdan önce sen ne yaptın. kafan karışmadımı 3 gelir tablosu yapıp 3 e mi bölecektin yoksa ayrı ayrı mı yapacaktın

adamın bızım sınıfa yaptıgı acıklama aynen su sekıldeydı " bır arkadasınız sordu, kac tane gelır tablosu duzenleyecegız dıye, onun ıcın sızlere 3 tane yapılacak seklınde acıklama yapıyoruz" dedı.

demek kı bırılerının aklına takılmıs ama bunu ılla bırılerının hatırlatmasına gerek yoktu, soru GAYET ACIK VE NETTI.
Eger kı uc farklı yontemle malıyet hesaplayacagını anlayan bırı, gelır tablosunu tek duzenleyecegı konusunda kendı okumasından yada soruyu tam algılayamamasından dolayı, gelır tablosunu uc tane duzenlemedıgını soylemeyıp, komısyonun soruyu yanlıs hazırladıgını ıddıa edıyorsa, malıyetten hıc sınava gırmesın daha ıyı.

ben de hukuk sınavında hızmet sozlesmesı yazıyormus, sadece sozlesme okudum sınav heyecanı ıle, bu durumda dıyebılır mıyım kı, soru hatalı, puanlama sıstemı degıssın...

bıraz mantıklı olun arkadaslar...

selam arkadaşlar herkes inşallah umduğu veya yukarısı notları alır.
ya ben maliyetten toplam birim maliyetleri hesaplarken,direkt işçilik giderlerini 339,000 yerine 239,000
diye cevap kağındına geçirince bütün toplam birim maliyetlerim ve satışların maliyeti
yanlış çıktı,yöntem doğru sonuçlar yanlış,acaba 10 puan verip, matematiksel dağıtım tamamen doğru ondanda 40 verip geçirirlermi acaba ya.
inşallah geçen dönemki gibi okumazlar maliyet sınavını.

öyle bi saçmaladımki yine sormayın
maliyetten 1. soruda a şıkkını görmedim
cevaplarım şu şekilde

1. soru
yıllık üretim kapasitesi : 10.000
dönemde üretilen : 8.000 8.000/10.000 = %80 kapasite kullanımı
normal değişken
dimm : 284.000 284.000
dişç : 339.200 339.200
güg sbt : 377.600 -----
güg dğş : 408.800 408.800
-------------- --------------
toplam mlyt : 1.409.600 1.032.000
üretilen : 8.000 8.000
birim mlyt : 176.20TL/AD 129TL/AD

satışların maliyeti gelir tablosu
dimm 284.000 Brüt Satışlar : 1.560.000
dişç 339.200 Satışların maliyeti : 1.504.000
güg 880.800 Brüt Kar : 56.000
satışl.mlt 1.504.000 Faaliyet gid. : ( 268.000)
Faaliyet Zararı : ( 212.000)

2009 yılında satılan ürün : 6.500 Ad
birim satış fiyatı : 240 Tl
Satış toplamı : 1.560.000TL

soru2)

C: 32.000+0,10D C: 32.000+0,10(23,000+0,20C) D: 23.000+0,20(35.000)
D: 23.000+0,20C C: 34.300+0,02C D: 30.000
C: 35.000

C nin dağıtımı D nin dağıtımı
A: 0,45 * 35,000 = 15,750 A: 0,50 * 30,000 = 15,000
B: 0,35 * 35,000 = 12,250 B: 0,40 * 30,000 = 12,000
D: 0,20 * 35,000 = 7,000 C: 0,10 * 30,000 = 3,000

Gider dağıtım tablosu
A B C D TOPLAM
1.dağ. Topl. 120.000,00 75.000,00 32.000,00 23.000,00 250.000,00
c 15.750,00 12.250,00 -35.000,00 7.000,00
d 15.000,00 12.000,00 3.000,00 -30.000,00
2. dağ. Topl 150.750,00 99.250,00 250.000,00

ne dersiniz 1. sorudan puan gelirmi acaba 50 alsam da kurtulsam şundan.

akkaya arkadaşım sedat arkadaşımızın gözüne bizim gibi çoluklu çocuklu yaşı büyük olan insanların sınava girmesi batmış olmalı benim neyi yadırgadığımı soruyorsan ben onun bu yaklaşımını yadırgadım ben 2000 yılından beri fiilen muhasebenin içindeyim...şirket muhasebesi mali müşavirin yanında çalışmak ve 2004 yılındada eniştem ruhsatını aldı ortak olarak işyerimizi açtık fiilen 6 yıldan beride kendi işimizde çalışmaktayım....dediğiniz doğru herkes kendi derdini unutmuş sataşacak insan arıyor bu ne iş canım...Allah herkesin emeğinin karşılığını versin inşallah sedat kardeşim seninde hepimizinde... emin ol biz öyle kof kof gelmedik sınava zaten biliyorsun fakülte mezunu olmayan alınmıyor sınava üniversitemi neden sordun anlayamadım ama fiilen 10 yılıdr işin içindeyim sor merak ettiğin bir konu varsa cevaplayım....

yaw geçtiğimiz hafta sonunda sadece maliyet sınavımı oldu... diğer derslerle ilgili kimsenin sorunu yok herkes geçti galiba diğer derslerden....

gulcin23 ' Alıntı:
deryatufekci ' Alıntı:
Güldeste ' Alıntı:
Maliyet sorusunda bi eksiklik yok bence,Üç ayrı maliyetten tabiki üç ayrı gelir tablosu hazırlanacak...
Bunun için soruda açıklama bulunmasına gerek yok ki!

katılıyorum sana...:)
tamam açıklama yapılmasına gerek yoktu madem neden komısyon butun sınıfları uyardı ozaman. ozamn uyarmasınada gerek yoktu..
yanlış olan uyarmaları olmuş bence... uyarılmayanlara ve de uyarılmaya gerek görmeden üç gelir tablosu hazırlayanlara

smmmolma ' Alıntı:
FATİH667 ' Alıntı:
mujdes, soru madem açıktı neden koskoca komisyon uyarmaya geldi. madem soru açıktı uyarıdan önce sen ne yaptın. kafan karışmadımı 3 gelir tablosu yapıp 3 e mi bölecektin yoksa ayrı ayrı mı yapacaktın

adamın bızım sınıfa yaptıgı acıklama aynen su sekıldeydı " bır arkadasınız sordu, kac tane gelır tablosu duzenleyecegız dıye, onun ıcın sızlere 3 tane yapılacak seklınde acıklama yapıyoruz" dedı.

demek kı bırılerının aklına takılmıs ama bunu ılla bırılerının hatırlatmasına gerek yoktu, soru GAYET ACIK VE NETTI.
Eger kı uc farklı yontemle malıyet hesaplayacagını anlayan bırı, gelır tablosunu tek duzenleyecegı konusunda kendı okumasından yada soruyu tam algılayamamasından dolayı, gelır tablosunu uc tane duzenlemedıgını soylemeyıp, komısyonun soruyu yanlıs hazırladıgını ıddıa edıyorsa, malıyetten hıc sınava gırmesın daha ıyı.

ben de hukuk sınavında hızmet sozlesmesı yazıyormus, sadece sozlesme okudum sınav heyecanı ıle, bu durumda dıyebılır mıyım kı, soru hatalı, puanlama sıstemı degıssın...

sevgili smmmolma, arkadaşım.

hukuk dersi ile verdiğin örnekle maliyetteki eksik olan soru gerçekten senin nezdinde aynımı.
(ayrıca ben iki maliyet sorusunuda yaptım)

Ben uyarı yapılmadan önce çıktım ama belkide diğer sınıflarda bu konuyla ilgili soru soran arkadaşlar olmuştur,genel olarak açıklama yapma gereği duymuşlardır.

Ben hala açıklama bulunmasına gerek olmadığını düşünüyorum.

gulcin23 ' Alıntı:
deryatufekci ' Alıntı:
Güldeste ' Alıntı:
Maliyet sorusunda bi eksiklik yok bence,Üç ayrı maliyetten tabiki üç ayrı gelir tablosu hazırlanacak...
Bunun için soruda açıklama bulunmasına gerek yok ki!

katılıyorum sana...:)
tamam açıklama yapılmasına gerek yoktu madem neden komısyon butun sınıfları uyardı ozaman. ozamn uyarmasınada gerek yoktu..

.

Allah bağışlasın. Benim derdim hamilenin, çocuklunun, ev hanımının sınava girmesi değil. Katılımın fazla olduğundan bahsediyorum. Malum AÖF nin potansiyel öğrenci sayısı bir milyonun üzerinde. Hepsi birer potansiyel SMMM adayı. Durum böyle olunca da ya bizi harç ücretleri ile bezdirirler, ya da soru tarzıyla. Öyle yapmak zorundalar. Düşünsene sadece bulunduğun yerde sınavlara girenlerin hepsinin belge aldığını? O zaman ne ünvanın ne de belgenin değeri kalır.

böyle bir konuya dahil olmak istemezdim herkesten af diliyorum:))))şimdi çıktım ben....herkese kolay gelsin....reklam gibi tam ders konularının tartışıldığı formun göbeğine düştük kusura bakmayın tekrar...

mujdes ' Alıntı:
uyarıdan önce ben soruyu o şekilde anlamış ve o şekilde yapmaya devam ediyordum zaten Fatih667. bu konuda gelen sorular üzerine bu şekilde bir açıklama yapıldı.

bizim salonda hiç söylenmedi... söylenmemeli zaten. üzerine basa basa diyorum. 3 ayrı maliyet yönteminden tek gelir tablosu yapmayı düşünen zaten kalmalı..

sedateroglu ' Alıntı:
Allah bağışlasın. Benim derdim hamilenin, çocuklunun, ev hanımının sınava girmesi değil. Katılımın fazla olduğundan bahsediyorum. Malum AÖF nin potansiyel öğrenci sayısı bir milyonun üzerinde. Hepsi birer potansiyel SMMM adayı. Durum böyle olunca da ya bizi harç ücretleri ile bezdirirler, ya da soru tarzıyla. Öyle yapmak zorundalar. Düşünsene sadece bulunduğun yerde sınavlara girenlerin hepsinin belge aldığını? O zaman ne ünvanın ne de belgenin değeri kalır.

kardeşim allah yolunu açık etsin Allaha emanet ol kızacak o kadar çok şey varki şimdi boşver sınavın inşallah hayırla sonuçlanır...

bence tartismaya gerek yok arkadaslar.
komisyon takdir edecek notlarimizi;

aslinda o soruda "3 ayri gelir tablosu yapin deselerdi" cevabin yarisini vermis olurlardi bence;
bizim bunu bilip yapmamiz gerekirdi. ben de once tek zannettim; tam maliyete gore yaptim; sonra dusundum, digerlerine gore de yapmaliyim diye ve ekledim cevabima.. (onlari da yanlis yapmisim ama neyse konu bu degil)

hocalarinda sinavda soylememesi gerekirdi;
ama soyledilerse de,
hocalardan yapip duyanlar; zaten sorunun cevabini bilmeseler yapamazlar; yaptilarsa da birakin onlar bari biraz fazla puan alsin gecsinler;
size ne zarari var anlamadim..

sorunun sayilmamasini, iptalini vs. gerektirecek bir durum yok;
sacmalamayin lutfen

sedateroglu ' Alıntı:

kıymetli Sedateroğlu kardeşim,

biraz geniş düşünmelisin. insanlar aöf de olabilir ve bu sayı 2.000.000 da olabilir. ve sen değil hiç bir yasa ve kanun veya komisyon bezdirmek veya benzeri olmayacak sorular veya maddi zorlamalarla bu insanları engelleyemez.

Teammüllere uygun sınavlarını yapar. herkes smmm olur. gerekirse 2.000.000

sen kimsenin bu haklarını zorlaştıramazsın böyle olanların safına katılamazsın

çünkü sen ben biz aynı mesleğe baş koymuş insanlarız.

businessman ' Alıntı:

aslinda o soruda "3 ayri gelir tablosu yapin deselerdi" cevabin yarisini vermis olurlardi bence;
bizim bunu bilip yapmamiz gerekirdi. ben de once tek zannettim; tam maliyete gore yaptim; sonra dusundum, digerlerine gore de yapmaliyim diye ve ekledim cevabima.. (onlari da yanlis yapmisim ama neyse konu bu degil)

ama soyledilerse de,
hocalardan yapip duyanlar; zaten sorunun cevabini bilmeseler yapamazlar; yaptilarsa da birakin onlar bari biraz fazla puan alsin gecsinler;

sacmalamayin lutfen

ayrica dusunsenize , 2. soruyu hic yamayanlar var,
ilki de iptal edilirse onlarin durumu ne olacak?

FATİH667 ' Alıntı:
smmmolma ' Alıntı:
FATİH667 ' Alıntı:

sevgili smmmolma, arkadaşım.

hukuk dersi ile verdiğin örnekle maliyetteki eksik olan soru gerçekten senin nezdinde aynımı.
(ayrıca ben iki maliyet sorusunuda yaptım)

pekı sence ne eksıktı malıyet sorusunda? yada ne fazla ıdı? yanı yanıltan neydı ınsanları?

kimse sorunun ıptal edılmesınden yana değil zaten. ama ortada bir haksızlık var. ya sınavın başında böyle bir açıklama yapılacaktı yada hıç yapılmayacaktı okadar.

businessman ' Alıntı:
businessman ' Alıntı:

ama soyledilerse de,

sacmalamayin lutfen

kesinlikle katılıyorum size.

akkaya ' Alıntı:
mujdes ' Alıntı:

bizim salonda hiç söylenmedi... söylenmemeli zaten. üzerine basa basa diyorum. 3 ayrı maliyet yönteminden tek gelir tablosu yapmayı düşünen zaten kalmalı..

evet aynen katılıyorum...